Minden ami képalkotás

2021. december 22. 23:25 - Bágyi Péter

A mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt új képalkotó rendszerek csökkentik a radiológusok kiégését

Jan Makela a GE Healthcare Imaging elnök-vezérigazgatója

Burnout szindróma
A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg.

Az orvosi képalkotás iránti kereslet továbbra is drámaian növekszik. A folyamatban lévő COVID-19 világjárványból eredő összetett problémák valószínűleg az új évben tovább növelik az amúgy is túlterhelő munkaterhelést, sok radiológus fordulópont előtt áll.

A kórházak világszerte 3,6 milliárd képalkotó eljárást végeznek, és évente 50 petabájtnyi adatot termelnek. Ezen adatok összegyűjtésének, olvasásának és feldolgozásának terhe a radiológusokra hárul, akik a növekvő nyomás közepette küzdenek azzal, hogy időben és hatékonyan végezzék el munkájukat.

Amint a GE Healthcare az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működő radiológiai osztályok vezetői és adminisztrátorai körében nemrégiben végzett felméréséből kiderült, ezek a kihívások a betegek túlterheltségével, az ütemezéssel és a személyzeti kapacitással kapcsolatban tovább növekednek - és a világjárvány csak tovább súlyosbította őket. Ezek összetett hatásokat okoznak, többek között a következőket:

  • A személyzet terhelése (munkaórákban mérve) növekedett, a felmérésben részt vevők 32%-a jelezte, hogy a munkaterhelés csökkentése érdekében több munkatársat kell felvenni.
  • A radiológiai személyzet fluktuációja magasabb, mint más osztályokon, átlagosan 11% és 20% között van.
  • A betegek elégedettsége a javulás jeleit mutatja -- az egészségügyi szolgáltatók pedig érzik a további javulás terhét.

Ezen tényezők kumulatív hatása az egyik fő oka annak, hogy a Medscape 2020-as tanulmánya szerint a radiológusok 36%-a jelentette, hogy kiégést tapasztal. Ez a szám tovább emelkedhet, mivel egyre több beteg tér vissza az olyan elektív eljárásokhoz - például a rákszűrésekhez -, amelyeket a világjárvány idején felfüggesztettek.

fig4.jpeg
Medscape Radiologist Lifestyle, Happiness & Burnout Report 2021
Keith L. Martin; Mary Lyn Koval | February 19, 2021

A kérdés az, hogy a radiológusok továbbra is elviselik-e az ijesztő nyomást, amely gyakran a magánéletükre is kihat? Vagy elhagyják a pályát? Nem meglepő, hogy az idei RSNA-konferencia témája a "Radiológia újradefiniálása" volt, mivel az iparág paradigmaváltása már javában zajlik.

De a túlhajszolt radiológusok számára természetesen nem a "kitartás" vagy a "kiszállás" az egyetlen lehetőség. Az intelligensen hatékony technológiai fejlesztések számos problémára megoldást kínálnak és ezzel egy új korszakot indítanak el, amely a radiológiát tartósan és pozitívan átalakíthatja az eredmények javításával és a gyakorló orvosok kiégési rátájának megfékezésével.

Hogyan lehet a radiológiai munkafolyamatokat hatékonyabbá tenni egy ilyen gyorsan változó és növekvő környezetben? A vezető egészségügyi berendezésgyártók a mesterséges intelligenciát (AI), a gépi tanulást és más adatközpontú technológiákat használnak fel a radiológusok és a legfontosabb érdekelt felek - különösen a betegek és az őket diagnosztizáló és kezelő orvosok - javára.

A radiológiai munkafolyamatok hatékonyságának javítására az egyik módszer a holisztikus PACS-platformok. Ezek a diagnosztikai képalkotási és munkafolyamat-megoldások a munka több kulcsfontosságú aspektusát - a diagnosztikai képolvasást/leletezést, a vizsgálat munkafolyamatait, a mesterséges intelligenciát, a 3D utófeldolgozást, a vállalati vizualizációt és az archiválást - egyetlen platformba integrálják. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy fejlett funkciókat biztosítson megfizethető áron.

A többféle klinikai célú felhasználásra szolgáló AI-algoritmusok zökkenőmentes integrálása a PACS-munkafolyamatba segíthet az elfoglalt radiológusoknak, hogy idejüket a megfelelő vizsgálat megfelelő időben történő pontos leletezésére összpontosíthassák. Az új PACS-alkalmazások felhőalapú vállalati képalkotási megoldásokat és AI-alapú orvosi képalkotó alkalmazásokat biztosíthatnak, amelyek elérhetőek és biztonságosak, miközben a bevezetési és kezelési költségek csökkentésével a klinikai és működési hatékonyságot is segítik. Ezek lehetővé tehetik a távoli leletezést bármikor és bárhol, hogy elősegítsék az időbeni, személyre szabott és pontosabb ellátást.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen korszerűbb PACS-alkalmazások felhasználói bizonyos típusú vizsgálatok esetében 50%-os vagy annál is magasabb radiológusi hatékonyságnövekedést tapasztaltak és a teljesen hosztolt és menedzselt szolgáltatásoknak köszönhetően 90%-kal csökkenthető a mesterséges intelligencia-alkalmazások bevezetéséhez szükséges tipikus idő. Ezek az adminisztratív hatékonyságnövelések megkönnyíthetik a felhőalapú, AI-központú rendszerek bevezetését a kisebb vagy költségvetési szempontból korlátozott képalkotó központok és közösségi kórházak számára.

Más innovációk segítenek csökkenteni a radiológusok és röntgentechnológusok fizikai terheit, akik naponta akár több ezer lépést is megtehetnek a munkafolyamat legegyszerűbb műveleteinek elvégzése során - például a gépek egyik helyről a másikra való áthelyezése vagy a beteg ismételt pozicionálásával -, ami mindkettő hosszabb vizsgálatokhoz, fizikai kimerültséghez és végső soron eljárási hibákhoz vezethet.

Mivel a röntgenképalkotás az összes elvégzett képalkotó vizsgálat 60%-át teszi ki, a nehéz emelés, az ismétlődő mozgások és más fizikai tevékenységek okozta napi kihívások a röntgentechnológusok több mint 70%-ának munkahelyi sérüléseihez vezetnek.

E problémák megoldása érdekében a gyártók arra törekszenek, hogy a gépekbe integrált eszközökkel automatizáljanak néhány hétköznapi, de rendkívül fontos feladatot. Az új rendszerek közül például sok olyan technológiát tartalmaz, amely a radiológusok és technológusok "személyi asszisztenseként" szolgál.

Ez a technológia egy szobai parancsnoki központhoz hasonlóan lehetővé teszi a technológus számára, hogy befejezze a vizsgálat beállítását és pozicionálását anélkül, hogy magára kellene hagynia a pácienst. Képzeljük el ennek a rendkívül hatékony folyamatnak a potenciális hatását, optimalizálja a betegélményt.

Végezetül, számos technológiai fejlesztés különösen hasznos volt a COVID-19 válság által okozott megnövekedett esetszámok kezelésében. Ezek közé tartoznak a kézi képalkotás és a moduláris képalkotó rendszerek fejlődő területeinek innovációi.

A vezeték nélküli, zsebméretű ultrahangszkennerek kristálytiszta képminőséget és egész testet vizsgáló megoldásokat tesznek lehetővé a klinikusok széles köre számára, akik az ellátás helyén használják őket annak megállapítására, hogy szükség van-e további képalkotásra, ami előnyöket biztosít a COVID-19 betegeket kezelő kórházak számára. Emellett egyes kórházak integrált "CT in a box"-ot alkalmaznak a COVID-19 betegek számára fenntartott ideiglenes képalkotó egységek elhelyezésére - néha a kórházak parkolóiban vagy más távoli területeken. Ez felszabadítja a meglévő képalkotó helyeket más betegek számára és segít minimalizálni a potenciális COVID-19-es esetekkel való érintkezést.

A radiológusok kiégése továbbra is komoly probléma. Ezek és más technológia-központú megoldások azonban arra irányulnak, hogy enyhítsék fizikai és mentális terheiket, miközben új lehetőségeket teremtenek, amelyek intelligens és hatékony gyakorlatok révén javíthatják a betegellátást.

forrás: AuntMinnie.com - New imaging systems driven by AI will reduce radiologist burnout - Jan Makela a GE Healthcare Imaging elnök-vezérigazgatója

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6216791166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása