Minden ami képalkotás

2021. október 11. 22:52 - Bágyi Péter

Generációk a radiológiában

Navigating Generational Differences in Radiology

forrás:
Navigating Generational Differences in Radiology
Arun Krishnaraj, A.J. Pesch 
RadioGraphics 2018; 38:1672–1679 
https://doi.org/10.1148/rg.2018180051

A nemzedékek olyan egyének csoportjai, akik egy adott időszakban születtek és akik hasonló értékeket vagy értékrendet vallanak a fejlődésük során döntő fontosságú történelmi eseményeknek köszönhetően. A generációkat azért határozzuk meg, hogy tanulmányozzuk, hogyan változnak a nézeteik és értékeik az idő múlásával, felmérjük, milyen eltérő hatást gyakorolnak a csoportokra a tapasztalatok.

A generációs különbségek megértése és köztük az eligazodás a vezetők számára kritikus jelentőségű készség lesz az elkövetkező évtizedben, mivel a történelem során először négy különböző generáció dolgozik egymás mellett. A jelenleg dolgozó négy generáció a hagyománytisztelők, a baby boomerek, az X generáció és az ezredfordulósok kategóriájába sorolható. 2016-tól kezdődően az ezredfordulósok lettek az amerikai munkaerő legnagyobb generációja, megelőzve az X generációsok számát. Ez a jelentős demográfiai változás mélyreható hatással lesz a munkahelyi kultúrára, a felvételi eljárásokra és a gyakornokok képzésére. Bár minden generációnak hasonló alapszükségletei vannak, ezen igények kielégítése és a különböző generációkhoz tartozó egyének motiválása különböző megközelítésekkel érhető el a legjobban. A radiológiák vezetőinek bátorítaniuk és támogatniuk kell ezeket a különböző generációkat, hogy harmonikusan működjenek együtt az egészségügyi ellátás előmozdítása érdekében.

shutterstock_665072323-864x451.png

Zavarja Önt, hogy egy radiológus fejhallgatót viselve nézi át a felvételeket? Válaszából kiderülhet, hogy Ön melyik generációhoz tartozik. A hagyománytisztelők és a baby boomerek talán megdöbbennek egy olyan radiológus láttán, aki látszólag jobban koncentrál arra, hogy zenét hallgat, mint a képernyőn megjelenő képekre. Az X-generációhoz tartozók és az ezredfordulósok számára azonban elfogadható a fejhallgató viselése, hogy elnyomja a zavaró tényezőket a leletezőben, mindaddig, amíg a vizsgálatok értelmezése helyesen és időben történik. A munka elvégzésének módja jellemzően kevésbé foglalkoztatja a fiatalabb generációkat a munkaerőpiacon. Az olyan különbségek megbecsülése és megértése, mint amilyeneket az említett forgatókönyv is mutat, elengedhetetlen a generációk közötti jobb kommunikáció elősegítéséhez. Ez a megértés vitathatatlanul fontosabb, mint valaha, mivel az Egyesült Államokban a történelem során először négy különböző generáció dolgozik egymás mellett. 

A generációkat úgy határozzák meg, mint egy adott időszakban született egyének csoportjait, akik hasonló értékeket vagy értékrendet vallanak a fejlődésük során döntő fontosságú történelmi eseményeknek köszönhetően.
Azért határozzuk meg őket, hogy megértsük, hogyan változnak a nézeteik és értékeik az idő múlásával és hogy felmérjük, hogy a meghatározó tapasztalatok milyen eltérő hatást gyakorolnak bizonyos csoportokra.
Bár a generációkat meghatározó pontos időkeretek vitatottak, mi ebben a cikkben a Reeves és Oh által meghatározott tartományokat használjuk és az egyes generációk számára fontos történelmi eseményeket a Pew Research Center által készített felmérésből származó adatok alapján határozzuk meg. A "cuspers" kifejezés a generációkat áthidaló átmeneti években születettekre utal. Ezek az egyének olyan értékrenddel rendelkezhetnek, amely magában foglalja az egymást átfedő generációk jellemzőit. Megjegyzendő, hogy egyes kutatók azt állítják, hogy kevés különbség van a generációk között és hogy az életszakasz és az életkor jobban befolyásolja a hitrendszereket, mint az adott generációhoz való tartozás.

Az egyes generációk megoszlását a jelenlegi munkaerőben az alábbi ábra mutatja:

images_large_rg_2018180051_fig1.jpeg

forrás: Navigating Generational Differences in Radiology. Arun Krishnaraj, A.J. Pesch. RadioGraphics 2018; 38:1672–1679 - https://doi.org/10.1148/rg.2018180051

2016-ban az ezredfordulósok lettek az amerikai munkaerő legnagyobb generációja, megelőzve az X generációt.
Ezek a tendenciák a radiológiai munkaerőben is tükröződnek:

images_large_rg_2018180051_fig2.jpeg

forrás: Navigating Generational Differences in Radiology. Arun Krishnaraj, A.J. Pesch. RadioGraphics 2018; 38:1672–1679 - https://doi.org/10.1148/rg.2018180051 

Ez a jelentős demográfiai változás mélyreható hatással lesz a munkahelyi kultúrára, a felvételi eljárásokra és a gyakornokok képzésére.

Mind a négy generációból származó egyének keveredése az egyedi készségek és preferenciák kiegyensúlyozásával kihívások elé állítja a radiológiai egységek vezetőit. Ez a cikk összefoglalja a meglévő szakirodalmat a generációs jellemzőkkel és a baby boomerek, az X generációsok és az ezredfordulósok közötti különbségekkel kapcsolatos általános feltételezéseket,  kiemelve a radiológiában a megtartás, a felvétel és a képzés javításának lehetőségeit, nagyobb hangsúlyt fektetve az utóbbi két generációra. A tradicionálisok generációja túlmutat e cikk keretein, és Bluth és munkatársai a RadioGraphics-ban megjelent másik cikkben foglalkoznak vele.

Baby Boomerek (1946-1964)
A baby boomer kifejezés az 1946 és 1964 között születetteket jelöli és a második világháború végét követő, az orális fogamzásgátlás széles körű elterjedése előtti születésszám jelentős emelkedéséből ered. A Pew Research Center felmérési adatai szerint a baby boomerek a munkamorált tartják a generációjukra leginkább jellemző tulajdonságnak, amelyet a tisztelet és az erkölcsi értékek követnek. A baby boomerek, más néven boomerek büszkék erős munkamoráljukra, válságkezelő képességükre és felelősségvállalási hajlandóságukra, valamint értékelik a személyes kommunikációt.
E generáció tagjainak általános sztereotípiája, hogy azért élnek, hogy dolgozzanak és gyakran munkamániások. Ez a hozzáállás feltehetően abból fakad, hogy egy nagyon versenyképes generációban nőttek fel. A II. világháborút követő születésrobbanás a kórházak és iskolák túlnépesedéséhez vezetett, amire az Egyesült Államok nem volt megfelelően felkészülve. Ezért a boomerek a születésüktől kezdve egészen a munkaerőpiacra való első belépésükig versenyben álltak a szűkös erőforrásokért.
A versenykörnyezeten kívül, amelybe születtek, a boomerek a háború utáni ipari fellendülés előnyeit élvezték az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok gazdasága a második világháború után gyorsan bővült és ennek a gazdasági expanziónak az előnyei gyorsan átterjedtek erre a generációra. A hagyománytisztelő generációval ellentétben a boomerek az áldozatvállalás helyett nagyobb értéket kezdtek tulajdonítani önmaguknak. A háztartások kisebbek lettek, és nagyobb figyelmet fordítottak a gyerekekre, akiket különlegesebbnek éreztek. Ezért ezt a generációt idealistának és magabiztosnak nevelték.

A Baby Boomerek hatása a radiológiában
Kultúra.  Jelenleg a baby boomer korosztály a radiológiai osztályok vezetői vagy vezetői pozícióit tölti be, mivel idősebbek; ők teszik ki az aktívan praktizáló radiológusok körülbelül 47%-át. A baby boomer vezetők valószínűleg nagy büszkeséggel viseltetnek tekintélyes pozícióik iránt és megkérdőjelezhetik, hogy a fiatalabb generációk rendelkeznek-e a vezetői pozíciók átvételéhez és a rendelő növekedéséhez szükséges munkamorállal. Ráadásul e generáció sztereotipikus örök fiatalság iránti vonzódása miatt a baby boomer radiológusok késleltethetik a nyugdíjba vonulást, ami tovább korlátozza a fiatalabb generációk számára elérhető vezetői szerepeket. Megjegyzendő, hogy az American College of Radiology 2017-es munkaerő-felmérése azt jelezte, hogy a 2017-es álláslehetőségek száma várhatóan nagyobb lesz, mint a korábbi években, de ezek a megüresedések nem feltétlenül jelzik a rendelkezésre álló vezetői pozíciókat vagy a vezetői pozíciókba való gyors belépés lehetőségét, amire mind az X generációsok, mind az ezredfordulósok vágynak.
A nők folyamatosan növekvő száma a teljes munkaerőpiacon és a radiológiai munkaerőpiacon is más demográfiai helyzetet eredményezett, mint ami a boomerek pályafutásának csúcsán volt. A radiológiai vezetők számára előnyös lehet, ha a demográfiai változásokra reagálva olyan utakat alakítanak ki, amelyek támogatják a vezetői szerepkörben dolgozó nőket.
Alkalmazás és megtartás: a baby boomer csapattagok toborzása és megtartása tükrözi e generáció alapvető értékeit. Tekintettel erős munkamoráljukra és a szervezetük küldetésébe vetett hitükre, a baby boomerek értékelni fogják ötleteik és javaslataik elismerését és igyekeznek a csapat hozzájáruló tagjai lenni. Munkájukkal személyes kiteljesedésre törekszenek, mivel a munkának élnek. Úgy vélik, hogy tapasztalataiknak igazolniuk kell vezetői pozíciójukat, és értékelik az eredményeikért járó elismerést.
A radiológiai vezetők számára előnyös lehet, ha lehetőséget biztosítanak ezeknek a dolgozóknak az intézmény képviseletére, mivel lojalitásra való hajlamuk miatt jellemzően büszkén beszélnek a szervezet nevében. Akkor is jeleskednek, ha világos és tömör munkaköri leírást kapnak. Ami a visszajelzést illeti, az éves értékelések és a negyedévente megrendezésre kerülő, a teljesítményt értékelő személyes megbeszélések mind a formátum, mind a gyakoriság tekintetében elfogadhatónak tekinthetők.
Képzés: a baby boomer radiológusok befejezték a formális képzésüket és gyakran a szervezetük vezetői között vannak. A továbbképzés és a szervezetre vonatkozó fontos információk átadása a hagyományos csoportos megbeszélések segítségével valószínűleg továbbra is hatékony lesz e generáció radiológusai számára.
A baby boomereket ösztönözni kell arra, hogy mentorként szolgáljanak a praxisban dolgozó fiatalabb tagok számára. Ugyanakkor nyitottnak kell lenniük a fiatalabb generációhoz tartozók kölcsönös mentorálására is. Míg a baby boomerek saját tapasztalataik alapján adhatnak át tanulságokat, a fiatalabb generációk útmutatók lehetnek a baby boomerek számára, különösen a technológia használatában. Ez a szinergikus kapcsolat kölcsönösen előnyös lehet a szervezet és az egyén számára.

X generáció (1965-1980)
Az X generáció kifejezés Douglas Coupland 1991-es regényéből származik, melynek címe: Generation X: Tales for an Accelerated Culture. A Pew Research Center tanulmányának adatai szerint az 1965 és 1980 között született X generációsok a technológia használatát tartják a generációjukra leginkább jellemző tulajdonságnak, amelyet a munkamorál követ. Ez a generáció kevésbé bízik a hagyományos hierarchiában és a bevett normákban és a baby boomer generációhoz képest hajlandóbb új utakat járni.
A generációhoz tartozók szüleinek magas válási aránya és annak destabilizáló hatása miatt, amely a formálódó éveikre volt jellemző, az X generáció tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a családi életre és a barátokkal folytatott  tevékenységekre. Az X generáció tagjai nagyra értékelik a munka és a magánélet egyensúlyát és a munkát a megélhetés eszközének tekintik, ami a legtöbb baby boomer szemléletével ellentétes a foglalkozásukat illetően.
Ezenkívül az X generáció apái nagyobb szerepet játszanak a gyermeknevelésben, mint a korábbi generációk apái, mivel nagyobb stabilitásra törekszenek családjuk számára. A radiológiai vezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az X generációsok nagyobb vágya az aktív szülői szerepvállalásra ellentétben állhat a baby boomer vezetők azon törekvésével, hogy az alkalmazottak hosszabb ideig maradjanak a munkahelyükön.

Az X generáció hatása a radiológiában
Kultúra: az X generáció tagjai alkotják a pályakezdő és a pályakezdő radiológusok többségét, és összességében az aktívan praktizáló radiológusok 44%-át teszik ki. A baby boomer radiológusok a munka és a magánélet közötti nagyobb egyensúly iránti vágyukat a kivonulás jelének tekinthetik, mivel nem hajlandóak plusz hétvégenként ügyeletet vállalni vagy éjszakai műszakban dolgozni, ahogyan azt pályafutásuk során tették. Az X generáció azonban realistának tekinti magát, mivel olyan események és tényezők alakították őket, mint a Watergate-botrány, a válási arányok növekedése és a kevésbé stabil háztartások.
Értékelik a munka és a magánélet egyensúlyát és nem hajlandóak a családi időt a többletmunka miatt kockáztatni. Munkájuk során produktívak, szeretnek függetlenek lenni és inkább az eredményekre, mint a folyamatokra összpontosítanak. Az ebbe a generációba tartozó radiológusok a költségtérítés tekintetében a radiológia fellendülésének és visszaesésének egyaránt tanúi voltak és valószínűleg óvatosan optimisták a jövővel kapcsolatban, ami tovább befolyásolhatja a munka és az élet közötti nagyobb egyensúly iránti vágyukat.
A generációt érintő egyik fő demográfiai tendencia a nők számának jelentős növekedése volt, akik a munkahelyükre léptek. A radiológusok 21,5%-a nő, ami a szakma történetében a legnagyobb arány.
A női radiológusok aránya is inkább a fiatalabbak felé tolódik, a 35-45 év közötti női radiológusok az összes radiológus 27%-át teszik ki ebben az alpopulációban, ami a legmagasabb arány bármelyik korcsoportban. A női munkavállalók számának növekedése mellett a nők ma már a hagyományos háztartási feladatok és a gyermeknevelés nagyobb megosztott felelősségére vágynak. Emiatt az X generáció tagjai kiszámíthatóbb munkaidőre és műszakokra vágynak, ahol hatékonyabban tudnak dolgozni, elkerülve a hosszú napokat a munkahelyen.
Ami a radiológiát illeti, ez a generáció nagyobb rugalmasságra törekszik a munkaidő és a munkavégzés helyének meghatározásában. A generációt meghatározó értékek megértése arra ösztönözheti a radiológia vezetőit, hogy nagyobb függetlenséget biztosítsanak ezeknek az alkalmazottaknak, lehetővé téve számukra, hogy otthonról dolgozzanak, vagy olyan műszakokban, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a legtöbb kórházban és rendelőben szokásos reggel 8:00-tól délután 5:00-ig tartó munkarendhez.
Az X generáció tagjai a munkahelyi környezet elégedettségéhez a sokszínűséget is kulcsfontosságúnak tartják. Ezért fontos biztosítani, hogy a rugalmasabb munkaidőre vágyó nőket és férfiakat szívesen fogadják a radiológiai munkahelyeken. Ezenkívül egyértelmű szülési és apasági politikára van szükség, hogy eleget tegyenek e generáció azon vágyának, hogy jelentősebb szerepet töltsenek be gyermekeik életében.
Alkalmazás és megtartás: Az X generációs radiológusokra irányuló alkalmazási és megtartási erőfeszítések tükrözik e generáció alapvető értékeit. Ez a feltörekvő digitális bennszülöttek első generációja a hatékonyság maximalizálására törekszik a technológia alkalmazásával. A korábbi generációkkal ellentétben, akik a munkahelyet tekintették az egyetlen olyan környezetnek, ahol a munkát el lehet végezni, az X generáció tagjai, különösen a radiológiában, tudják, hogy a munka több környezetben is elvégezhető. A heves függetlenségük ellentétes a hagyományos baby boomer munkastruktúrával a leletezőben. Ahhoz, hogy e csoport tagjai elkötelezettek maradjanak, és biztosítsák hozzájárulásukat a radiológiai csoporthoz, a radiológiai vezetők számára előnyös lehet, ha az X generáció tagjai lehetőséget kapnak arra, hogy segítsenek meghatározni az elvárásokat, ha rugalmasak az elvárások teljesítéséhez szükséges környezetet és munkaidőt illetően.
Korábbi tanulmányok a rugalmas munkaidő hiányát emelték ki, mint a radiológia területére belépő nők számának csökkenését kiváltó okot. Ha a nőket nem bátorítják és támogatják a radiológiai pálya választásában, akkor a női radiológiai mentorok értékes csoportja fog elveszni. A radiológiát választó női orvostanhallgatók számának csökkenése ördögi körforgáshoz vezet, amelynek következtében hiányozni fognak a mentorokként és példaképként szolgáló női radiológus vezetők, ami kritikus fontosságú a nők arányos képviseletének biztosítása érdekében.
A vezetőknek gondoskodniuk kell arról is, hogy a munkahelyi kötelezettségek ne tolódjanak ki a munkaidőn kívüli időbe, mivel ez elégedetlenséget okozhat az X generációs alkalmazottak körében. Ezt azonban egyensúlyba kell hozni a radiológusok egyéb tevékenységekben való részvételének fontosságával, például a kórházi bizottságokban való látható képviselettel, hogy lobbizzanak a radiológia igényeiért. Ahogy a gyakran idézett mondás figyelmeztet: "Ha nem ülsz az asztalnál, valószínűleg az étlapon vagy".
Ami a visszajelzést illeti, az X generáció tagjai értékelik a valós idejű visszajelzést, hogy javíthassanak jelenlegi teljesítményükön, ahelyett, hogy egy tipikus éves értékelést kapnának. Úgy vélik, hogy az érdemeiket, nem pedig a ranglétrájukat kell tiszteletben tartani és a laposabb hierarchikus struktúrát részesítik előnyben.
Képzés:
az X generációs radiológusok vagy a pályájuk elején álló radiológusok, vagy a pályájuk közepén járó radiológusok, akik tovább szeretnék bővíteni készségeiket, fejleszteni és csiszolni szaktudásukat és vezetői pozícióba vágynak egy szervezeten belül. Az X generációsok érdekében a radiológiai vezetőknek hatékony mentorokkal kell párosítaniuk őket és létre kell hozniuk a mentorok egyenrangú hálózatát. Az ilyen típusú kapcsolatok hatékonyságához kölcsönös mentorálásra van szükség. E generáció tagjaival reális elvárásokat kell megfogalmazni és beszélni az előléptetéssel kapcsolatban, mivel kevésbé valószínű, hogy kivárják a sorukat, és máshol kereshetnek állást, ha úgy érzik, hogy alulértékelik őket. A szervezeten belüli további fejlődési lehetőségekről szóló nyílt megbeszélések és az ehhez kapcsolódó ütemterv segíthet csökkenteni e generáció azon hajlamát, hogy máshol keressen jutalmazóbb lehetőségeket.

Ezredfordulósok (1981-2000)
Az ezredfordulósok kifejezést William Strauss és Neil Howe alkotta meg az új évezred hajnalán felnőttkorba lépők leírására. Az 1981 és 2000 között született millenniumiak a legújabb generációt képviselik, akik a munkaerőpiacra léptek és 2016 óta ők a legnagyobb létszámúak a munkaerőpiacon, ráadásul ők a legváltozatosabbak és a legképzettebbek.
Az ezredfordulósok munkahelyi szemléletét és tájékozódását a neveltetésük alakította, amely gyakran erőteljes szülői részvételt jelentett. Az ezredfordulósok szüleit helikopterszülőknek nevezték, mert gyermekeik felett lebegnek, szerveznek, diktálnak és segítenek megoldani a konfliktusokat gyermekük életének minden területén. Ez a túlzott szülői szerepvállalás és a trófeák odaítélésének kultúrája (a gyermeknek trófeát vagy dicséretet adnak azért, mert részt vett egy tevékenységben) egyes megfigyelők szerint a nárcizmus és a jogosultság érzése ennek a generációnak a meghatározó tulajdonsága. Ráadásul ez az első olyan generáció, amelynek megengedték, hogy ne értsen egyet a szüleivel, akik nem diktáltak parancsokat a gyermekeiknek, hanem az ezredfordulósok és szüleik nyílt párbeszédet folytattak.
Az ezredfordulósok a technológia használatát jelölték meg a generációjukra leginkább jellemző tulajdonságként. Bár ugyanebben a felmérésben az X generáció tagjai is ezt a leggyakoribb választ adták, az ezredfordulósok kétszer olyan gyakran jelölték meg a technológiát mint legfontosabb meghatározó tulajdonságukat (24% az ezredfordulósok esetében, szemben az X generáció 12%-ával). Az ezredfordulósok a technológiában elmerülő világban nőttek fel és elválaszthatatlanul összefonódtak a technológiai eszközeikkel. A rendelkezésre álló technológiát kihasználva az ezredfordulósok rendelkeznek a legszélesebb társadalmi hálózattal minden korábbi generáció közül. Ezenkívül, mivel a fogyasztói korszakban nőttek fel, az ezredfordulósok mindig is számos választási lehetőséghez jutottak hozzá és könnyen össze tudták hasonlítani az elemeket, hogy kiválaszthassák az igényeiknek leginkább megfelelőt. Az erős szülői szerepvállalás hatása, a hierarchikus családi struktúra hiánya, a technológia széles körű használata és a széles fogyasztói választék alakította az ezredfordulósok munkahelyi interakcióit.

Az ezredfordulósok hatása a radiológiában
Kultúra. A millenniumi korosztály elsősorban a radiológia gyakornoki populációját, valamint a jelenlegi orvostanhallgatói populációt alkotja. Ez a feltörekvő generáció hamarosan uralni fogja a munkahelyeket.
Az ezredfordulósok nagyobb hangsúlyt fektetnek az értelmes munkára és a személyes fejlődésre, mint a monetáris kompenzációra. A radiológia vezetői többek között úgy válaszolhatnak erre a kívánságra, hogy hangsúlyozzák a radiológusok jelentős hozzájárulását a betegek egész ellátási folyamatához, a népesség egészségügyi szűrésétől a terápiás beavatkozásokig. Az ilyen típusú üzenetek valószínűleg visszhangra találnak majd e generáció tagjainál és nagyobb elkötelezettséget biztosítanak számukra, ami potenciálisan nagyobb együttműködési hajlamhoz vezethet.
Az ezredfordulósok másik közös vágya a csapatban való munka. Ösztönözni kell az együttműködés lehetőségeit, például az onkoteamekben és multidiszciplináris konferenciákon való részvételt, valamint az egyéb tevékenységekben való részvételt, ami az ezredfordulósok eredendő társadalmi felelősségvállalását fejleszti. Az ilyen típusú lehetőségek biztosítása hozzájárulhat e létfontosságú korosztály munkahelyi elégedettségének biztosításához.
Az X generációhoz hasonlóan az ezredfordulósok is látták, hogy a technológia hogyan teszi feleslegessé a tipikus irodai környezetet, mint a munka elvégzésének egyetlen helyét. Ők az úgynevezett munka és magánélet integrációjára törekszenek. A munka közbeni zenehallgatás fejhallgatón keresztül vagy az uszodában való cikkolvasás elfogadhatónak tekinthető e generáció számára. Általános meggyőződésük, hogy amíg a munkát jól végzik, addig nem számít, hogy hol végzik a munkát.
A radiológia vezetői több nem hagyományos munkalehetőség, a munkamegosztás megteremtésével válaszolhatnának erre a kívánságra. Miközben fontos az ezredfordulósok nem hagyományos munkapreferenciáinak figyelembe vétele, ezt a szakma céljaival kell egyensúlyba hozni, amely a betegközpontúságot, a könnyű elérhetőséget és az egészségügyi rendszerek igényeihez való igazodást tűzte ki célul, hogy a gyorsan változó egészségügyi piacon fennmaradjon és gyarapodjon. Az ezredfordulósok közösségi médiaismereteinek kihasználása lehet az egyik módja annak, hogy a radiológiai vezetők megkönnyítsék e csoport részvételét a nem klinikai tevékenységekben, például a marketingben és a betegek bevonásában.
Alkalmazás és megtartás:
a szülők nagyfokú bevonása és a szüleikkel folytatott gyakori nyílt párbeszéd miatt az ezredfordulósok gyakori visszajelzést és nagyfokú bevonást várnak el feletteseiktől. Legyen szó videojátékokról, egy pizzarendelés online nyomon követéséről vagy adaptív tesztelésben való részvételről, amely a vizsga végén megjeleníti a pontszámukat, az ezredfordulósok olyan világban nőttek fel, ahol az azonnali visszajelzés a norma. Az ezredfordulósok számára a visszajelzés hiánya gyakran negatívan értelmezhető, ezért minden erőfeszítést meg kell tenni a visszajelzés biztosítására ennek a korosztálynak.
Az ezredfordulósok jobban reagálnak a valós idejű visszajelzésre, amely egy szöveges üzenet vagy egy rövid e-mail formájában ismeri el a jól végzett munkát. Az elismerés hiányát ez a generáció is negatívan ítéli meg, és a munkahelyi elégedetlenség vagy a munkaviszony megszüntetésének okaként említik. A mentor kijelölése és a mentorok hálózatának létrehozása szintén elősegítheti a gyakoribb visszajelzést.
Az ezredfordulósok mindig is nyílt párbeszédet folytattak a szüleikkel, ami azt jelenti, hogy szabadon megosztják a véleményüket, még akkor is, ha viszonylag fiatalabb kollégák a munkahelyen. Ez éles ellentétben áll a baby boomerek és a hagyománytisztelők helyzetével, akik csak akkor szólaltak meg, ha megkérdezték őket, és tiszteletben tartották a szervezet hagyományos, felülről lefelé irányuló hierarchiáját. A radiológiai vezetők számára előnyös lehet olyan környezetet teremteni, ahol még a junior alkalmazottak ötleteit is elismerik és megvitatják, még ha nem is valósítják meg. Ezen erőfeszítések ellenére meg kell jegyezni, hogy az ezredfordulósok kétszer olyan gyakran váltanak munkahelyet, mint az X generáció tagjai, és az ezredfordulósok akár 90%-a nem számít arra, hogy 3 évnél tovább marad egy munkahelyen.
Képzés: az oktatás tekintetében az ezredfordulósok ugyanazt a fajta igény szerinti hozzáférést és magával ragadó interaktív formátumot részesítik előnyben, amelyhez az online interakciók és a videojátékok során már hozzászoktak. A hagyományos didaktikus előadásformátum már nem olyan hatékony ennek a generációnak a megszólításában, és aktualizálni kell, hogy megfeleljen ezeknek a digitális bennszülötteknek az igényeinek. Az esetalapú tanulás, a célzott oktatási források online tárházaihoz való hozzáférés biztosítása, valamint az okostelefonokon vagy táblagépeken keresztül elérhető közönség-válaszrendszerek használata lehetővé teszi az ezredfordulós tanulók számára, hogy valós időben értékeljék tudásbázisukat. Ezek a technikák azzal a további előnnyel is járhatnak, hogy növelik a megismert információk megtartási arányát.
Az oktatás egy másik legújabb trendje, amely a radiológiában is hasznos lehet, a "fordított osztályterem" alkalmazása, amelyben a tanulók - jellemzően online - átnézik az alapvető tartalmakat, mielőtt részt vennének egy olyan foglalkozáson, ahol ezt a tudást alkalmazni kell. Ez a tanulóközpontú modell például lehetővé teszi, hogy a radiológus egy déli megbeszélés során több időt töltsön egy rezidenssel egy bonyolult végbélrákos eset feldolgozásával anélkül, hogy a megbeszélés nagy részét egy korábban felvett előadáson elhangzott alapvető stádiumbeosztási kritériumok áttekintésével kellene töltenie.
Amellett, hogy az oktatási módszereket az ezredfordulósok igényeihez kell igazítani, elengedhetetlen, hogy a radiológus gyakornokokat olyan nem interpretatív készségeket tanuljanak a minőség, a hatékonyság és a biztonság terén, amelyek felkészítik őket arra, hogy hatékony támogatói legyenek a kialakulóban lévő értékorientált ellátási modelleknek.

Az elkövetkező évtizedekben a radiológiai egységek vezetői számára kihívást jelent majd a négy különböző generáció igényeinek kiegyensúlyozása, a motivációk megértése és a kívánságok ötvözése. Ahhoz, hogy ezeket a generációkat harmonikus csapatokká ötvözzék, a vezetőknek tovább kell fejleszteniük és adaptálniuk a képzési programokat a jelenlegi és a jövőbeli generációk számára.

---

Akit érdekel a téma, még:

  1. jobgroup.hu - Négy generáció munkahelyi viselkedése [Boomerek, X, Y, Z] – Generációk a munkahelyen 1. rész
  2. jobgroup.hu - A multigenerációs munkahelyi csapatok előnyei és hátrányai - Generációk a munkahelyen 2. rész
  3. jobgroup.hu - Mi okozza a konfliktusokat a munkahelyen és hogyan reagálunk rájuk? - Generációk a munkahelyen 3. rész
  4. jobgroup.hu - A generációs munkahelyi konfliktusok kezelése – Generációk a munkahelyen 4. rész
  5. 6generacio.com - Generációk
  6. ohe.hu - Generációk, munkaerőpiac és a motiváció kérdései a 21. században
  7. korunk - Marc McCrindle, Emily Wolfinger: Az XYZ ábécéje. A nemzedékek meghatározása (K. A. fordítása)
  8. hvg.hu - Honnan erednek az egyes generációk nevei?
  9. Magyar Tudomány - Generációk, társadalmi csoportok a 21. században
  10. aegon.hu - Ki a jobb? – Generációk együttműködése a munkahelyen
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1316717988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása