Minden ami képalkotás

2021. június 21. 22:12 - Bágyi Péter

Esperanto - 2022

Klinikai audit

esperanto_esr_guide_to_clinical_audit_in_radiology_3rd_edition_final_copy.jpgA klinikai irányítás részeként az egészségügyi szolgáltatók felelősek szolgáltatásaik minőségének folyamatos javításáért. A klinikai auditok elválaszthatatlanul kapcsolódnak a minőséghez és ha helyesen és szakszerűen végzik őket, hatékony eszközt jelentenek a betegellátás, a tapasztalatok és az eredmények javítására.

Az auditok során egy klinikai eredményt vagy eljárást meghatározott standardokhoz hasonlítanak, hogy megállapítsák a jelenlegi gyakorlat és az adott standardok közötti különbségeket. A klinikai gyakorlat így értékelhető. Ha az elvárásokat nem érik el, feltárják ennek okait, az eredmények alapján változtatásokat hajtanak végre és a javulás biztosítása érdekében újbóli ellenőrzést végeznek. Ezt a módszert gyakran az auditciklus fogalmával írják le.

Módszertan: az ellenőrzési ciklus
Ha az audit a klinikai gyakorlat egy elemének összehasonlítását jelenti egy elfogadott standarddal, akkor a radiológiai gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy mit és hogyan végzünk, milyen berendezéseket használunk, hogyan lépünk kapcsolatba betegeinkkel, kollégáinkkal és környezetünkkel. Másképp fogalmazva, az audit egyetlen kérdést tesz fel: "Biztonságban vagyunk?".

Az auditnak megvalósíthatónak, helyi szintűnek, gyakorlatiasnak, olcsónak, nem fenyegetőnek és egyszerűnek (ALPINE - Achievable, Local, Practical, Inexpensive, Non-threatening, and Easy) kell lennie.

Az osztályokon belül elvégzett audit ("belső" vagy klinikai audit) bizonyítékot szolgáltathat a "külső" auditnak alávetett osztályok előkészítéséhez és támogatásához is, ami általában a szabályozó hatóság által végzett ellenőrzésnek felel meg. A "nemzeti követelményeknek megfelelő" klinikai audit elvégzése 2018 februárjától kötelező az Európai Unióban az aktualizált alapvető biztonsági és szabványügyi irányelv végrehajtásának eredményeként. Az aktualizált BSS-irányelv (2013/59/EURATOM TANÁCS IRÁNYELVE) (1) több területen is jelentős hatással van az európai gyakorlatra, többek között a sugárterhelés dokumentált indokolási folyamataira és a dózisoptimalizálásra. Ezenkívül előírja, hogy "a klinikai auditokat a nemzeti eljárásokkal összhangban kell elvégezni". Bármilyen formában is kerüljön végrehajtásra az új jogi keret (és ez szükségszerűen nemzeti eltérésekkel jár), az osztályokon belüli belső klinikai ellenőrzés segít az egyes osztályoknak a jogszabályoknak való megfelelésben, saját gyakorlatuk ellenőrzésében és abban, hogy jól felkészüljenek minden külső ellenőrzésre.

A klinikai audit a modern orvosi gyakorlat központi eleme, amely magában foglalja a meglévő gyakorlatok reflektív validálását, valamint a lehetséges változtatások és fejlesztések azonosítását a betegbiztonság és a jobb eredmények érdekében.

Az ESR álláspontja a klinikai auditról
Az ESR együttműködik olyan intézményekkel, mint az Európai Bizottság és az Európai Sugárvédelmi Hatóságok (HERCA) vezetői, hogy biztosítsa a klinikai audit megfelelő alkalmazását az európai betegellátás minőségének javítása érdekében, de azért is, hogy megértse a szabályozó hatóságok nézőpontját, az auditra vonatkozó elvárásait.

Az alapvető biztonsági előírásokról szóló irányelv végrehajtásával összefüggésben az ESR együttműködik az érdekelt felekkel annak érdekében, hogy a radiológusok körében növelje a klinikai auditálással kapcsolatos tudatosságot és a radiológiai osztályok számára eszköztárat biztosítson az auditok hatékony elvégzéséhez.

Klinikai audit - az ESR nézőpontja - további információkért olvassa el az ESR Audit és Szabványok Albizottságának a klinikai auditról szóló dokumentumát.

Az ESR klinikai audit eszköztára
Az ESR "Clinical Audit Tool"-t úgy tervezték, hogy megkönnyítse a helyi klinikai auditok fejlesztését a radiológia által nyújtott szolgáltatások teljes spektrumában. Az eszköz a klinikai auditálás elveinek vázlatos ismertetését nyújtja, a különböző helyzetekben történő auditáláshoz szükséges sablonok könyvtárával, valamint a hasznos források gyűjteményével kombinálva.

A klinikai audit a modern orvosi gyakorlat központi eleme, amely magában foglalja a meglévő gyakorlatok reflektív validálását, valamint a lehetséges változtatások és fejlesztések azonosítását a betegbiztonság és a jobb eredmények érdekében. 

Az ESR célja, hogy az auditálási eszköz első kiadványára további szabványok és támogató sablonok kidolgozásával építsen.

Az ESR szabványok a következő kérdésekre kívánnak választ adni:

  • Biztonságos-e az Ön szolgáltatása?
  • Reagál-e a szolgáltatása?
  • Gondoskodó-e a szolgáltatása?
  • Hatékony-e a szolgáltatása?
  • Jól vezetik-e a szolgáltatást?

Az ESR klinikai audit eszköztára tartalmaz egy üres sablontervezetet, amely a helyi vagy nemzeti ellenőrzési témáknak megfelelően kiigazítható, egy sor javasolt szabályozási ellenőrzési témát és egy sor klinikai ellenőrzési témát. Kiváló alapot nyújt a klinikai auditálás gyakorlatának megkezdéséhez a képalkotó osztályokon, valamint az auditálás fejlesztéséhez azokon az osztályokon, amelyek már aktívak ezen a területen.

Az ESR klinikai auditálási eszközt "Eszperantó füzet" néven adták ki:

esperanto2022.png

Kedves Olvasó!

Az ESR 2019-ben első kiadásként megjelent útmutatóját a
debreceni Kenézy Gyula Kórház, Központi Radiológiai Diagnosztika munkatársai fordították:
Szűrösová Tünde, dr. Bodnár Barbara, dr. Reznek Izabella, dr. Fekete Balázs Imre, Didi Annamária, Kis András, Veres Gergő, Kovács Károly, Lengyel Bálint, Zsolnai Péter, Laczkó József, dr. Székely András, dr. Lánczi Levente, dr. Bézi István, dr. Bágyi Péter.
A munka/fordítás célja az volt, hogy miközben megismerik és a mindennapi gyakorlatban is bevezetik, minden magyarországi képalkotó diagnosztikai egység részére, hozzáférhető módon elérhetővé tegyék.

Forrás jelenlegi oldala: https://www.myesr.org/quality-safety/clinical-audit
Forrás jelenlegi dokumentuma: https://www.myesr.org/media/4735

Letölthető dokumentum: ESPERANTO_hu (2019)

A 2022-es, harmadik kiadás szerint aktualizálta: dr. Fekete Balázs Imre.
A példa-auditok egy része nem került beemelésre.

Letölthető dokumentum: ESPERANTO_hu_2022

A legfrissebb kiadás az ESR honlapján is elérhető:
https://www.myesr.org/quality-safety/clinical-audit/Hungarian version →

A klinikai- és szabályozási audit témák listája:
I. Klinikai audit témák

  1. A perkután CT-vezérelt tüdőbiopszia szövődményeinek aránya és diagnosztikai megfelelőségének aránya
  2. A biztonsági ellenőrző lista és a beteg beleegyezése a beavatkozási eljárások előtt
  3. Az onkológiai betegek kezelési javaslatainak megfelelő megvitatása multidiszciplináris értekezleten, onkoteameken.
  4. A beutalási folyamat és az iránymutatások javítása - konkrét cél: a beutalási iránymutatások végrehajtása az iGuide-on keresztül - közvetlenül a kórházi rendelési rendszerekbe integrálva.
  5. A radiológiai eljárásokra vonatkozó protokollok, a leletekbenben szereplő információk.
  6. A műtét előtti rutinszerű mellkasröntgenvizsgálatok gyakorlata.
  7. A fekvőbetegek mellkas- vagy hasi röntgenfelvételeinek megfelelőségének auditálása
  8. A nem ionizáló képalkotó vizsgálatok (MR/ultrahang) hány százaléka felel meg a beutalási iránymutatásoknak?
  9. Fájdalomérzet a képvezérelt beavatkozások során
  10. Képminőség a röntgenvizsgálat során
  11. A CT képminősége
  12. A koponya CT indokoltsága
  13. A kontrasztanyag extravazáció előfordulása a CT-vizsgálatok során és hatása a betegekre
  14. A beteg téves azonosítási hibáinak hatása és az ilyen típusú hibák későbbi aránya
  15. A radiológiai képek visszautasított elemzése
  16. Egy helyi képzési program hatása a kezdő orvosok első vonalbeli leletezési pontosságára
  17. A CT-beutalások megfelelőségének ellenőrzése
  18. A röntgen és CT kérőlapok megfelelő kitöltése
  19. Az osztályon belüli CT-dóziscsökkentő protokoll hatása a képminőségre és a diagnosztikai megbízhatóságra
  20. A CT-ben beadott kontrasztanyag mennyiségének változása a képminőségre, a diagnosztikai megbízhatóságra és a dózisra gyakorolt hatása.
  21. A képkocka/impulzusszám beállításának hatása a fluoroszkópia során a képminőségre, a diagnosztikai megbízhatóságra és a dózisra.
  22. A CT-kolonográfia megfelelősége (inszuffláció/bélelőkészítés)
  23. A besugárzási sugárnyaláb méretének (kollimáció) megfelelősége a vetületi röntgenográfiában
  24. Röntgenképek jelölése - anatómiai oldaljelölők használata a vetületi röntgenfelvételeknél
  25. A vetületi röntgenfelvételek visszautasítási aránya
  26. Előre meghatározott CT-technikai protokollok megléte minden egyes indikációra vonatkozóan
  27. Hogyan kell a dózisra vonatkozó információkat a betegnek továbbítani
  28. Az intervenciós eljárás következtében magas bőrdózist kapó beteg nyomon követése
  29. A betegek sugárvédelmének kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
  30. Várakozási idő a járóbeteg-ultrahangos rendeléseknél
  31. Nyilvántartja-e a radiológiai osztály a betegek elégedettségére vonatkozó statisztikákat?

II. Szabályozási ellenőrzési témák

  1. Van-e osztályon belüli szabályozás a betegek (vagy képviselőjük) tájékoztatására az orvosi sugárterhelésből származó sugárterheléssel kapcsolatos kockázatokkal/előnyökkel kapcsolatban?
  2. Van-e az osztályon belül kialakított szabályozás a véletlen/nem szándékos sugárterhelés regisztrálására és elemzésére?
  3. Van-e osztályon belüli szabályzat a betegek vagy képviselőik tájékoztatására arról, hogy véletlen sugárterhelésen estek át?
  4. Van-e szabályozás a véletlen vagy nem szándékos orvosi expozíció nyilvántartására és visszamenőleges elemzésére?
  5. Van-e szabályozás a véletlen expozíciós eseményeknek az orvosfizikai szakértőhöz való továbbítására és a jelentős eseményekről az illetékes hatóság tájékoztatására?
  6. Alkalmazza-e az osztály az illetékes sugárvédelmi hatóság által meghatározott kritériumokat arra vonatkozóan, hogy mi minősül véletlen vagy nem szándékos jelentős sugárterhelésnek?
  7. Van-e szabályozás az indoklásért felelős személyek (különösen a nem radiológusok) megfelelő képzésére?
  8. Létezik-e az osztályon olyan szabályozás, amely szükség esetén a beteggel vagy a beteg képviselőjével közli és dokumentálja, hogy az orvosi sugárterhelésnek alávetett személyek nem terhesek-e?
  9. Van-e írásos protokoll annak meghatározására, hogy ki a felelős az igazolási folyamatért?
  10. A tünetmentes személyek egészségügyi szűrővizsgálatával kapcsolatos sugárterhelésre vonatkozóan  van-e olyan helyi szabályzat, amely megerősíti az illetékes hatóság általi indokolást?
  11. Az ionizáló sugárzással járó vizsgálatok hány százalékát indokolják a vizsgálat elvégzése előtt?
  12. Milyen szabályozás létezik a kérőpapíron a beutalóval való kapcsolatfelvételre, hogy szükség esetén lehetővé váljon az expozíció előtti indoklással kapcsolatos megbeszélések lefolytatása?
  13. Van-e írásos protokoll arra vonatkozóan, hogy ki lehet felelős a röntgen/fluoroszkópos/intervenciós ionizáló radiológiai eljárások indoklásáért?
  14. Van-e írásos protokoll arra vonatkozóan, hogy ki lehet felelős a CT-vizsgálatok indoklásáért?
  15. Milyen mechanizmust alkalmaznak a nagy dózisú eljárások során a beteg dózisának értékelésére?
  16. A radiodiagnosztikai eljárások hány százaléka rendelkezik megállapított diagnosztikai referenciaszintekkel (DRL)?
  17. Az orvosi sugárterheléshez használt berendezésekre vonatkozó konkrét műszaki követelmények.
  18. Szemlencse dózishatárok a munkahelyi expozícióhoz.
  19. A sugárvédelemmel kapcsolatos alapképzés és továbbképzés.
  20. A sugárvédelemmel, dózisokkal és mellékhatásokkal kapcsolatos oktatás és képzés ellenőrzése.
  21. Klinikai információk szolgáltatása az indoklás alátámasztására.
  22. A személyzet dózismérési auditja - ez magában foglal egy adaptált kérdőívtervezetet.
  23. Az orvosfizikai szakértő szerepének és feladatainak értékelése.

forrás: https://www.myesr.org/quality-safety/clinical-audit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4116600884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása