Minden ami képalkotás

2021. május 19. 00:00 - Bágyi Péter

dr. Ratkóczy Nándor

1891-1977

dr. Ratkóczy Nándor 
orvosprofesszor, a budapesti Röntgenklinika igazgatója

(Pécs, 1891. máj. 9. – Bp., 1977. máj. 27.)

fotok_45188-me.jpgÜllői út 78/b. Pázmány Péter Tudományegyetem (ma Semmelweis Egyetem) III. sz. Belgyógyászati (ma Urológiai) Klinika, a röntgenlaborban Ratkóczy Nándor a röntgenoszály vezetője (fortepan.hu)

 Az 1914-ben végzett fiatal orvos négy évi katonai szolgálat után a budapesti egyetem központi röntgenintézetének tanársegéde, Elischer profeszszor tanítványa, majd a III. belklinika röntgenlaboratóriumának vezetője, Korányi professzor egyik legközelebbi munkatársa lett. Míg az Elischer Intézet alapos szakmai felkészülését biztosította, a Korányi klinika magas humánummal telített kutató légköre orvosi és emberi fejlődését vitte döntően előre. Hamarosan magántanár, rendkívüli tanár, majd 1942-ben nyilv. rendes tanár és a budapesti Röntgenklinika igazgatója 1962-ig, nyugalomba vonulásáig.
Évekig igazgatója az Országos Röntgen és Sugárfizikai Intézetnek, elnöke, majd 1953-tól a Magyar Radiológus Társaság tiszteletbeli, örökös elnöke. A Magyar Radiológia főszerkesztője. Kiváló előadója és szívesen látott vendége a külföldi és hazai kongreszszusoknak, tudományos társaságoknak. Az Orvosi Hetilap és más hazai és külföldi szaklapok megbecsült cikkírója, a svájci, NSZK, NDK, osztrák röntgentársaságok tiszteletbeli tagja.
2021-05-16_19-22-39.pngTöbb évtizedes munkássága szinte a röntgenológia egész területére kiterjedt. A szórt sugárzás jelentőségét az elsők között ismerte fel. A „Ratkóczy box” a sorozatfelvételi készülékek sugárvédelmének is alapját képezte „védő ülése” minden röntgenosztály kötelező felszerelése volt. Sok évi törhetetlen munkájának eredménye a röntgenesek védelmét szolgáló „Szabványok” megalkotása, majd az egyéni-filmes sugárvédelem megszervezése. Ő döbbentett rá hazánkban először a röntgendiagnosztikával a lakosságnak okozható sugárkárosodásra és ebben az orvosok felelősségére. Duodenum vizsgáló módszere rutin eljárás lett. A cascade és fekélyes gyomor tónusáról írt munkái a functionális röntgendiagnosztika alapjait rakták le. A lymphogranulomatosisos és tuberkuloticus mediastinalis nyirokcsomók elkülönítésére közölt „Ratkóczy-jel” is teljes irodalmi elismerést kapott. A röntgentherapia területén legnagyobb érdeme a „gócölő dosis” bevezetése a lymphogranulomatosis kezelésében. Az angol, német, spanyol nyelven megjelent, második, átdolgozott kiadást
megért „A lymphogranulomatosis kór- és gyógytana” c. monographiája nevét az egész szakmában világszerte ismertté tette. Munkájában a tanítás, a nevelés állt szívéhez legközelebb. A radiológia megfelelő szintű egyetemi oktatásáért mint a kérdés nemzetközileg elismert szakértője 1930-óta harcolt. Medikus előadásaira a legnagyobb gonddal készült fel és mint kiváló előadó, mindenkor kiérdemelte a hallgatóság legnagyobb elismerését. Jellegzetes, tömör stílusú tankönyveit szétkapkodták. Áttekinthetőség, a szakma minden újdonságából a maradandó ösztönös megragadása, az igazán lényeges kiemelése emelték „a Ratkóczyt” legjobb orvosi könyveink közé. Nagyszámú tanítványa, volt asszisztense büszkén vallja példaképének és mesterének, magát a
Ratkóczy-iskola tagjának.

MRT emlékérem:
Ratkóczi Nándor emlékérem. Az oktatásban kifejtett tevékenység vagy életmunka jutalmául ítélhető kitüntetés. Kiadható 2 évenként, legfeljebb 2 személy részére alkalmanként. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1816561832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása