Minden ami képalkotás

2023. október 14. 21:45 - Bágyi Péter

Hogyan készüljünk fel a radiológia sikeres jövőjére Európában?

Insights Imaging 14, 168 (2023). https://doi.org/10.1186/s13244-023-01525-3

forrás:
13244.jpgBecker, M.
How to prepare for a bright future of radiology in Europe. 
Insights Imaging
14, 168 (2023).
DOI: 10.1186/s13244-023-01525-3

 

 A mesterséges intelligencia (MI) által támogatott algoritmusok egyre több diagnosztikai folyamatban teszik lehetővé az automatizált képelemzést, így egyes egészségügyi szereplők kétségeket fogalmaztak meg a teljes radiológiai szakma jövőjével kapcsolatban.

Véleményük nem csak a radiológusoknak a diagnosztikai láncban betöltött szerepét hagyja figyelmen kívül, hanem azt a sok multidiszciplináris és betegekkel kapcsolatos tanácsadói feladatot is, amelyre a radiológusokat kérik fel. Ezeknek a nem leletezési feladatoknak az időigénye jelentős, de nehezen számszerűsíthető, és gyakran lehetetlen teljesíteni, figyelembe véve a munkaterhelés és a munkaerő jelenlegi nem megfelelő arányát számos országban.

Mindazonáltal a multidiszciplináris és betegközpontú tanácsadói tevékenységek előrébb kerülhetnek a radiológusok napirendjén, amint az AI-alapú eszközök időt takaríthatnak meg a napi rutinban. Bár számos oka van annak, hogy az AI a jövőben a radiológusokat mint képalkotó szakértőket fogja segíteni, nem pedig helyettesíteni, fontos, hogy az európai radiológusok következő generációját e várható tendenciára való tekintettel pozícionáljuk.

A radiológusok személyes szakmai elismerésének és kiteljesedésének biztosítása érdekében multidiszciplináris környezetben a képzésnek a diagnosztikai leletkészítésen túlmutatóan a klinikai háttérre, a beutalókkal és a betegekkel való speciális kommunikációs készségekre, valamint a képalkotó leletek más szakterületek eredményeivel való integrálására kell összpontosítania. Az Európai Radiológiai Társaság (ESR) és az európai nemzeti radiológiai társaságok közötti szoros együttműködés segíthet e célok elérésében.

Bár minden megfelelő kezelés helyes diagnózissal kezdődik, sok egészségügyi politikus a radiológiai eljárásokat elsősorban költségtényezőként kezeli. A radiológiai kutatásnak ezért egyre inkább a képalkotás kezelésre és kimenetelre gyakorolt hatását kellene vizsgálnia, ahelyett, hogy kizárólag a technikai fejlesztésekre és a diagnosztikai pontosságra összpontosítana.

Fontos megállapítás:
Stratégiákat mutatunk be a radiológus szakma sikeres jövőjének előkészítésére Európában, amennyiben a mesterséges intelligencia által működtetett eszközök enyhíteni tudják a jelenlegi leletezési túlterheltséget:

  • multidiszciplináris tevékenységekbe való bekapcsolódás (klinikai és integratív diagnosztika),
  • a radiológusok szerepének értékének és elismertségének növelése a klinikai szakértelem révén,
  • a radiológiai kutatásnak a diagnózisra és a kimenetelre gyakorolt hatásokra való összpontosítása,
  • valamint a betegközpontú radiológia előmozdítása a kommunikációs készségek fejlesztésével.

Kulcspontok:

  • Az AI-alapú eszközök nem fogják helyettesíteni a radiológusokat, de ígéretesek a jelenlegi leletezési terhek csökkentésére, lehetővé téve, hogy a felszabaduló időt multidiszciplináris klinikai és betegekkel kapcsolatos feladatokra fordítsák.
  • A radiológusok következő generációjának felvételekor és oktatásakor, az osztályok szervezésekor és a személyi állomány megtervezésekor figyelembe kell venni az e feladatokhoz szükséges készségeket és erőforrásokat.
  • A kommunikációs készségek egyre nagyobb szerepet fognak játszani mind a multidiszciplináris tevékenységekben, mind a betegközpontú radiológiában.
  • Az egészségügy nem orvosi (pl. egészségpolitikai) érdekcsoportjaival folytatott megbeszélések során hangsúlyozni kell a helyes és integratív diagnózis értékét és fontosságát, valamint a helytelen képalkotó diagnózis költségeit.
  • Az európai radiológus közösségnek már most el kell kezdenie a szakma sikeres jövőjének előkészítését a betegek és az orvos kollégák érdekében egyaránt.

kepernyokep_2023-10-14_204625.png

A radiológia több évtizedes, példátlan növekedése és fejlődése után az orvostudomány digitalizációjának élvonalában a radiológusok saját szakterületük sikerének áldozatává váltak, ami számos európai országban a túlterhelés és a rendelkezésre álló munkaerő hiánya közötti egyensúlyhiányt eredményezte. Ugyanakkor a radiológiát gyakran említik azon adatvezérelt szakmák között, amelyekről úgy vélik, hogy hamarosan és mélyrehatóan befolyásolni fogják a mesterséges intelligencia (AI), pontosabban a mélytanulás (DL) fejlődését. Egyes érdekeltek előrejelzései már most azt jósolják, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusok fogják a legtöbb orvosi kép elemzését, valamint automatizált leleteket készíteni közvetlenül a beutaló orvosnak, szükségtelenné téve ezzel a radiológus szerepét. Nem meglepő, hogy a modern radiológus képe paradox, aki ma a kiégés és holnap az elavulás veszélye között vergődik, kétségekhez és bizonytalansághoz vezet az egész szakma jövőjét illetően. A néhány európai országban már megfigyelhető, az egészségügyet érintő megszorítások irányába mutató politikai tendenciákkal együtt ezek a kilátások elkedvetleníthetik a radiológusi pályát fontolgató fiatal kollégákat, ami egy önbeteljesítő, borús jóslathoz vezethet. Azoknak, akik felelősek a radiológiai szolgáltatások nyújtásáért a betegek számára, valamint a rezidensprogramok és a munkatársak karrierjének strukturálásáért a következő évtizedekre vonatkozóan, nehéz tervezési feladatot kell megoldaniuk anélkül, hogy tudnák, milyen ütemben és milyen mértékben integrálódnak a mesterséges intelligenciával működő eszközök a gyakorlati klinikai munkafolyamatokba. Emellett a megfelelően képzett és szubspecializált radiológusok jelenlegi hiánya is növelte a teleradiológiai kiszervezés népszerűségét néhány európai országban, ami hozzájárul ahhoz, hogy a diagnosztikai radiológiát árucikknek, a radiológust pedig "láthatatlannak" tekintsék.

A radiológus szakmával kapcsolatos pesszimizmus nagy része azon alapul, hogy a radiológusok szerepe a diagnosztikai vizsgálatok képanyagának átnézésére és a leletezésre korlátozódik. Ez a leszűkített szemlélet azonban figyelmen kívül hagyja a radiológus azon tevékenységeinek nagy részét, amelyek hozzáadott értéket képviselnek a diagnosztikai láncban, nevezetesen a minőség és a biztonság optimalizálását a betegközpontú megközelítés révén, a multidiszciplináris és konzultációs szolgáltatások nyújtását a klinikus kollégák számára, valamint a képvezérelt minimálisan invazív beavatkozások révén a modern kezelésekben való részvételt. Amint az AI-alapú eszközök készen állnak arra, hogy nagy klinikai léptékben integrálhatók legyenek, és hasznosak lesznek a jelenlegi nyomasztó leletezési teher egy részének enyhítésében, a radiológusok képalkotó konzultánsi szerepüket előrébb helyezhetik a napirendjükben, és a szükséges időt a nem leletezési feladatokra fordíthatják.

Ebben a cikkben néhány olyan stratégiával foglalkozunk, amelyek segíthetnek a radiológus szakma sikeres jövőjének előkészítésében Európában.

kepernyokep_2023-10-14_205538.png

Multidiszciplináris tevékenységekben való részvétel:
klinikai és integratív diagnosztika és képvezérelt eljárások

A különböző orvosi szakterületek közötti együttműködés nélkülözhetetlen a modern orvoslásban, és kulcsszerepet játszik az optimális klinikai eredmények elérésében. Diszciplínájuk transzverzális jellegéből adódóan a radiológusok számos orvosi szakterülettel és subspecifikummal és számos formában lépnek kapcsolatba, beleértve a rendszeres klinikai viziteket, multidiszciplináris értekezleteket és onkoteameket, másodvélemény-szolgáltatásokat, a hosszanti követés értékelését vagy a minimálisan invazív kezelések tervezését. Az Európai Radiológiai Társaság (ESR) és az Európai Onkológiai Képalkotó Társaság (ESOI) közelmúltban végzett felméréseiből kiderült, hogy az európai radiológusok milyen fontos szerepet tulajdonítanak multidiszciplináris konzultációs tevékenységüknek. Számos európai országban a szakorvosi központok akkreditációjához - különösen az onkológia területén - megkövetelik a tapasztalt és szubspecializált radiológusok részvételét a döntéshozó multidiszciplináris onkoteamekben. Ezen túlmenően számos radiológust a kollégái is gyakran kérnek fel ad hoc jelleggel, hogy válaszoljanak az összetett képalkotó leletekkel kapcsolatos konkrét kérdésekre, illetve kérjenek második véleményt a külső intézményekben végzett vizsgálatokról.

A multidiszciplináris együttműködés megköveteli, hogy a radiológus képes legyen "ugyanazon a nyelven beszélni", mint klinikai kollégái, és tisztában legyen a képalapú diagnózis klinikai következményeivel. Ezért fontos, hogy a képzésben lévő radiológusok rendszeresen részt vegyenek különböző klinikai döntési megbeszéléseken. Meg kell tanulniuk, hogy a kezelési döntések alapjául szolgáló, cselekvőképes, klinikailag releváns információkat nyújtsanak, ideális esetben szabványosított vagy strukturált leletformátumban, ahelyett, hogy hosszadalmas leírásokat készítenének olyan technikai paraméterekről, mint például a relaxációs értékek, a jelek viselkedése vagy a struktúrák echogenitása. Azok a radiológusok, akik olyan környezetben dolgoznak, ahol a multidiszciplináris együttműködés tevékenységük jelentős részét képezi, általában olyan profilt alakítanak ki, amely tükrözi a klinikusok specializálódási fokát, beleértve nemcsak a klinikai háttér speciális ismeretét, hanem a vonatkozó nemzetközi multidiszciplináris osztályozási és számszerűsítési rendszerek ismeretét is. Ezekkel a kompetenciákkal nemcsak jelentős klinikai értéket fognak nyújtani, hanem nagyobb valószínűséggel fogják kivívni a beutalóik tiszteletét is, mint pusztán technikai szakértelemmel vagy leíró leletkészítéssel.

Bár a fent említett tevékenységek klinikai értéke és a szükséges szakértelem jól dokumentált, a kapcsolódó időigényt továbbra is nehéz mérni, és ezért a jelenlegi személyzeti és költségtérítési modellek gyakran nem tükrözik megfelelően. Az ESR-nek és az európai nemzeti radiológiai társaságoknak közös erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy meggyőzzék a politikai döntéshozókat és a kórházi vezetőket a radiológiai szakértelem fontosságáról. Fontos megérteni, hogy a helyes diagnózis nemcsak a helyes kezelés alapja, hanem minden egyes helytelen diagnózis, amely helytelen kezeléshez vezet, rejtett költségek forrása mind a betegek, mind a társadalom számára. Mivel a radiológusok és a beutalók közötti, multidiszciplináris tevékenységek keretében folytatott párbeszéd javíthatja a betegeknek nyújtott radiológiai szolgáltatások minőségét, nagyon fontos megérteni a radiológiai szolgáltatások teleradiológiai kiszervezéssel történő árucikké válásának hátrányait. Bár egyes kórházigazgatók és egészségügyi politikusok nyilvánvalóan gazdasági okokból üdvözlik, a képalkotó diagnosztika árucikké válása akadályozza az interdiszciplináris párbeszédet, és a teleradiológusok elérhetetlensége a multidiszciplináris megbeszéléseken megakadályozza a klinikai kollégákkal való bizalmi kapcsolat kialakulását. Ez vagy a diagnózis értékét veszélyezteti, vagy a helyszíni radiológusok számára további munkaterhet jelent, ami a rejtett költségek újabb forrását teremti meg.

A multidiszciplináris együttműködés másik aspektusa az integrált diagnosztika felé való közeledés, amely kifejezés a komplex diagnosztikai eredmények részletes összehasonlítására, az eltérések felderítésére és a különböző diagnosztikai szakemberek közötti konszenzus megteremtésére utal, azzal a céllal, hogy közös végső diagnózist adjanak. A radiológusok és a nukleáris medicina orvosai közötti együttműködést nagyban megkönnyítették a hibrid képalkotó eljárások, amelyek a pozitronemissziós tomográfiát (PET) komputertomográfiával (CT) vagy mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) kombinálják. A radiológiai és patológiai leletek korrelációja jól bevált és lenyűgöző módszer didaktikai és kutatási célokra. A klinikai rutinban azonban még nem jól bevált, mivel a radiológusok és a patológusok gyakran különböző szakmai környezetben dolgoznak, különböző eszközökkel és eltérő munkafolyamatokkal. Az informatikai platformok és az infrastruktúra fejlődése, valamint a patológia digitalizálásának tendenciája segítheti ezt az együttműködést. Néhány nagy európai oktató kórház megtette az első lépéseket e szervezeti forma felé, amikor a nukleáris medicinát, a patológiát, a klinikai genetikát vagy a laboratóriumi medicinát a radiológiával együtt közös diagnosztikai osztályokba csoportosította át. Ennek az elképzelésnek a megvalósításához azonban még jelentős technikai és irányítási erőfeszítésekre van szükség. Végül, az integrált diagnosztika sikeres megvalósítása megköveteli a különböző szakemberek hajlandóságát arra, hogy túllépjenek a hagyományos sémákon, és elhagyják hagyományos szakmai berkeiket az együttműködés érdekében. Ezen akadályok ellenére érdemesnek tűnik az integrált diagnosztika céljának követése, mert az nemcsak a diagnosztikai pontosságot, hanem a multidiszciplináris onkoteamek hatékonyságát is javíthatja, amelyek során gyakran túl sok időt fordítanak a diagnosztikai tények összeszedésére ahelyett, hogy a kezelési döntésekre összpontosítanának.

Az intervenciós radiológiai eljárások ma már jól beváltak a sebészeti vagy endoszkópos technikák minimálisan invazív alternatívájaként számos diagnosztikai és terápiás környezetben. Az intervenciós radiológusok aktívan részt vesznek a betegellátásban, és mivel számos modern intervenciós eljárás más kezelési formákat egészít ki, vagy más kezelési formákkal kombinálható, természetes módon integrálódnak a multidiszciplináris együttműködésekbe. Az intervenciós radiológusoknak ahelyett, hogy egyszerűen csak kérésre hajtanák végre az eljárásokat, mindig részt kell venniük a klinikai döntésekben, mérlegelniük kell az eljárások előnyeit és kockázatait, és a klinikusi kollégákkal együtt megfelelően kezelniük kell az esetleges szövődményeket.

A fent említett okok miatt alapvető fontosságú, hogy a radiológus közösség Európa-szerte fokozza a multidiszciplináris együttműködés iránti érdeklődését, értékét és elkötelezettségét, és felkészítse a jövő radiológusait a különböző szerv- és patológiai alapú területeken, különösen az onkológiában és a személyre szabott precíziós orvoslás egyéb területein képalkotó konzultánsként betöltött szerepükre.

A radiológus szerepének, értékének és elismertségének növelése a klinikai szakértelem révén

A megfelelő képzésen keresztül nyújtott kiváló szakmai teljesítmény elengedhetetlen előfeltétele és kulcstényezője annak, hogy a radiológia a jövő alapvető orvosi diszciplínájává váljon. A jelenlegi ESR képzési tanterv meglehetősen teljes és rendszeresen frissített, és egész Európában iránymutatásként szolgálhat. A jövőbeni felülvizsgálatoknak foglalkozniuk kell azokkal a kérdésekkel, hogy a rezidensképzésben hogyan és mikor kell elérni és tesztelni a kompetenciaalapú célkitűzéseket ("készségeket") az úgynevezett megbízható szakmai tevékenységek ("EPA-k") meghatározásával, kidolgozásával és végrehajtásával mind a diagnosztikus, mind az intervenciós radiológiai eljárásokra vonatkozóan. Az európai radiológiai képzési programokat azonban leggyakrabban nemzeti szervek határozzák meg, és ezért általános politikai tendenciáknak vannak kitéve. Az európai országok mintegy felében már bevezették vagy a következő évekre tervezik az EPA-kat. Az utóbbi időben néhány országban megfigyelhető az a tendencia, hogy nyilvánvaló gazdasági okokból lerövidítik a dedikált radiológiai képzési időszakokat. A nemzeti radiológiai bizottságok képzési időszakainak csökkentése azonban negatív hatással lehet a leendő radiológusok általános szakmai teljesítményére. Ezért fontosnak tűnik, hogy az ESR és a nemzeti radiológus társaságok közös erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy szükség esetén elmagyarázzák az európai nemzeti szabályozó testületeknek, hogy az európai radiológiai diploma (EDiR) (I-II. szintek) tanulási célkitűzéseit minőségi okokból kell teljesíteni, hogy a radiológiai szakvizsgához szükséges ismeretek és készségek elsajátítása általában nem kevesebb, mint 5 éves képzést igényel, és hogy minden egyes hibás diagnózis rejtett költségekhez vezethet a nem megfelelő kezelés miatt.

A radiológiai szakmai teljesítmény kiválósága az orvosi képalkotással kapcsolatos turisztikai kérdésekben is elengedhetetlen, bár ezek megoldása vagy eldöntése elsősorban helyi vagy nemzeti szinten, nem pedig európai szinten történik. A radiológusok számára megfoghatatlannak és irreálisnak tűnik, hogy az összes képalkotó technika monopóliumára törekedjenek. Ez vonatkozik azokra a helyzetekre is, amikor a beutaló orvosok inkább maguk végzik el a képvezérelt beavatkozási eljárásokat, mint hogy a radiológusokat kérjék fel erre. Számos európai országban a nem radiológus klinikai szakorvosok rutinszerűen használják az ultrahangvizsgálatot, értelmezik a standard röntgenfelvételeket, vagy képalkotó irányítással végeznek beavatkozásokat, sőt egyes szakterületek még azt is állítják, hogy "társtulajdonosok" a komputertomográfiában (CT) és a mágneses rezonanciás képalkotásban (MRI), mivel ezeket a képalkotási módokat beépítik saját posztgraduális képzési tantervükbe és egyedi akkreditációt kínálnak. Még a CT és MRI vagy az intervenciós angiográfia képalkotó infrastruktúrájának "birtoklása" esetén is csak a főként szerv-alapú klinikai szakterületek szerinti al-specializációval maradhatnak versenyképesek a radiológusok számos területet érintő kérdésben. Ezért a radiológiai szubspecializáció bevezetése Európában a III. szintű tanterveknek megfelelően (az 5. évfolyamon túl) nem korlátozódhat a nagy akadémiai osztályokra, hanem mindenütt szükséges, ahol rendszeresen nyújtanak szubspecializált orvosi szolgáltatásokat. Az ESR tagjai körében nemrégiben végzett felmérés hangsúlyozta, hogy a radiológiai valamely subspecializációjának akkreditációjának megszerzése kulcsfontosságú szerepet játszik a klinikai kollégák elismerésében, valamint a multidiszciplináris szerv-alapú klinikai szolgálat tagjaként való láthatóság és szakmai kiteljesedés növelésében. A szubspecializált radiológia koncepciója azonban szükségessé teszi a vezetői pozíciók létrehozását, valamint az egyes szervspecifikus szolgálatok egész éves ellátásához szükséges szervezési és adminisztratív munkaerőt. Ez nem jelenti azt, hogy minden regionális vagy közösségi kórházban teljes körű radiológiai szubspecialistára van szükség. De azt jelenti, hogy egyre fontosabbá válik, hogy minden radiológiai egység megfeleljen a beutaló klinikusok szakterületi profiljának egy adott helyi környezetben. Bár ez Észak-Amerikában már széles körben és az oktató kórházakon túl is megvalósult, Európában ma még csak hiányosan terjedt el. Ennek az elképzelésnek a megvalósítását egész Európában az ESR és az európai radiológiai nemzeti társaságok közös erőfeszítései támogathatnák. Ezt úgy lehetne elérni, hogy a különböző, az ESR által támogatott subspecialista szakvizsgák, köztük az Európai Intervenciós Radiológiai Testület (EBIR) diplomáinak elismerését propagálnák a nemzeti szervezetek.

A radiológiai kutatások középpontba állítása a képalkotó diagnózis és a kimenetel hatásának tanulmányozására

A jelenlegi európai egészségügyi környezetben, amelyet a költségcsökkentésre irányuló politikai erőfeszítések jellemeznek, a diagnosztikai eljárásokat gyakran említik költségtényezőként. Ezért fontos tudományos bizonyítékokkal alátámasztani a képalkotó diagnosztika klinikai szerepét az egyes kórképekben és betegségfolyamatokban. Bár a mai radiológiai kutatások jelentős része a képalkotó eljárások technikai szempontjaira és pontosságára összpontosít, a jövőbeni vizsgálatoknak gyakrabban kellene a képalkotásnak a diagnózisra és a kezelés kimenetelére gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdésekre összpontosítaniuk. A kimenetellel kapcsolatos kutatások nemcsak a képalkotó eljárások kérésére vonatkozó klinikai döntési eszközök - mint például az ESR i-guide - kifejlesztéséhez szolgálnak majd hasznos alapként a felesleges kérések elkerülése érdekében, hanem segíthetnek felismerni a képalkotás értékét a helytelen diagnózissal járó rejtett költségek elkerülése és a személyre szabott terápiás megközelítések javítása érdekében is. Az ESR stratégiailag támogathatná ezt a célt azáltal, hogy a kutatási forrásokat kifejezetten az eredményekkel kapcsolatos kutatásokra fordítja és irányítja, valamint az ESR folyóirataiban való publikációk révén fokozza az ilyen kutatások láthatóságát. Amint arra e folyóirat egy nemrégiben megjelent vezércikkében rámutattunk, a kritikai gondolkodás, azaz a megállapított tények és információk elemzésének, megkérdőjelezésének, értelmezésének és tesztelésének képessége alapvető lépés a radiológiai kutatás megerősítése felé.

A betegközpontú radiológia előmozdítása a kommunikációs készségek fejlesztésével

A radiológusok és a betegek közötti közvetlen kapcsolat természetes és rutinszerű, nem csak a beavatkozások előtt és után, hanem a képalkotó diagnosztika számos területén, például az ultrahang, a mammográfia vagy a átvilágítás során is. A radiológusok és a betegek közötti közvetlen kommunikáció csökkenti annak kockázatát is, hogy a vizsgálatkéréskor a releváns információk meghatározatlanok maradnak, vagy akár el is vesznek, ami korlátozza a diagnózis minőségét. A hagyományos információáramlás szerint a képalkotó eljárások eredményeit általában a beutaló klinikusok közlik a betegekkel, nem pedig a diagnózist felállító radiológus. A modern egészségügyi ellátás trendjeit követve azonban a betegek jövőbeli generációi egyre inkább közvetlenül, digitális betegportálokon keresztül férnek majd hozzá személyes egészségügyi adataikhoz, beleértve a radiológiai leleteket és képeket is. Mivel jobban tájékozottak lesznek személyes egészségügyi adataikról, a terápiás döntésekben is aktívabban kívánnak majd részt venni. Bár sok beutaló klinikus képes egyszerű kérdésekre válaszolni vagy a hagyományos röntgenfelvételeket értelmezni a saját területükön, előfordulhat, hogy nem tudnak válaszolni a betegek részletes kérdéseire a fejlett képalkotó vizsgálatokkal és az összetett leletekkel kapcsolatban. A radiológusoknak ezért fel kell készülniük arra, hogy válaszoljanak a betegek kérdéseire, amikor erre felkérik őket. A szükséges kompetenciák és attitűdök közé tartoznak az olyan puha készségek, mint például az a képesség, hogy a betegekkel és családtagjaikkal empátiával, tisztelettel, őszinteséggel és bizalmasan viszonyuljanak akár jó, akár rossz diagnosztikai hírek esetén, a terápiás szempontokat pedig a beutaló klinikusra bízzák. Bár a betegekkel való közvetlen kommunikációval kapcsolatos készségek szerepelnek az európai képzési tanterv tanulási célkitűzései között, Európában sok radiológus még mindig úgy érzi, hogy nem rendelkezik a szükséges kommunikációs készségekkel, ami azt jelzi, hogy speciális képzéseken keresztül történő javításra van szükség. Különleges helyzet áll fenn az intervenciós radiológia tekintetében, ahol a betegek elvárhatják, hogy egy olyan orvossal konzultáljanak, aki nem csak az eljárást végezheti el, hanem szorosan részt vesz az eljárást megelőző értékelésben, a beleegyezés folyamatában, valamint az eljárást követő és a hazaengedést követő nyomonkövetésben is.

A betegek közvetlen hozzáférése az egészségügyi adataikhoz szintén új közönséget teremt a radiológiai leletek számára. A beutaló orvosoknak jól strukturált, pontosan megfogalmazott, tudományos kvantitatív módon megfogalmazott, cselekvőképes leletekre van szükségük, beleértve adott esetben a további diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozó ajánlásokat is. Az orvosi aktáikkal konzultáló betegek azonban inkább a hétköznapi egészségügyi nyelvezetet és az anatómiai vagy patológiai kifejezéseket magyarázó hiperhivatkozásokat részesíthetik előnyben. A radiológus közösségnek az informatikai iparral és a betegszervezetekkel együtt kell segítenie a radiológiai leletek automatizált generálása felé vezető út előkészítésében, hogy a radiológiai aktáikat online megtekintő betegek megértsék a képalkotó diagnózisok hatását a kezelési folyamatukra. Végül pedig a mai radiológiai osztályok gyakran nem rendelkeznek a radiológusok és a betegek közötti közvetlen kommunikációt lehetővé tevő infrastruktúrával. A jövőben ezért a radiológiai osztályoknak megfelelő megoldásokat kell biztosítaniuk szervezetükben és infrastruktúrájukban, hogy a betegek szükség esetén írásban, online vagy személyes találkozókon keresztül kapcsolatba léphessenek a képalkotó szakemberekkel, hogy magyarázatot kapjanak kérdéseikre.

A technológiai újítások megértése és a mesterséges intelligencia alapú eszközök integrálása a radiológiai munkafolyamatba

Képalkotó szakemberként a radiológusoknak képesnek kell lenniük arra, hogy megértsék az orvosi képalkotással kapcsolatos alapvető technikai elveket az orvosbiológiai mérnöki és adattudomány számos különböző területén. Ez szükséges a feltörekvő technológiák kritikus értékeléséhez és integrálásához, a gyártókkal való kommunikációhoz és a további innovációk irányításában való részvételhez. Mivel az orvosi képalkotás fejlődését jelentős mértékben a digitális adattudomány hajtja, nem kétséges, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben mélyrehatóan befolyásolja majd a radiológia gyakorlatát. Számos ipari gyártó már integrálta a mesterséges intelligenciát az MR-képalkotáshoz, csökkentve a vizsgálati időt a minőség romlása nélkül. A szoftveripar már most is számos AI-alapú eszközt kínál a munkafolyamatok optimalizálására, a kép utófeldolgozásának és kvantitatív elemzésének megkönnyítésére, valamint a klinikai radiológiában a különböző diagnosztikai leletek automatikus felismerésére az esetek széles spektrumában, beleértve a gyakori sürgősségi helyzeteket, mint az agyvérzés, tüdőembólia vagy pneumothorax, a patológiás leletek nélküli röntgenfelvételek azonosítására vagy szűrési célokra. Tekintettel a jelenlegi túlterhelt leletezési munkaterhelésükre, a radiológusoknak ezért el kell fogadniuk a mesterséges intelligencia alapú eszközök segítségét, amennyiben ezek csökkenthetik a rutinszerű képértelmezéssel kapcsolatos terheket. Bár egyes publikált eredmények arra utalnak, hogy a munkaterhelés bizonyos klinikai forgatókönyvek, például a mammográfiás vizsgálat esetében csökkenthető, jelenleg kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek az öntanuló diagnosztikai eszközök képesek-e szélesebb vagy általánosabb körben csökkenteni a radiológusok munkaterhelését.

Az egyszerű kérdésektől és a tipikus leletektől eltekintve a radiológiai képértelmezés véleményen alapuló és a kezelőtől függő folyamat, amelyet a klinikai kontextus vezérel. Ezzel szemben az AI-alapú algoritmusok matematikai modelleken és valószínűségeken alapulnak, és a döntéshozatal pontos folyamata ismeretlen marad, egy fekete dobozra hasonlít. Ahhoz, hogy megbízhatóvá váljanak, a DL-t használó algoritmusokat nagyon nagy adatmennyiséggel kell betanítani, és megfelelő referenciastandardokkal tudományos bizonyítékokat kell létrehozni. Ezért várható, hogy a DL-alapú eszközök elsősorban a klinikai gyakorlatban nagy mennyiségben előforduló, gyakori és egyértelműen meghatározott, standardizált diagnosztikai leletek kiváltására lesznek hasznosak. Nagyon valószínűtlennek tűnik azonban, hogy az algoritmusok és robotok - belátható időn belül - képesek lesznek megoldani a komplex, nem gyakori és határeseti diagnosztikai helyzetek teljes körét, amelyekkel a radiológusok szembesülnek, és az sem, hogy átvehetik a képalkotó konzultáns szerepét a képalkotó diagnosztika hatalmas területén. Inkább az tűnik valószínűnek, hogy a két különböző megközelítést egymást kiegészítő módon fogják alkalmazni, így ötvözve a két megközelítés előnyeit. Ezenfelül még fontos kérdések várnak megválaszolásra a mesterséges intelligenciával működő eszközök általános radiológiai alkalmazásával kapcsolatban, például a diagnosztikai hibák esetén fennálló felelősség, a teljesítmény tudományos bizonyítási szintjei az öntanuló eszközökkel összefüggésben, valamint számos szabályozási szempont, beleértve az adatvédelmet Európa-szerte. Csak az idő döntheti el, hogy mikor sikerül leküzdeni mindezen fennmaradó akadályokat, mielőtt a DL-alapú diagnosztikai algoritmusokban rejlő teljes potenciált a klinikai rutinban bevetnék. Addig is a radiológus közösség jól teszi, ha megérti és kritikusan értékeli az AI-alapú eszközök előnyeit és hiányosságait. Ezért az ezzel az új technológiával kapcsolatos alapvető ismereteket már beépítették az ESR képzési tantervbe. Végül az ESR fontos szerepet játszhat az összes európai érdekelt féllel - beleértve az ipart is - folytatott kapcsolódó vitákban azáltal, hogy elősegíti a jövőbeni kutatásokat annak meghatározására, hogy a mesterséges intelligencia alapú eszközök hol és hogyan takaríthatnak meg időt anélkül, hogy a klinikai gyakorlatban a minőség romlana.

Következtetés

Nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy az algoritmusok és a robotok felváltják a radiológusokat a klinikai gyakorlatban, de van remény arra, hogy a belátható jövőben a mesterséges intelligencia által működtetett eszközök segíteni fogják a radiológusokat abban, hogy megbirkózzanak a jelenleg túlterhelt leletetezési terhekkel.

Ha ez megvalósul, akkor fokozatosan lehetővé válik, hogy a radiológusok felszabadítsák a szükséges időt - ami jelenleg hiányzik - a multidiszciplináris és betegekkel kapcsolatos konzultációs feladatokra, amelyekre felkérték őket, és így aktívabban részt vehessenek a betegellátásban.

Ezt figyelembe kell venni a radiológusok következő generációjának felvételekor és oktatásakor, a jövőbeli radiológiai osztályok szervezésekor, az ESR és a nemzeti radiológiai társaságok közötti együttműködések meghatározásakor, a radiológiával kapcsolatos szakmai kérdések megvitatásakor a kórházigazgatókkal és az egészségügyi politikusokkal, valamint a finanszírozásra szánt kutatások rangsorolásakor.

Most van itt az ideje, hogy a fent leírt napirenddel foglalkozzunk. E stratégiai feladatok teljesítésével az európai radiológus közösség felkészülhet a szakma sikeres jövőjére, a betegek és az orvoskollégák javára egyaránt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5818234913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása