Minden ami képalkotás

2023. december 18. 10:19 - Bágyi Péter

Képalkotás a sürgősségi osztályon

A képalkotási igény tendenciái

Neo Poyiadji, Norman Beauchamp, Daniel T. Myers, Seth Krupp, Brent Griffith,
Diagnostic Imaging Utilization in the Emergency Department: Recent Trends in Volume and Radiology Work Relative Value Units,
Journal of the American College of Radiology, Volume 20, Issue 12, 2023, Pages 1207-1214, ISSN 1546-1440,
https://doi.org/10.1016/j.jacr.2023.06.033.

  1. a teljes sürgősségi ellátás képalkotási felhasználási volumene és a radiológia igénybevétele a vizsgált időszak (2014-2021) alatt nőttek , és valószínűleg tovább fognak nőni.

  2. a fejlett képalkotó eljárások, a CT és az MRI igénybevétele aránytalanul megnőtt, beleértve az alacsonyabb ellátási szintű kórházat is

  3. a CT fokozott igénybevétele járul hozzá leginkább a sürgősségi vizsgálatokat leletező radiológusok megnövekedett munkaterheléséhez

  4. a sürgősségi ellátás megnövekedett radiológiai igénybevétele független a sürgősségi ellátóhelyek besorolási szintjétől

 

ga1_lrg.jpg

A tanulmány célja az volt, hogy számszerűsítse és jellemezze a sürgősségi osztály (ED) képalkotási volumenének és a radiológiai munka relatív mértékegységének (wRVU) tendenciáját az I. és III. szintű traumaközpontokban.

A teljes éves diagnosztikai radiológiai képalkotási volumeneket és wRVU-kat az I. és III. szintű traumaközpontoktól szerezték be 2014 januárjától 2021 decemberéig. A képalkotási volumeneket modalitástípus, vizsgálati kód és helyszín szerint elemezték. Megszerezték a betegek összes éves sürgősségi betegellátási esetét (EDE), az éves súlyozott sürgősségi súlyossági indexet és a sürgősségi betegellátásból történő betegfelvételeket is. Az adatokat az éves képalkotási volumen vagy az EDE-nkénti wRVU-k segítségével elemezték, és kiszámították a százalékos változást.

Az I. szintű traumaközpontban a mellkasi röntgen (5,5%), a CT (35,5%) és az MRI (56,3%) képalkotási volumene nőtt az EDE-re vetítve, az ultrahang (-5,9%) pedig csökkent 2014 és 2021 között.
A III. szintű traumaközpontban ugyanezen 8 éves időszakban az egy EDE-re jutó képalkotási volumen az ultrahang (10,4%), a CT (74,6%) és az MRI (2,0%) esetében nőtt, a mellkasröntgen (-4,4%) esetében pedig csökkent. Az egy EDE-re jutó összes wRVU a vizsgálati időszak alatt mind az I. szintű (34,9%), mind a III. szintű (76,6%) traumaközpontokban nőtt.

A sürgősségi képalkotás igénybevétele nőtt a 8 éves vizsgálati időszak alatt mind az I., mind a III. szintű traumaközpontokban, az EDE-nkénti összes wRVU növekedésével. Az idő múlásával aránytalanul megnőtt a fejlettebb képalkotó eljárások, például a CT használata. Az ED-felhasználási trendek arra utalnak, hogy a fejlett képalkotó eljárások iránti kereslet továbbra is növekedni fog, beleértve az alacsonyabb ellátási szintű kórházakat is, ezért a radiológiai osztályoknak fel kell készülniük erre a megnövekedett munkaterhelésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1318283405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása