Minden ami képalkotás

2021. július 14. 22:27 - Bágyi Péter

MRI - minőség

cover_big.jpg

forrás:

Hunold P, Bucher AM, Sandstede J et al.
Statement of the German Roentgen Society, German Society of Neuroradiology, and Society of German-speaking Pediatric Radiologists on Requirements for the Performance and Reporting of MR Imaging Examinations Outside of Radiology.
Fortschr Röntgenstr 2021; DOI: 10.1055/a-1463-3626

A mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) egy nagyon innovatív, ugyanakkor összetett és technikailag igényes diagnosztikai módszer a radiológiában. Egyre nagyobb szerepet játszik a magas színvonalú és hatékony betegellátásban. Az MRI minőségbiztosítása rendkívül fontos, hogy elkerüljük a vizsgálat előtti és alatti hibákból, valamint az eredmények közléséből eredő betegkockázatokat. Ezért az MRI magasabb orvosi képzettséget és szakértelmet igényel, mint bármely más képalkotó diagnosztikai eljárás az orvostudományban. Ez igaz az indikációra, magára a vizsgálat elvégzésére, és különösen a kép kiértékelésére és a jelentés megírására. Németországban a radiológus az egyetlen olyan szakorvos, akit az orvosi szakképzés során az MRI minden aspektusában szisztematikusan oktatnak és akinek a képzés során meghatározott, nagyszámú vizsgálatot kell dokumentálnia. Azonban a nem radiológus orvosok is egyre inkább arra törekszenek, hogy önállóan végezzenek és számoljanak el MRI-vizsgálatokat.

Ebben az állásfoglalásban a radiológusok és a nem radiológus szakorvosok által végzett MRI-vizsgálatok minőségbiztosításának és számlázásának következő szempontjait vizsgálták tudományosan: a szakorvosi képzés követelményei, az MRI kockázatai és ellenjavallatai, sugárvédelem nem ionizáló sugárzás esetén, az MR-kontrasztanyagok alkalmazása, a képminőséggel kapcsolatos követelmények, a képi artefaktumok és a véletlen leletek jelentősége, a kép értékelése és jelentése, interdiszciplináris kommunikáció és a többszeműség elve, valamint az egészségügyi rendszer költségeire gyakorolt hatás.

A Német Röntgen Társaság, a Német Neuroradiológiai Társaság és a Német nyelvű Gyermekradiológusok Társasága kritikusan viszonyul a nem radiológusok által végzett MRI-vizsgálatokhoz a minőségi szabványok, a betegek jóléte és az egészségügyet fizetők érdekében. A német tartományi orvosi kamarák (Landesärztekammern) által az orvosi szakképzési szabályzatban (Weiterbildungsordnung) meghatározott 24 hónapos MRI kiegészítő képesítés az egyetlen kompetenciaalapú és minőségbiztosított képzési program a radiológián kívüli szakorvosok számára. Ezt kell megkövetelni az MRI-vizsgálatok elvégzésének és leletezésének minimumkövetelményeként. A kizárólag strukturálatlan MRI-képzést a szakorvosi előírásokon kívül szigorúan el kell utasítani a betegbiztonság érdekében. Az MRI-vizsgálatok elvégzését és leletezését megfelelően képzett és folyamatosan továbbképzett szakorvosok számára kell fenntartani.

  • Az MR-képalkotás magas diagnosztikai értéke miatt egyre nagyobb szerepet játszik, és számos indikációban referenciastandardként szolgál.
  • Az MRI összetett technika, amely nem megfelelő alkalmazás vagy a szakértelem hiánya esetén betegkockázatot jelent.
  • Németországban a radiológus az egyetlen olyan szakorvos, akit az MRI minden aspektusára, így az indikációra, a vizsgálatok elvégzésére és a vizsgálatok meghatározott, nagy számban történő leletezésére szisztematikusan kiképeztek.
  • A radiológián kívüli szakorvosok egyetlen kompetenciaalapú és minőségbiztosított MRI-képzési programja a 24 hónapos kiegészítő képesítés, amelyet a német tartományi orvosi kamarák által hozott rendeletek határoznak meg.
  • A minőségbiztosítás és a betegbiztonság érdekében az MRI-vizsgálatok elvégzésére és jelentésére az orvosi szakképzési rendeleteket követő véglegesített képzési programot kell előírni.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5816627930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása