Minden ami képalkotás

2021. december 28. 20:31 - Bágyi Péter

Radiológusi statisztikák - 2021

Medscape

unnamed.png

fig1.jpeg

Az orvosokat egy online felmérésben való részvételre kérték fel.
A válaszadóknak az Egyesült Államokban kellett orvosként praktizálniuk.

Mintavétel mérete: 12 339 orvos több mint 29 szakterületről megfelelt a szűrési kritériumoknak és kitöltötte a felmérést; az Amerikai Orvosi Kamara orvosainak szakterület és állam szerinti megoszlásával súlyozva.
Toborzási időszak: augusztus 30-tól 2020. november 5-ig
Mintavételi hiba: A felmérés hibahatára +/- 0,88% volt 95%-os megbízhatósági szinten, 50%-os pontbecsléssel.

A 2021-es Physician Lifestyle & Happiness Report 2021 több mint 29 szakterület több mint 12 000 amerikai orvosának meglátásait tartalmazza, akik személyes és szakmai életük különböző aspektusait írják le. A jelentés feltárja a munkahelyi és otthoni elégedettséget, a személyiségjegyeket és az életmódbeli döntéseket.

Az elmúlt év eseményei sokak, de különösen az egészségügyben dolgozók boldogságát, jólétét és életmódját próbára tették. Akár a COVID-19-es betegek kezelésének frontvonalában, akár a személyes ellátásról a virtuálisra való átállásban, vagy akár a praxisuk bezárására kényszerültek, az orvosok válságok áradatával szembesültek, miközben a politikai feszültségek, a társadalmi nyugtalanság és a környezetvédelmi aggályok valószínűleg az orvosláson kívüli életüket is érintették. A Medscape idei jelentésében azt vizsgálja, hogy a radiológusok hogyan birkóznak meg a kiégéssel, hogyan tartják fenn személyes jóllétüket, és hogyan látják munkahelyüket és jövőjüket a világjárvány közepette. 

2021-12-22_23-53-51.png

A radiológusok nagyrészt arról számoltak be, hogy a COVID-19 2020. márciusában a mindennapi életet befolyásoló hatása előtt boldogok voltak a magánéletükben. Nyolcvankét százalékuk mondta azt, hogy akkor valamennyire vagy nagyon boldog volt, ugyanolyan arányban, mint az orvosok összességében. 

2021-12-22_23-58-03.png

A világjárvány előrehaladtával az érzések megváltoztak, az egészségügyi ágazat és az orvosok terhelésének jelei mutatkoztak. Az orvosok egészéhez hasonlóan (58%) a radiológusoknak csak 60%-a mondja azt, hogy nagyon vagy valamennyire boldog a magánéletében. A COVID-19 körüli sajátos kihívások miatt talán nem meglepő, hogy a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosok (45%), a tüdőgyógyászok (47%), a reumatológusok (49%) és az intenzív orvosok (49%) állnak jelenleg a legalacsonyabb helyen a magánéleti boldogság tekintetében.

2021-12-23_0-01-16.png

A kiégettnek vagy kiégettnek és depressziósnak valló radiológusok aránya valamivel kisebb, mint a tavalyi jelentésben (37% vs. 46%).

2021-12-23_0-05-24.png

A kiégésről beszámoló radiológus válaszadók háromnegyede elég súlyosnak tartja a kiégést ahhoz, hogy az legalább mérsékelt hatással legyen az életére. Körülbelül egytizedük (11%) olyan súlyosnak találja, hogy azon gondolkodik, hogy teljesen elhagyja az egészségügyet, ami váratlan eredmény, miután annyi évet töltöttek a területen.

2021-12-23_0-07-51.png

A kiégett radiológusok túlnyomó többsége már a világjárvány kitörése előtt is így érezte.

fig7.jpeg

A radiológusok körében a kiégéshez vezető szerepet játszik a túl sok munkaóra és a munkahelyi kollégák megbecsülésének hiánya (a válaszadók egynél több választ is választhattak).

fig8.jpeg

A radiológusok első számú taktikája a kiégés kezelésére a testmozgás, ami az orvosok körében is a legnépszerűbb választás (48%). A többi magasan rangsorolt választás a negatív és pozitív viselkedésmódok keverékét tükrözi: a radiológusok 42%-a számolt be arról, hogy elszigeteli magát másoktól, míg 38%-uk családtagokkal vagy barátokkal való beszélgetéssel küzd meg (a válaszadók egynél több választ is választhattak).

forrás: https://www.medscape.com/sites/public/lifestyle/2021

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7116791214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása