Minden ami képalkotás

2024. április 25. 22:38 - Bágyi Péter

Emlőrákszűrés

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat, amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézzve folyamatosan a legfontosabbak:

Az emlőrákszűrés a kisebb rákos megbetegedéseket még a tünetek kialakulása előtt felismeri, ami a legtöbb esetben kevésbé agresszív kezeléshez és hosszabb túléléshez vezet.

Az emlőrákszűrést eddig főként mammográfiával végezték, amely még mindig nagyon hatékony képalkotó módszernek számít, de elismert gyengeségei is vannak.

A szűrővizsgálat eredményessége például a személyes jellemzőktől, a családi anamnézistől és az emlő sűrűségétől függően változhat.

Ma már vannak bizonyítékok arra, hogy az ilyen és néhány más tényező figyelembevétele a személyre szabottabb szűrés érdekében, valamint más szűrési módszerek bevonása segíthet az emlőrák korai diagnózisának további javításában. Jelenleg több tanulmány is vizsgálja ezeket a szempontokat.

Cikk:
Marcon, M., Fuchsjäger, M.H., Clauser, P. et al. ESR Essentials: screening for breast cancer - general recommendations by EUSOBI. Eur Radiol (2024). https://doi.org/10.1007/s00330-024-10740-5

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8418390197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása