Minden ami képalkotás

2024. szeptember 17. 13:27 - Bágyi Péter

Ajánlások az MR-biztonság alapfizikájáról és gyakorlatáról

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai (pl,: ESR Essentials) ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat (Patient summary), amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézve folyamatosan a legfontosabbak:

Jelenleg és általánosan hiányzik a strukturált és teljes dokumentáció minden olyan implantátumról, amellyel az egyes betegek rendelkeznek.

A betegeknek ezért egész életükön át nyilvántartást kell vezetniük az elvégzett sebészeti beavatkozásokról és az esetleges implantátumokról, valamint az egyéb idegen testek létezéséről, akár ferromágneses, akár nem.

Ezenkívül a betegnek soha nem szabad szándékosan eltitkolnia a beutaló orvos előtt az ilyen jellegű ismereteket.

Az MRI-vizsgálat előtt mindig részletes kockázat-haszon elemzést kell végezni.

A kockázatokat az itt leírt fizikai alapismeretek alapján lehet megítélni.

Cikk: Nordin, L.E., Åberg, K., Kihlberg, J. et al. ESR Essentials: basic physics of MR safety—practice recommendations by the European Society for Magnetic Resonance in Medicine and Biology. Eur Radiol (2024).
https://doi.org/10.1007/s00330-024-10999-8

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr418493582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása