Minden ami képalkotás

2024. április 08. 08:48 - Bágyi Péter

Sacroileitis

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat, amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézzve folyamatosan a legfontosabbak:

A képalkotás nagyon fontos a sacroileitis diagnosztizálásában, amelyet a lehető legkorábban kell elvégezni, hogy a kezelést időben meg lehessen kezdeni.

Az MRI továbbra is a legmegfelelőbb képalkotó eljárás, mivel lehetővé teszi az aktív és strukturális elváltozások láthatóvá tételét.

A hagyományos röntgenfelvétel és a CT jó alternatíva, ha az MRI nem egyértelmű vagy nem áll rendelkezésre, különösen az olyan technikák legújabb fejlesztéseinek köszönhetően, mint az alacsony dózisú CT.

A gyermekek sacroiliacalis ízületei másképp néznek ki, mint a felnőtteké, még akkor is, ha normálisak. Ennek ismerete fontos, hogy ezeket a normális változatokat ne keverjük össze a betegséggel.

Cikk:
Vereecke, E., Diekhoff, T., Eshed, I. et al.
ESR Essentials: Imaging of sacroiliitis—practice recommendations by ESSR.
Eur Radiol (2024). https://doi.org/10.1007/s00330-024-10653-3

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1418370513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása