Minden ami képalkotás

2021. június 13. 19:27 - Bágyi Péter

EU JUST CT

eu-just-ct-logo-300x43.png

Az Európai Radiológiai Társaság (ESR) nyerte az Európai Bizottság "A komputertomográfia indokoltságának javítására irányuló európai koordinált fellépés" (rövidítés: EU-JUST-CT) című pályázatát.

A projekt 2021. április 7-én kezdődött és 2024 márciusáig tart.

A projektet Prof. Boris Brkljacic (University of Zagreb School of Medicine) vezeti, társvezetője Alexandra Karoussou-Schreiner asszony (Egészségügyi Minisztérium, LU) és célja a komputertomográfia indoklásának javítása Európában összehangolt fellépés révén.

A projekt célkitűzései:

  • Naprakész információk gyűjtése a CT-vizsgálatok indokoltságáról Európában.
  • Közös módszertan kidolgozása a CT-vizsgálatok indokoltságának ellenőrzésére.
  • A CT-vizsgálatok indokoltságának összehangolt kísérleti ellenőrzésének elvégzése legalább öt különböző európai országban.
  • A CT-vizsgálatok indokoltságának megvitatása a tagállamokkal és további cselekvési lehetőségek meghatározása.

Az orvosi sugárterhelés Európában rendkívül fontos és időszerű téma, a CT-képalkotás kiemelkedő fontosságú. Az orvosi szakmai társaságok, a sugárvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság figyelmének középpontjában áll. A gyermekkori képalkotás különösen fontos ebben a tekintetben. Az orvosi sugárterhelés nem megfelelő alkalmazásának jelentőségét számos tanulmány bizonyította, többek között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) (2009) "Report of a consultation on justification of patient exposures in medical imaging" című tanulmánya. Számos európai országban végeztek nemzeti auditvizsgálatokat a CT- és MRI-vizsgálatok megfelelőségéről, különböző eredményekkel és az ESR határozottan támogatja a képalkotó eljárásokra vonatkozó beutalási iránymutatások terjesztését és használatát (ESR iGuide).

Így ez a projekt egy újabb fontos mérföldkő az ESR és más szervezetekkel - többek között a nemzeti és szakmai társaságokkal, a kapcsolódó szakterületek szakmai társaságaival, a sugárvédelmi szabályozókkal és az egészségügyi minisztériumokkal - folytatott együttműködésében, amelynek célja a BSSD betartásának előmozdítása és fokozása, valamint az indoklás javításának támogatása.

forrás: eurosafeImaging.org

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4916592786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása