Minden ami képalkotás

2024. április 12. 08:54 - Bágyi Péter

Hepatocelluláris karcinóma

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat, amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézzve folyamatosan a legfontosabbak:

A hepatocelluláris karcinóma diagnózisa különböző, kontrasztanyag intravénás beadásával végzett képalkotó vizsgálatokkal, többek között komputertomográfiával (CT), mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) vagy néha kontrasztanyaggal megerősített ultrahanggal (CEUS) állítható fel.

Májcirrózisban vagy más magas kockázati tényezővel rendelkező betegeknél a jellegzetes képalkotó jellemzőkkel rendelkező májelváltozások egyéb vizsgálatok nélkül is diagnosztizálhatók hepatocelluláris karcinómaként.

Az atipikus képalkotó jellemzőkkel rendelkező májelváltozások további képalkotó vizsgálatokat, időbeli követést vagy szövettani elemzést igényelhetnek az elváltozás biopsziájával.

A hepatocelluláris karcinóma kezelését gyakran multidiszciplináris megbeszéléseken vitatják meg a legmegfelelőbb kezelés kiválasztása érdekében.

Cikk:
Cannella, R., Zins, M. & Brancatelli, G. ESR Essentials: diagnosis of hepatocellular carcinoma—practice recommendations by ESGAR. Eur Radiol 34, 2127–2139 (2024). https://doi.org/10.1007/s00330-024-10606-w

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9318370521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása