Minden ami képalkotás

2022. január 21. 14:22 - Bágyi Péter

A jövő itt van

Hogyan lépünk be az egészségügyi információs technológia korszakába? ESR-HIMSS-DIAM

2022-01-22_16-55-33.png

A népesség növekedésével az egészségügyi információs technológia (egészségügyi IT) egyre inkább előtérbe kerül. Képzeljünk el egy beteget, akinek egészségügyi információit a kórházba kerülésétől kezdve, vagy akár már azt megelőzően is naponta frissítik a viselhető eszközökön keresztül és importálják a kórház információs rendszerébe. A megfigyeléssel és a patológiai diagnózissal kombinálva a beteg napi egészségügyi adatai segíthetnek a betegség gyors meghatározásában és a betegség kimenetének értékelésében. A beteg helyzete távolról is ellenőrizhető és máshol is tanácsot adhatnak a távegészségügy segítségével. Ha mindezek a forgatókönyvek összekapcsolhatók és elemezhetők az egészségügyi informatika alkalmazásával, nem lenne-e ez nagy előny a korai megelőzés és diagnózis szempontjából?

A statisztikák szerint 2030-ra a világon több mint 8,5 milliárd ember él majd, így az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás idővel csak növekedni fog. A betegeknek elvárásaik lesznek az általuk igénybe vett egészségügyi- és a kapott szolgáltatások minőségével kapcsolatban. Ilyen körülmények között az intelligens egészségügyi ellátás nagy jelentőséggel bír, mivel a beteg diagnosztikai folyamata az egészségügyi információs technológiával elvégezhető, növelve a kezelésekben részesülő betegek arányát, ami a fő oka az intelligens kórházak építésének.

A kérdés az lesz: Hogyan tudjuk optimalizálni az egészségügyi információs technológia jövőjéből származó előnyeinket? Először is, az intelligens egészségügyi ellátás fogalma és meghatározása különböző forgatókönyvek szerint változik - a kórházi tartózkodás során az intelligens kórház építése a betegút intelligens szintjéhez járul hozzá a leginkább. A kórház előtt és után a távegészségügy a másik koncepció, amely bővítheti a betegek ellátáshoz való hozzáférését. Az intelligens kórház alapja a dolgok internete (IoT), amelynek középpontjában az adatok állnak és amelynek garanciája az információbiztonság. Ezért az intelligens orvosi ellátás globális fejlesztésében az eszközintegráció, a diagnózis és az irányítás kulcsfontosságú.

Az intelligens kórház növeli a diagnózis pontosságát és biztonságát
Ennek segítségével a betegek gyorsabb felépülést tapasztalhatnak, miközben csökkennek az anyagi terheik. A Buzzback új felmérése szerint a gyakorló orvosok és a betegek több mint 70%-a elégedett a távgyógyászati rendelésekkel. Az egészségügyi szakemberek szerint különösen hasznos a betegek kérdéseinek megválaszolásában, miközben jobb időhatékonyságot jelent számukra.
Az orvosi erőforrások egyenlőtlen elosztása hosszú múltra tekint vissza; mindazonáltal ideiglenesen megoldható a távegészségügy segítségével. 

Az egészségügyi személyzet munkafolyamatainak hatékonyságának növelése
Az intelligens kórház kritikus kapcsolata az IoT. Az összekapcsolt platformkezelés lebontja a regionális korlátokat és nagymértékben megkönnyíti a multidiszciplináris diagnosztikában való kommunikáció képességet. Az egészségügyi erőforrások szétszóródnak; a távgyógyászat, mint az orvosi tanácsadás és a beteg közötti médium használata nemcsak gördülékenyebb munkafolyamatot hozhat létre azáltal, hogy csökkenti az orvosi személyzet munkaterhelését, hanem lehetővé teszi a kórházak számára, hogy az erőforrásokat az optimális felhasználás érdekében használják.

A rendkívül hatékony munkafolyamat kialakítása kritikus fontosságú a kórházak, a nagy laboratóriumok és a központi laboratóriumok irányítása szempontjából. A termelékenység és hatékonyság iránt megugró igények világszerte nagy kihívást jelentenek a laboratóriumi dolgozók számára, és a világjárvány idején a helyzet még súlyosabbá vált. A mindenre kiterjedő intelligens laboratórium létrehozása az automatizált munkafolyamatok megvalósítása átfogóbb és pontosabb diagnózist eredményez. Az in-vitro diagnosztika integrációja a minták, reagensek, minőségellenőrzés és laboreredmény szolgáltatás információkezelésének irányításával világszerte  teljesíti az intelligens laboratórium funkcióját.

Átalakulás egy tech-érzékeny orvosi hálózattá
Az intelligens létesítménygazdálkodás kritikus fontosságú az üzemeltetésirányítás hatékonyságának növelése szempontjából. A McKinsey júliusban közzétett elemzése szerint az egészségügyi információs technológia általános alkalmazása 38-szor magasabb szinten stabilizálódott, mint a COVID-19 világjárvány előtt és a látogatások aránya 13-17% között mozog minden szakterületen.

2022-01-21_13-05-49.png

2022-01-21_13-08-22.png

Bár az egészségügyi információs technológia különböző termékekkel alkalmazható, a gyors felülvizsgálatok és a pontos döntéshozatal elérése érdekében még fontosabb az összes kommunikációs és orvosi adat egyetlen falra történő integrálása.

future-here-s3_1.jpg

A stabil vezeték nélküli hálózat hatalmas betegmegfigyelési potenciált, valamint menedzsmentet nyit meg a kórházi létesítmények számára. A kórházak és osztályok közötti integrált adatkezelési platform segíthet a kórházi vezető csapatoknak egy adat-műszerfal kialakításában, a kórházi létesítmények irányításában, a betegek állapotának nyomon követése mellett; a tárolt adatok (a betegek engedélyével) tovább hasznosíthatók az orvosi kutatásban - mindez intelligens menedzsment alapvető értéke.

future-here-s4.jpg

Az egészségügyi információs technológia fejlesztésének felgyorsításával és az összekapcsolhatóság megerősítésével a terv az, hogy jobb "felhasználói élményt", a vidék és a kevésbé kiváltságosok számára hozzáférhető egészségügyi ellátást alakítsunk ki, miközben szilárd hálózatot hozunk létre, hatékonyabb munkafolyamatokkal az egészségügy számára. A jövő közelinek tűnik, mivel az innovatív technológia egyre több ember számára lesz elérhető. 

Az Európai Radiológiai Társaság (ESR) és az Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) által 2016-ban létrehozott közös projekt, a Digital Imaging Adoption Model (DIAM) célja, hogy segítse a képalkotó intézményeket az egyre integráltabb informatikai rendszerek bevezetésében és a betegellátás javításában. A modell olyan keretet biztosít, amelyen keresztül a meglévő kapacitások felmérhetők és a jövőbeli intézményi fejlesztésre vonatkozó stratégia kidolgozható. A DIAM-ot már 18 ország 58 vezető intézménye fogadta el. 

2022-01-21_13-27-06_2.png

DIAM: Stratégiai lépések a digitális képalkotás érettségének fokozásához
A képalkotó osztályok és képalkotó központok összetett és folyamatosan fejlődő környezetében határozottan szükség van arra, hogy az orvosi képalkotás biztonságosan, a megfelelő csatornán keresztül, a megfelelő kontextusban, a megfelelő időben, a megfelelő személyhez jusson el. Az értékalapú ellátásra való áttérés és a mobileszközök fokozott használata számos változást jelent, amelyek hatással vannak a digitális képalkotás használatára is.

A DIAM lehetővé teszi a megfelelő digitális stratégia meghatározását és elfogadását, valamint a betegek egészségügyi eredményeinek javítását.

Stratégiai lépések-fokozatok:

2022-01-21_13-43-05.png Nincs vagy korlátozott az elektronikus képkommunikáció
Nincs telepített, legalább két szolgáltatási területen (képalkotó osztályok/egységek) kulcsfontosságú kórházi és/vagy speciális képalkotó információs rendszer a képalkotás által készített képek gyűjtésére, a vizsgálatokkal kapcsolatos leletek és/vagy klinikai információk elektronikus kezelésére és a képek archiválására.
2022-01-21_13-48-15.png Elektronikus képkezelés, a szolgáltatási terület(ek) lefedése
Legalább két osztályon/szolgáltatási területen kulcsfontosságú speciális orvosi képalkotó információs rendszereket telepítenek a munkafolyamatok, a képalkotással kapcsolatos leletek és/vagy klinikai feljegyzések, valamint a digitális képarchiválás kezelésére.
Adott esetben, pl. radiológia/kardiológia, a szolgáltatási területen belüli készlet- és fogyóeszközök karbantartását támogató ellátási és készletgazdálkodási rendszer is rendelkezésre állhat.
2022-01-21_13-52-57.png Elektronikus képkezelés a különböző képanyagra kiterjedően az egész intézményen belül
A képeket és a kapcsolódó leleteket/klinikai információkat, amelyeket legalább három modalitás vonatkozásában vagy a szervezetben készített összes képanyag 80%-ánál hoztak létre, a HIS-en belül több egyedi hivatkozáson keresztül érik el.
A külső képek importálhatók az intézmény PACS rendszerébe a klinikusok hozzáférése céljából (ha a szabályzat lehetővé teszi).
2022-01-21_13-57-34.png Képalkotási irányítás és stratégia; munkafolyamatok és folyamatbiztonság
Létezik és működik egy intézeti képalkotási stratégia, beleértve a megfelelő irányítást és felügyeletet.
A klinikai képtárolás és kommunikációs munkafolyamatok formalizáltak, végrehajtottak és úgy vannak kialakítva, hogy támogassák a klinikusokat a szokásos ellátási folyamataikban.
A minőség, a biztonság és a működési paraméterek több képalkotó szolgáltatásban mérhetők és ellenőrzés alatt állnak.
A képalkotó szakemberek minden típusú képhez/multimédiához egyetlen belépési ponton keresztül férhetnek hozzá, amely szükség szerint közvetlenül összekapcsolja őket a speciális postprocessing feladatok elvégzésére alkalmas szoftverekkel. A klinikusok az intézmény egész területén egy konszolidált megjelenítőn keresztül férhetnek hozzá a képekhez/multimédiához, nem diagnosztikai célokra.
A külső beutalók az intézmény hálózatán/tárolóján keresztül férhetnek hozzá és tekinthetik meg a képeket.
2022-01-21_14-04-50.png Teljesen integrált képkezelés hatékony intézeti szintű képmegosztással a különböző szolgáltatási területek között
Az intézmény egy központosított adattárat használ, ahol a képtartalmat tárolják (PACS).
A klinikai képek, a multimédia és a metaadatok rögzítési és tárolási folyamatai szabványosítva vannak, ami lehetővé teszi a rendelés- és találkozásalapú képgyűjtési és -megosztási munkafolyamatokat az egész intézményen belül.
A rendszerintegráció és a klinikai munkafolyamatok támogatására nemzetközileg elismert szabványokat, protokollokat vagy profilokat használnak.
Az intézmény képes a képek mobil platformokon (pl. mobil ultrahang) és hordozható eszközökön (pl. okostelefonokon) keresztül történő biztonságos rögzítésére és megtekintésére.
A képtartalom, a kapcsolódó leletek és klinikai információk (DICOM/Non-DICOM; strukturált és nem strukturált leletek) elektronikusan beolvashatók és tárolhatók.
A klinikusok távoli helyekről is biztonságosan hozzáférhetnek aképekhez és leletekhez.
2022-01-21_14-09-42.png *Az 5-7. szakaszok nem hierarchikusak és bármilyen sorrendben elfogadhatók*
Fejlett képalkotó analitika
A klinikai, szervezeti és pénzügyi paraméterek szisztematikusan nyomon követhetők, összehasonlíthatók (belső és külső) és valós időben bemutathatók dasboard-ok, Balanced Scorecard-ok stb. segítségével.
Az intézmény belső és külső adatokat használ fel a szükséges terápiákra és vizsgálatokra, follow-up intézkedésekre stb. a releváns előrejelzések készítéséhez.
A betegek genetikai információit korrelálják a képalkotó biomarkerekkel.
A technológia használatát rögzítik és elemzik a felhasználói magatartás befolyásolása/irányítása érdekében.
2022-01-21_14-13-15.png

*Az 5-7. szakaszok nem hierarchikusak és bármilyen sorrendben elfogadhatók*
Klinikai döntéstámogatás és értékalapú képalkotás
Léteznek olyan rendszerek, amelyek képesek visszajelzést adni arról, hogy a beteg előzményei, a kórtörténet és a jóváhagyott kezelési terv alapján megfelelő-e egy vizsgálat elvégzése.
Az alternatív vizsgálatok és a szabványosított ellátási gyakorlatokra/legjobb gyakorlatra vonatkozó javaslatok közvetlenül beépülnek az elektronikus munkafolyamatba.
A képalkotó leletek/jegyzetek strukturált formátumúak és/vagy természetes nyelvi feldolgozással támogatottak és különálló adatelemeket állítanak elő, amelyek riasztásokat és klinikai döntéstámogatást indíthatnak el.
A legalább két képalkotó szolgáltatásból származó, betegspecifikus képalkotási adatokat felhasználják és az egészségügyi eredmények javítása érdekében időben összefüggésbe hozzák a bizonyítékokon alapuló (kereskedelmi vagy saját fejlesztésű) információforrásokkal.
Az intézmény részt vesz regionális, nemzeti vagy nemzetközi nyilvántartásokban a betegbiztonsággal kapcsolatos képalkotási információk nyomon követése érdekében.

2022-01-21_14-16-56.png *Az 5-7. szakaszok nem hierarchikusak és bármilyen sorrendben elfogadhatók*
Külső képcsere és betegbevonás
A képeket előállító területek többsége képeket és leleteket és/vagy klinikai feljegyzéseket cserél és/vagy oszt meg mindenféle ellátó szervezettel, beleértve a helyi, regionális vagy akár az elismert szabványokon alapuló nemzeti egészségügyi információcserét is.
A képalkotó szolgáltatási területeken használt alkalmazás(ok) támogatják a multidiszciplináris interaktív együttműködést.
A betegek online időpontot egyeztethetnek, hozzáférhetnek a leletekhez és a képekhez, valamint az egyéni helyzetükre szabott oktatási tartalmakhoz.
A páciensek elektronikusan feltölthetik, letölthetik és irányíthatják képeik megosztását.


forrás:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8716820358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.22. 17:46:38

Jó ez, csak ehhez kéne orvos is, aki nem csak a 'Horváth Ilona receptkönyv' szintjén van.

Bágyi Péter 2022.01.23. 13:26:04

@gigabursch: ez nem az orvosokon múlik. Központi elhatározás, kemény IT fejlesztés.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása