Minden ami képalkotás

2023. december 13. 11:58 - Bágyi Péter

Vezetés a változáson keresztül

RSNA 2023

2023. november 26. - Az elnök beszéde az RSNA 2023 nyitóülésén - Matthew A. Mauro
forrás: ITNOnline

02.jpg

Olyan kulcsfontosságú fordulópontokról beszélt, amelyek a radiológiai eljárásokat az egészségügy fókuszába helyezik, olyan módon, hogy azok kihívást jelentenek az ágazatban dolgozók számára.

Betekintés a változás fogalmába és kihívásába:

"A változás mindig jelen lesz, és ez különösen igaz az orvostudomány területén... az elmúlt három évben mindannyian rendkívüli kihívásokkal szembesültünk egy olyan globális világjárvány miatt, amely új határok közé szorította az egészségügyi szakembereket, a kórházakat és a Magánszolgáltatókat. Kétségtelenül megterhelő volt, de a túloldalon bölcsebben, fürgébbek lettünk, és biztonságban tudtuk, hogy a radiológia továbbra is virágozni fog, ha tovább fejlődik.
A változás elengedhetetlen. Ez a növekedés motorja. A szakterületünkön és az életben elért valamennyi nagy előrelépés a tudomány és a képzelet rendkívüli törekvéseinek eredményeként jött létre. Az, hogy miként fogadjuk el ezt a változást és hogyan alkalmazkodunk hozzá, végső soron meghatározza majd a jövőbeni sikerünket. Vezetőként - és ebben a teremben mindenki vezet valamilyen minőségben - a változások sikeres kezelése megköveteli, hogy tudatosan, szándékosan és proaktívan vezessük csapatainkat, osztályainkat és szervezeteinket a szakterületünket vagy munkakörnyezetünket érintő jelentős változásokon keresztül."

"Sokunk számára az orvoslás egyfajta hivatást, a másokon való segítés vágyát elégíti ki, de a mai világban az orvoslás egyben üzlet is... orvosként az emberek segítésével foglalkozunk, és az üzletünkre ugyanazok a szabályok és erők hatnak, mint a többi üzletre. Amikor változással nézünk szembe, fontos, hogy felmérjük a környezetünket, és azonosítsuk, milyen erők hatnak az üzletünkre." 

"Azok a csapatok, amelyek képesek alkalmazkodni és elfogadni a hatásokat, erősebbek lesznek, és versenyelőnyre tesznek szert. Azok, amelyek erre nem képesek, meginognak és hátrányba kerülnek."

"Az innováció a diagnosztikai és az intervenciós radiológia sarokköve. Mivel az innováció a radiológia sarokköve, el kell fogadjuk a változás szükségességét, hogy szakmánkat tovább fejlesszük."

Hajlandó-e bármit megtenni azért, hogy a versenytársak előtt maradjon? Küzdenek a kulcsemberei? Aligha kétséges, hogy a fő versenytársaink valóban megváltoztak, és továbbra is változni fognak... További versenytársak vannak a láthatáron, ahogy a képvezérelt, minimálisan invazív ellátás egyre fontosabbá válik a betegségek kezelésében".

A versenyre, a munkaerő kihívásaira és az alkalmazkodásra összpontosítva:

"Mivel a verseny valamennyi szakterületünkön egyre fokozódik, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy hajlandóak vagyunk-e fokozni erőfeszítéseinket és megtenni mindent, ami szükséges a szakterületünk védelméhez. Ha a válasz igen, akkor elértük a stratégiai fordulópontot. Hogy bírják a kulcsembereink? Túlterheltek, frusztráltak, veszítenek a motivációjukból? Egyre többször tapasztalunk kiégést, elégedetlenséget és a munka és a magánélet egyensúlyának elvesztését, ahogy az esetszámok növekednek a fenyegető radiológusi hiány közepette. A stressz egyre nehezebben kezelhetővé válik. Ez bizonyosan nem fenntartható modell. A vezetők, a főorvosok és a csoportelnökök gyakran az utolsók, akik megtudják, ha a gyakorlatban nagyfokú frusztráció uralkodik. Jobban meg kell hallgatnunk a frontvonalban dolgozó embereinket. Meg kell hallgatnunk az RSNA tagjait és más radiológus szakembereket mind a magán-, mind az egyetemi szektorban, akik a szakmánk szemét és fülét jelentik, és oda kell figyelnünk rájuk."

"Versenyképes világban élünk, és a siker érdekében bizonyítanunk kell az értékünket. Az érték bizonyításához továbbra is alkalmazkodnunk és fejlődnünk kell. A változás nehéz lehet és nehéz is lesz. A stratégiai fordulóponton való átvezetés egy ideig zavart és bizonytalanságot fog okozni. De ha elkötelezettek vagyunk, és világos jövőképünk van, akkor az út végén jobban fogunk kijönni, új inspirációval és a szakterületünkre és a gyakorlatra vonatkozó felfrissült szemlélettel."

Az emberi tényező:

"Nem beszélhetünk a változáson keresztül történő vezetésről anélkül, hogy ne beszélnénk az emberi tényezőről. Hogyan tudjuk szándékosan és proaktívan átvezetni az embereket és a szervezeteket a változáson? Minden a vezetői csapattal kezdődik."

"A változáson való átjutáshoz nem csak egy vezetőre van szükség, hanem egy magasan funkcionáló csapat koncentrált erőfeszítésére."

Mauro utalt Robert Lencioni munkájára, aki kidolgozta az Öt kritikus elemet: Bizalom, konfliktus, elkötelezettség, elszámoltathatóság, eredmények. Megjegyezte:

"A bizalom kiépítésével kezdődik. Ha a bizalom megvan, a csapatok konstruktív, eszményi konfliktusokat tudnak folytatni, máskülönben csak mesterséges harmónia van. Az elkötelezettség eléréséhez bizalomra és konfliktusra van szükség. A konfliktus vállalása lehetővé teszi a csapattagok számára, hogy elkötelezzék magukat egy döntés mellett. Az embereknek mérlegelniük kell ahhoz, hogy elkötelezzék magukat."

Az eredményekre való összpontosítás az egyik fő viselkedésmód, amelyet Lencioni hangsúlyoz. Mauro hozzátette:

"Az egész csapat kollektív eredményeinek felül kell múlniuk minden részleg- vagy személyes célt."

"A státusz és az ego nem állhat a siker útjába."

"Miközben a változáson keresztül navigálunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy az átalakulás egy folyamat, nem pedig egyetlen esemény."

"Az eredeti elképzelés megvalósítása évekig is eltarthat, és a rövidebb utak ritkán működnek. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, terveznünk kell, türelmesnek és kitartónak kell lennünk."

A változásmenedzsment szükségességéről szólva Mauro megemlítette John Kotter munkásságát is, aki a sikeres átalakulás útitervét dolgozta ki, amely a következő elemeket tartalmazza: A sürgősség azonosítása. Hozzon létre egy világos jövőképet. A jövőkép kommunikálása. Mások felhatalmazása. Hozzon létre rövid távú győzelmeket. Az új megközelítések intézményesítése.

A koalícióépítésről és a változás elfogadásáról szólva:

"Sikerünk egyik kritikus eleme az új technológiák elfogadása. A kollektív vezetés és a közösség révén fel kell gyorsítanunk a technológiai fejlesztések elfogadását, és ki kell állnunk amellett, hogy minél hamarabb bekerüljenek a mindennapi gyakorlatba."

"Radiológiai közösségünk erős, és lehetőséget biztosít számunkra, hogy együtt oldjunk meg nagy problémákat, és támogassuk egymást az átmeneti időszakokban. A változás lehetősége ijesztő lehet, de ha sikeresen kezeljük, akkor fiatalító hatású lehet. Kétségtelen, hogy a képalkotás és a képvezérelt beavatkozások jövője, valamint az, amit a betegeinkért tehetünk, felemelő. Képalkotó technikáink nagy teljesítményűek, és minden egyes előrelépéssel egyre erősebbek lesznek. Egyértelmű a minimálisan invazív terápiák felé való elmozdulás, és minden egyes fejlődéssel jobb ellátást tudunk nyújtani betegeinknek."

A radiológiai munkafolyamatokat befolyásoló főbb erők kezelése:

"A technológia térnyerésével mit tartogat a jövő a radiológusok számára? A generatív mesterséges intelligencia beáramlásával és gyors fejlődésével, a nagy nyelvi modellekben még mindig elavulttá vagy feleslegessé válunk? Nem. Éppen ellenkezőleg, ha elfogadjuk, az AI új ajtókat fog nyitni számunkra. Ahogy az AI-alkalmazások tovább fejlődnek, képesek lesznek átvenni vagy segíteni egy sor feladatot, az ütemezéstől a leletkészítésen át a képalkotó vizsgálatok triázsáig, felszabadítva a radiológusokat, hogy több időt szentelhessünk munkánk gazdagabb aspektusainak, és annak, amiért ezt a kihívásokkal teli szakmát választottuk. A tevékenységünket befolyásoló főbb erők közül az AI minden bizonnyal hatalmas erő. Rajtunk múlik, hogy alkalmazkodunk-e hozzá és elfogadjuk-e, vagy lemaradunk. Itt az ideje tehát feltenni magunknak a kérdést, hogy hajlandóak vagyunk-e megtenni, ami szükséges ahhoz, hogy navigáljunk ebben a hatalmas erőben."

A változásokhoz való alkalmazkodásról és a jövő innovációjáról:

"Ahhoz, hogy relevánsak maradjunk és értéket nyújtsunk betegeinknek, a radiológusoknak kell végrehajtaniuk ezt az átalakítást, hogy elsajátítsák az AI gyakorlati és etikus alkalmazását a radiológiai munkafolyamatokban és gyakorlatban. A változás mindig jelen lesz, és ha a változás a növekedés és a fejlődés motorja, akkor ott kell lennünk a változások kezelésében és vezetésében. Ezért ha folyamatosan elfogadjuk a változást, gyorsan alkalmazkodunk a gyakorlatban az újításokhoz és a technológiához, reagálunk és reagálunk a fordulópontunkra, éberek maradunk, és talán még egy kicsit paranoiásak is, akkor a radiológia minden bizonnyal robusztus, izgalmas és fényes jövő elé néz."

RSNA 2023

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7818280241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása