Minden ami képalkotás

2024. szeptember 17. 13:22 - Bágyi Péter

Onkológiai képalkotás során alkalmazott válaszértékelési kritériumok

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai (pl,: ESR Essentials) ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat (Patient summary), amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézve folyamatosan a legfontosabbak:

A képalkotás alapvető szerepet játszik az onkológiai betegek kezelésre adott válaszának értékelésében, mivel alapvető információkat szolgáltat a prognózissal és a túléléssel kapcsolatban.

A klinikai vizsgálatokba bevont betegek CT-jének és MRI-jének értékelésére speciális kritériumokat dolgoztak ki, amelyeket a radiológusoknak ismerniük kell.

E kritériumok alapelvei a klinikai vizsgálatokban részt nem vevő betegek vizsgálatainak jelentésére is alkalmazhatók.

Cikk: Zamboni, G.A., Cappello, G., Caruso, D. et al. ESR Essentials: response assessment criteria in oncologic imaging—practice recommendations by the European Society of Oncologic Imaging. Eur Radiol (2024).
https://doi.org/10.1007/s00330-024-11006-w

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9218493580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása