Minden ami képalkotás

2023. március 03. 07:56 - Bágyi Péter

Betegtájékoztató - MR vizsgálatok

Mágneses rezonancia (MR) vizsgálat

Mi az MR és hogyan működik? 

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat (MR-vizsgálat) mágneses rezonanciás képalkotást jelent. Az elvek és a végleges készülék kifejlesztői között több, Nobel-díjjal jutalmazott tudós szerepel. A készülék kifejlesztésében szerepet játszó két tudós Paul Lauterbur és Peter Mansfield 2003-ban megosztott orvosi Nobel-díjat kaptak. Az MRI-vizsgálatnak több előnye is van a CT-vel szemben. Egyrészt jobb kontrasztfelbontást nyújt a különböző lágyrészekről, másrészt mivel nem használ röntgensugarakat-, így egyáltalán nem jár sugárterheléssel. Emellett több síkból is elemezhetőek a képek és lehetőség van a számítógép által több dimenziós képalkotásra. Olyan struktúrák is kimutathatók, melyek CT- vagy röntgenvizsgálattal kevésbé jól vizsgálhatók.Az MR vizsgálat olyan képalkotó diagnosztikai eljárás, mely a mágneses teret felhasználva készít részletes felvételeket az emberi testről. A készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. 

Mikor szükséges MR vizsgálat? 

Az MR fájdalom- és mellékhatás mentes vizsgálat, melynek nincsen az emberi szervezetre ismert káros hatása, mégis precíz képet ad a vizsgált területről, szervről így elősegítve a pontos kórmeghatározást. 

Nagy felbontása miatt kiválóan alkalmas a központi idegrendszer (agy, gerincvelő, sella vagy agyalapi mirigy MR) problémáinak feltárására, stroke, szív és érproblémák, trombózis diagnosztizálására, a gerinc (nyaki, háti, lumbális vagy ágyéki) és az ízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka), mellkas és hasi lágyrész (izmok, erek, zsírszövet, kötőszövet) valamint a has és kismedence, sacrum (csípő-keresztcsont), illetve az emlő és a nyaki lágyrészek (garat-gége, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyirokcsomók, nyálmirigyek, erek, izmok) vizsgálatára, valamint a szem elváltozásainak (orbita MR) diagnosztizálására. Lehetőség van teljest test MR vizsgálatra is. 

Mikor szükséges kontrasztanyag adása? 

A kontrasztanyag egy paramagnetikus (az gép számára látható anyag), gyógyszernek minősülő vegyület, melyet operátorunk közvetlenül a vénába fecskendez. A kontrasztanyagból testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését. 

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli - natív - vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben ((kezelőorvosa)), radiológusa határozza meg. 

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen, ezt akár egy friss (1 hónapnál nem régebbi) laboratóriumi lelettel lehet igazolni, 

Mik az MR vizsgálat előnyei? 

  • Teljesen fájdalommentes 
  • Nem jár sugárterheléssel, 
  • Semmiféle ismert hosszú távú káros hatása nincs a szervezetre 
  • Szűrővizsgálatként is alkalmazható (pl. teljes test MR) 
  • Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül 

Kockázatos az MR vizsgálat? 

  • A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha  az anya,szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el. 
  • A mágneses rezonanciának nincs ismert káros hatása az emberi szövetekre 
  • A kontrasztanyag ritkán okozhat allergiás reakciót, Az ilyen jellegű kockázat mérséklésére minden páciensünk előzetesen kérdőívet tölt ki, mely felméri az általános egészségi állapotot. Az operátor ez alapján határozza meg, hogy a vizsgálat elvégezhető-e. 

Van az MR vizsgálatnak mellékhatása? 

Az esetleges kontrasztanyag okozta allergiás reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. Allergiás reakció a kontrasztanyag beadásától számított 20-30 percen belül alakulhat ki, ezért rosszullét esetén azonnal jelezze azt a vizsgálatot végző operátornak. A személyzet képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére. 

Mikor nem végezhető el az MR vizsgálat? 

  • A terhesség első trimeszterében ((A vizsgálat sok esetben elvégezhető beültetett fém (pl. nem mágnesezhető fogászati implantátum) esetében is.)) 
  • Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízület protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok). Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt. 
  • Körülbelül 200 kg testsúly felett (haskörfogattól függően) 
  • Amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 30 (45) ml /perc alatti, a kontrasztanyagos mérést nem végezzük el. 

Mennyi ideig tart az MR vizsgálat? 

A vizsgálat átlagosan 30 percet vesz igénybe. Több régió együttes vizsgálatakor ennél hosszabb időre kell számítani. A vizsgálat előtt a várható időtartamról az asszisztensek tájékoztatást adnak. 

MR-el vizsgálható testtájak 

  • agykoponya 
  • arckoponya, szemüreg
  • garat, gége 
  • tüdő, mellkas 
  • hasi, kismedencei szervek 
  • nyaki, háti, lumbális gerinc 
  • végtagok 

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra? 

  • A betegségével összefüggő előző vizsgálatainak eredményeit, leleteit, képalkotó vizsgálatainak képanyagát kérjük adja át Munkatársainknak, ezzel diagnosztikai munkánkat segíti 
  • A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos MR vizsgálat szükséges, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 4-6 órával már ne fogyasszon ételt. 
  • A kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi vesefunkció laborlelet szükséges, mely a vesék működését mutató kreatinin és karbamid szint vizsgálatát is tartalmazza. 
  • A vizsgálatot megelőzően, az időpontfoglaláskor kollégánk részletesen kikérdezi Önt a szervezetében esetlegesen előforduló fémről és egyéb, a vizsgálatot befolyásoló körülményről, illetve pontos tájékoztatást ad a vizsgálathoz szükséges dokumentumokkal (pl. orvosi javaslat) kapcsolatban. 

Mi történik a vizsgálat során? 

A vizsgálatot erre szakosodott (OKFŐ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság - Alap- és Működési kereső), tapasztalt szakemberek végzik. 

A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően vizsgálatra az Önt vizsgáló radiográfus név szerint szólítja. Kérjük legyen bizalommal iránta, a vizsgálat során vele fog kapcsolatot tartani és ő fogja segíteni. Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (a vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), felhelyezi a tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli Önt a mágneses csőbe. 

A vizsgálat során a hangszóróból kapott utasításokat kérjük, pontosan tartsa be. 

  • Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. 
  • A kivizsgálás átlagosan 30 percig tart (a több testtájat érintő vizsgálatok, hosszabb időt igényelnek). 
  • A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni a személyzettel, a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül. 
  • A gép hangos zörejeit fülvédővel csökkentheti. 

Leletezés, képi dokumentáció és leletkiadás 

Az MR vizsgálatok leletezését radiológusok végzik. 

Az elkészült leletet és a vizsgálat képi dokumentációját Önnek az előzetesen megbeszéltek szerint fogják átadni. 

A www.eeszt.gov.hu weboldalon keresztül – ügyfélkapus azonosítás révén - elérhető Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén minden, Önnel kapcsolatos egészségügyi adat megtalálható. Ugyanezen a felületen rendelkezhet arról, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz kik férjenek hozzá. 

Az Ön részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásról, ezen dokumentum tartalmáról, telefonon vegye fel a kapcsolatot beutaló orvosával, ennek hiányában háziorvosával. 

Diagnosztikai kockázat

A képalkotó vizsgálatokat a nemzeti és nemzetközi szakmai irányelvekkel összhangban végzik, amennyiben azok rendelkezésre állnak, és radiológusok leletezik. A vizsgálat célja, hogy növelje vagy csökkentse bizonyos betegség(ek), elváltozások jelenlétének gyanúját. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a releváns diagnosztikai hibák kockázata viszonylag alacsony. A munka emberi természetéből adódóan azonban mindig fennáll a diagnosztikai hibák, nevezetesen a téves diagnózis lehetősége, ami késedelmes vagy helytelen kezelést eredményezhet.

Tájékozott beleegyezés: https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2128-tajekozott-beleegyezes.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7618062868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása