Minden ami képalkotás

2024. április 17. 17:34 - Bágyi Péter

A szívbetegség diagnózisa

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat, amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézzve folyamatosan a legfontosabbak:

A szívbetegség diagnózisa fontos a kezelés lehetővé tétele és a jövőbeli szívroham kockázatának megelőzése érdekében. A szívbetegségek vizsgálatára többféle vizsgálat áll rendelkezésre, amelyek különböző információkat szolgáltatnak.

A komputertomográfiás vizsgálatok a szívet ellátó erek szűkületéről és e szűkületek okáról nyújtanak információt. 

Más vizsgálatok, például a mágneses rezonanciás képalkotás és a nukleáris medicina vizsgálatai egyéb információk mellett a szívizom vérellátásáról is tájékoztatást nyújtanak. 

A képalkotó vizsgálat kiválasztása a beteg tüneteitől, kockázati tényezőitől és korábbi kórtörténetétől függ, és egyes esetekben egynél több vizsgálatra van szükség. 

A vizsgálatokból származó információkból következtetni lehet arra, hogy a betegnek előnyös lesz-e a koszorúér-betegség gyógyszeres vagy egyéb kezelése.

Cikk:
Muscogiuri, G., Weir-McCall, J.R., Tregubova, M. et al.
ESR Essentials: imaging in stable chest pain – practice recommendations by ESCR.
Eur Radiol (2024). https://doi.org/10.1007/s00330-024-10739-y

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5318383515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása