Minden ami képalkotás

2023. december 19. 22:15 - Bágyi Péter

Betegtájékoztató - Hasi ultrahang vizsgálat

Hasi ultrahang vizsgálat

A has ultrahangos képalkotása hanghullámok segítségével képet készít a hasban található struktúrákról. Segítségével diagnosztizálható a fájdalom vagy a puffadás, és értékelhető a vese, a máj, az epehólyag, az epevezetékek, a hasnyálmirigy, a lép és a hasi aorta. Az ultrahang biztonságos, nem invazív és nem használ ionizáló sugárzást.

Ez az eljárás kevés vagy semmilyen speciális előkészületet nem igényel. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a felkészülés módjáról, beleértve azt is, hogy előtte tartózkodnia kell-e az evéstől vagy ivástól. Hagyja otthon az ékszereket, és viseljen laza, kényelmes ruházatot. Előfordulhat, hogy megkérik, hogy viseljen köpenyt.

Mi az a hasi ultrahang?

Az ultrahangos képalkotás egy nem invazív orvosi vizsgálat, amely segít az orvosoknak a betegségek diagnosztizálásában és kezelésében. Biztonságos és fájdalommentes. Hanghullámok segítségével képeket készít a test belsejéről. Az ultrahangos képalkotást szonográfiának is nevezik. Egy kis szondát, úgynevezett transzducert és közvetlenül a bőrre helyezett gélt használ. A nagyfrekvenciás hanghullámok a szondából a gélen keresztül jutnak be a testbe. A szonda összegyűjti a visszaverődő hangokat. A számítógép ezeket a hanghullámokat felhasználva képet készít. Az ultrahangvizsgálat nem használ sugárzást (röntgensugarakat). Mivel az ultrahang valós időben készít képeket, képes megmutatni a test belső szerveinek szerkezetét és mozgását. A képek az erekben áramló vért is megmutatják.
A hasi ultrahangvizsgálat képet készít a hasban lévő szervekről és egyéb struktúrákról.
A Doppler-ultrahangvizsgálat része lehet a hasi ultrahangvizsgálatnak.
A Doppler-ultrahang egy speciális ultrahangtechnika, amely a testben lévő anyagok mozgását értékeli. Lehetővé teszi az orvos számára, hogy lássa és értékelje a vér áramlását a testben lévő artériákban és vénákban.

Milyen gyakori felhasználási módjai vannak az eljárásnak?

A hasi ultrahangos képalkotást a következők értékelésére végzik:

  • vesék
  • máj
  • epehólyag
  • epevezetékek
  • hasnyálmirigy
  • lép
  • hasi aorta és egyéb hasi erek

Az ultrahangot számos betegség diagnosztizálására használják, mint például:

  • hasi fájdalom vagy puffadás (megnagyobbodás)
  • rendellenes májműködés
  • megnagyobbodott hasi szerv
  • vesekő
  • epekövek
  • hasi aorta aneurizma (AAA)

Ezenkívül az ultrahang használható a biopsziák irányítására.
A Doppler-ultrahang segít az orvosnak látni és értékelni:

  • a véráramlás elzáródása (például vérrögök)
  • az erek szűkülete
  • daganatok és veleszületett érrendszeri rendellenességek
  • a különböző szervek, például a herék vagy a petefészek csökkent vagy hiányzó véráramlása.
  • fokozott véráramlás, amely fertőzés jele lehet

Hogyan készüljek fel?

Viseljen kényelmes, bő ruházatot. Előfordulhat, hogy a vizsgálandó területen minden ruhát és ékszert le kell vennie.
Előfordulhat, hogy az eljáráshoz át kell öltöznie egy köntösbe.
Az előkészületek az Önnél végzett ultrahangvizsgálat típusától függnek.
A máj, az epehólyag, a lép és a hasnyálmirigy vizsgálata esetén megkérhetik, hogy a vizsgálatot megelőző este egyen zsírmentes ételt, majd a vizsgálatot megelőző nyolc-tizenkét órában ne egyen.
A vesék ultrahangvizsgálatához megkérhetik, hogy a vizsgálat előtt körülbelül egy órával igyon négy-hat pohár folyadékot, hogy a hólyagja megteljen. Megkérhetik, hogy a vizsgálat előtt nyolc-12 órával ne egyen, hogy elkerülje a gázképződést a belekben.
Az aorta ultrahangvizsgálata esetén előfordulhat, hogy a vizsgálat előtt nyolc-tizenkét órával kerülnie kell az étkezést.

Hogyan néz ki a berendezés és hogyan működik?

Az ultrahangkészülékek egy számítógépes konzolból, monitorból és egy csatlakoztatott transzducerből állnak. A transzducer egy kis kézi eszköz, amely egy mikrofonra hasonlít. Egyetlen vizsgálat során különböző (különböző képességű) transzducereket használhatnak. A transzducer nem hallható, nagyfrekvenciás hanghullámokat bocsát ki a testbe, és figyeli a visszatérő visszhangokat. Ugyanezek az elvek érvényesek a hajókon és tengeralattjárókon használt szonárra is.
A vizsgálóorvos kis mennyiségű gélt visz fel a vizsgált területre, és oda helyezi a transzducert. A gél lehetővé teszi, hogy a hanghullámok oda-vissza haladjanak a jelátalakító és a vizsgált terület között. Az ultrahangos kép azonnal látható egy monitoron. A számítógép a képet a hangerő (amplitúdó), a hangmagasság (frekvencia) és az ultrahangjelnek a transzducerhez való visszatéréséhez szükséges idő alapján állítja elő. Azt is figyelembe veszi, hogy a hang milyen típusú testszerkezeten és/vagy szöveten halad keresztül.
A hallható hangnál magasabb frekvenciájú (20kHz feletti) hangok képesek áthatolni a lágyszövetek jelentős részén; egy részüket elnyelik, más részüket visszaverik a testen belüli szövetek. A vizsgálat során használt eszköz egyrészt kibocsájtja a megfelelő frekvenciájú ultrahangnyalábot, másrészt érzékeli a kibocsájtott ultrahang különféle mértékű visszaverődését, melyből a készülék számítógépe megalkotja a vizsgált terület képét.
Az ultrahangos képalkotás ugyanazokat az elveket használja, mint a denevérek, hajók és halászok által használt szonár. Amikor egy hanghullám egy tárgyra csapódik, az visszaverődik vagy visszhangzik. A visszhanghullámok mérésével meghatározható, hogy milyen messze van a tárgy, valamint annak mérete, alakja és állaga. Ez magában foglalja azt is, hogy a tárgy szilárd vagy folyadékkal töltött.
Az orvosok az ultrahangot a szervek, szövetek és erek megjelenésében bekövetkező változások kimutatására, valamint a rendellenes tömegek, például a daganatok észlelésére használják.
Az ultrahangvizsgálat során egy jelátalakító egyszerre küldi a hanghullámokat és rögzíti a visszaverődő (visszatérő) hullámokat. Amikor a transzducert a bőrhöz nyomják, a nem hallható, nagyfrekvenciás hanghullámok kis impulzusait küldi a testbe. Ahogy a hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, folyadékokról és szövetekről, a transzducerben lévő érzékeny vevőegység rögzíti a hangmagasság és a hang irányának apró változásait. Egy számítógép azonnal megméri ezeket a jellegzetes hullámokat, és valós idejű képként megjeleníti őket egy monitoron. A technológus általában a mozgóképek egy vagy több képkockáját állóképként rögzíti. A képek rövid videohurkokat is elmenthetnek.
A Doppler-ultrahang, egy speciális ultrahangtechnika, a vérsejtek irányát és sebességét méri, ahogy azok az erekben mozognak. A vérsejtek mozgása a visszavert hanghullámok hangmagasságának változását okozza (ezt nevezik Doppler-effektusnak). Egy számítógép összegyűjti és feldolgozza a hangokat, és grafikonokat vagy színes képeket készít, amelyek a vérnek az ereken keresztül történő áramlását ábrázolják.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A legtöbb hasi ultrahangvizsgálat során Ön arccal felfelé fekszik egy dönthető vagy mozgatható vizsgálóasztalon. A páciensek a képek minőségének javítása érdekében mindkét oldalra fordulhatnak.
A radiológus elhelyezi Önt a vizsgálóasztalon. Vízalapú gélt visznek fel a vizsgálandó testrészre. A gél segít abban, hogy a szonda biztonságosan érintkezzen a testtel. Emellett kiküszöböli a transzducer és a bőr közötti légzsákokat, amelyek megakadályozhatják a hanghullámok bejutását az Ön testébe, ezzel rontva a képminőséget. A radiológus a szondát a testre helyezi, és addig mozgatja előre-hátra a vizsgálandó területen, amíg a kívánt képeket rögzíti.
Általában nincs nyomás okozta kellemetlenség, ha azonban a terület érzékeny, előfordulhat, hogy nyomást vagy kisebb fájdalmat érez a szonda által.
A képalkotás befejezése után letörli a tiszta ultrahanggélt a bőréről. A visszamaradt részek gyorsan megszáradnak. Az ultrahanggél általában nem festi vagy színezi el a ruházatot.

Mit fogok tapasztalni a beavatkozás alatt és után?

A legtöbb ultrahangvizsgálat fájdalommentes, gyors és könnyen tolerálható.
A hasi ultrahangvizsgálat általában 15-30 percen belül befejeződik.
Ha az orvos Doppler-ultrahangvizsgálatot végez, akkor pulzusszerű hangokat hallhat, amelyek hangmagassága változik, miközben figyelik és mérik a véráramlást.
Amikor a vizsgálat befejeződött, megkérhetik Önt, hogy öltözzön fel és várjon, amíg az ultrahangképeket áttekintik.
Az ultrahangvizsgálat után azonnal folytathatja szokásos tevékenységét.

Ki értelmezi az eredményeket, és hogyan kapom meg őket?

A radiológus elemzi a képeket és írja meg a leletet. Bizonyos esetekben a radiológus a vizsgálat után megbeszélheti Önnel az eredményeket.
Az elkészült leletet és a vizsgálat képi dokumentációját Önnek az előzetesen megbeszéltek szerint fogják átadni. 
A www.eeszt.gov.hu weboldalon keresztül – ügyfélkapus azonosítás révén - elérhető Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén minden, Önnel kapcsolatos egészségügyi adat megtalálható. Ugyanezen a felületen rendelkezhet arról, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz kik férjenek hozzá. 
Az Ön részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásról, ezen dokumentum tartalmáról, telefonon vegye fel a kapcsolatot beutaló orvosával, ennek hiányában háziorvosával.

Mik az előnyök a kockázatokkal szemben?

Előnyök

  • A legtöbb ultrahangos vizsgálat nem invazív (nincs tű vagy injekció).
  • Esetenként az ultrahangvizsgálat átmenetileg kellemetlen lehet, de nem lehet fájdalmas.
  • Az ultrahang széles körben elérhető, könnyen használható és olcsóbb, mint a legtöbb más képalkotó módszer.
  • Az ultrahangos képalkotás rendkívül biztonságos, és nem használ sugárzást.
  • Az ultrahangvizsgálat tiszta képet ad a lágyszövetekről, amelyek a röntgenfelvételeken nem látszanak jól.
  • Az ultrahang valós idejű képalkotást biztosít. Ez teszi jó eszközzé a minimálisan invazív eljárások, például a tűs biopsziák és a folyadék aspiráció irányítására.

Kockázatok

  • A szokásos diagnosztikai ultrahangnak nincs ismert káros hatása az emberre.

Milyen korlátai vannak a hasi ultrahangvizsgálatnak?

Az ultrahanghullámokat a levegő vagy a gáz megzavarja. Ezért az ultrahang nem ideális képalkotó technika a levegővel teli bél vagy a bél által eltakart szervek esetében. Az ultrahang nem olyan hasznos a levegővel teli tüdő képalkotására, de a tüdő körül vagy a tüdőben lévő folyadék kimutatására használható. Hasonlóképpen, az ultrahang nem hatol át a csonton, de alkalmazható a csonttörések vagy a csontot körülvevő fertőzések képalkotására.
A nagyméretű betegeket nehezebb ultrahanggal leképezni, mivel a nagyobb mennyiségű szövet gyengíti a hanghullámokat, amint azok mélyebben hatolnak a testbe, és elemzés céljából vissza kell térniük a transzducerhez.

Diagnosztikai kockázat

A képalkotó vizsgálatokat a nemzeti és nemzetközi szakmai irányelvekkel összhangban végzik, amennyiben azok rendelkezésre állnak, és radiológusok leletezik. A vizsgálat célja, hogy növelje vagy csökkentse bizonyos betegség(ek), elváltozások jelenlétének gyanúját. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a releváns diagnosztikai hibák kockázata viszonylag alacsony. A munka emberi természetéből adódóan azonban mindig fennáll a diagnosztikai hibák, nevezetesen a téves diagnózis lehetősége, ami késedelmes vagy helytelen kezelést eredményezhet.

Tájékozott beleegyezés: https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html

irodalom:

  • radiologyInfo.org - Abdominal ultrasound exam
    (RSNA - Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság - egy nonprofit szervezet, amely 31 radiológiai subspecialitást képvisel a világ 145 országából)
    (ACR - az Amerikai Radiológiai Kollégium több mint 41 000 diagnosztikai és intervenciós radiológust, sugáronkológust, nukleáris orvosokat és orvosfizikusokat képvisel. Az ACR támogatja a tagokat abban, hogy az érdekérvényesítés, a minőség, a biztonság és az innováció révén kivételes betegellátást nyújtsanak. Az ACR szakértői közösségeket hoz létre és hív össze, hogy értéket mutasson fel és protokollokat határozzon meg a szakterület és a gyakorlat fejlesztése érdekében. A minőséggel és biztonsággal kapcsolatos tevékenységek, az elérhető legjobb technológia biztosítása révén javítja a betegellátást. A vezetés, integritás, jövőkép, kiválóság és átláthatóság alapértékei által vezérelve a tagok által irányított ACR a minőségi betegellátás iránti elkötelezettség részeként orvosi képalkotási gyakorlati paramétereket és technikai szabványokat, megfelelő felhasználási kritériumokat és akkreditációs programokat dolgoz ki. Az ACR határozza meg a szakma színvonalas képalkotó és terápiás ellátás nyújtására vonatkozó szabványokat.)
  • Egészségvonal - Ultrahangvizsgálat
    (Megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központ, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3018284599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása