Minden ami képalkotás

2023. január 09. 23:29 - Bágyi Péter

Melyik az a 7 "szociális készség" amelyekkel rendelkeznie kell a radiológusoknak?

ECR 2022

 

2022-07-25_13-47-38.png

responsive_header_wlogo.png

 

 

 

forrás:
Kate Madden Yee, AuntMinnie.com, 2022. július 22.
What 7 'soft skills' must radiologists have?

A soft skills, más néven szociális készségek nem írhatóak le képzettséggel, szubjektívek, rögtön nem láthatóak. Alapvetően határozzák meg azt, hogy valaki hogyan, milyen eredménnyel tud ellátni egy munkakört, legyen szó beosztotti vagy vezetői pozícióról. A soft skill jelentősége abban (is) rejlik, hogy ezek a szociális készségek általában nehezebben taníthatók, illetve sajátíthatók el. 
A leggyakoribb, állásinterjúk során is vizsgált szociális készségek a következők:

  • kommunikációs készség (milyen hatékonyan tudunk információt átadni akár beszélgetés, akár egy előadás keretében)
  • csapatmunka (másokkal való hatékony együttdolgozás készsége)
  • kreativitás (új ötlete, új nézőpontok kialakítása)
  • problémamegoldó készség (kritikus helyzetek gyors és hatékony megoldása)
  • kritikus gondolkodás (érvelési, logikai készség)
  • empátia (átérzés, beleérzés összefüggésben az érzelmi intelligenciával)
  • megbízhatóság (pl. a ránk bízott feladatot határidőre teljesítjük)
  • rugalmasság (adott helyzetben könnyen váltunk nézőpontot, jól bírjuk a változó körülményeket)

A soft skill ellentéte a hard skill. Ez utóbbi a szakmai tudást jelenti. A soft skill angol eredetű szó, az 1960-as években kezdték használni az amerikai hadseregben.

A radiológusok szorgalmasan fejlesztik szakmai készségeiket, de nem biztos, hogy olyan keményen dolgoznak a "szociális készségek" ápolásán, mint például a jó betegkommunikáción - derül ki a bécsi ECR 2022 július 15-i előadásából. Ezeknek a készségeknek a hiánya pedig azt a különbséget eredményezi, hogy valaki jó radiológus vagy kiváló radiológus legyen, mondta az előadó, dr. Valerie Vilgrain, a Beaujon Egyetemi Kórház radiológiai tanszékvezetője és a Párizsi Egyetem radiológus professzora.

"A radiológiában a szakmai készségek az orvosi diploma megszerzése és a radiológiára való szakosodás a képzés révén" - jegyezte meg Vilgrain. "A szakmai készségek végső célja a biztonságos betegellátás, a pontos leletezés. De a szociális készségek olyan attitűdök, amelyek valakit jól képzett szakemberré tesznek - lehetővé téve számunkra, hogy jobban szolgáljuk a betegeket és jobban dolgozzunk a szakmai környezetben"

Mik azok a szociális készségek?
Vilgrain a következő hetet írta le:

  1. világos kommunikáció -- "Ne játsszuk a "láthatatlan radiológust" - mondta. "Nem egyedül dolgozunk, hanem egy olyan környezetben, ahol sok érdekelt fél van jelen: elsősorban a betegek, de a kollégáink, az ápolók, a technikusok és a kórházi adminisztráció is. Jól láthatónak kell lennünk, mert nélkülözhetetlenek vagyunk a betegellátásban. Beszélnünk kell a betegeinkkel, és multidiszciplináris konzultációkat és csapatmegbeszéléseket kell szerveznünk a szakmaközi és a csapatkommunikáció fokozása érdekében".
  2. empátia - "Az empátia az érzelmi intelligencia egyik legfontosabb összetevője" - jegyezte meg.
  3. alázat -- "Minden nap rájövünk, hogy gyakran kudarcot vallunk és be kell ismernünk, hogy nem tudunk mindent" - mondta Vilgrain.
  4. bizalom a saját képességeinkben - "Az önbizalmunk növeli a betegek bizalmát és ez átragad a csapatunkra is" - mondta.
  5. stresszkezelés - "Kezelnünk kell a nyomást és vigyáznunk kell magunkra" - jegyezte meg. "A kiégés gyakran megfigyelhető az orvosoknál és elég gyakori a radiológusoknál, egyesek szerint több mint 50%.
  6. erős munkamorál és integritás - "Szakszerűen kell viselkednünk a betegeinkkel és tiszteletben kell tartanunk a jogaikat" - mondta.
  7. vezetői képesség - "Ha vezetői pozícióban van, támogassa a csapatát, motiválja őket és vegyen részt a mentorálásban" - sürgette.

A szociális készségek nem csak hab a tortán, hanem kulcsfontosságú része a kiváló és hatékony betegellátásnak, állapította meg Vilgrain.

"Amikor elkezdtem a szakmai karrieremet, sokkal inkább a szakmai készségekre összpontosítottam" - mondta. "Évtizedekbe telt, mire rájöttem, hogy a szociális készségek rendkívül fontosak".

--------------
ECR 2022 - Visibility of the radiologist: why are soft skills so important? - Valérie Vilgrain, Clichy / FR

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2317890643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása