Minden ami képalkotás

2024. augusztus 12. 23:42 - Bágyi Péter

A folyadékgyülemek képvezérelt elvezetése

PáciensInfó+

Az ESR (Európai Radiológus Társaság) Páciensekkel foglalkozó tanácsadó csoportja (PAG) rendszeresen ülésezik, hozzájárul az oktatási törekvésekhez, a betegek álláspontját képviseli a protokollokkal és a minőséggel kapcsolatos valamennyi ESR tevékenységben.
Az ESR valamennyi irányelve és közzétett tudományos cikkei, protokolljai ma már tartalmaznak a betegek számára készült összefoglalókat, amelyek a laikus olvasók számára közérthető nyelven összefoglalják a dokumentumok fő üzeneteit. 
Ezekből szemlézve folyamatosan a legfontosabbak:

A folyadékgyülemek bőrön keresztül (perkután) való elvezetése általában biztonságos és egyszerű beavatkozásnak tekinthető.

Az intervenciós radiológusok játszanak szerepet a 3 cm-nél nagyobb folyadékgyülemek terápiájában.

Ezeknél vagy perkután vagy sebészi drenázsra van szükség, mivel az antibiotikumok nem érnek el elegendő koncentrációt az ilyen méretű tályogüregekben.

A műtéttel összehasonlítva a perkután drenázs hasonló vagy magasabb sikerességi arányokkal, valamint alacsonyabb morbiditással és mortalitással jár.

A perkután megközelítéssel járó egyéb előnyök között meg kell említeni az általános érzéstelenítés elkerülését, az összenövések kialakulásának és a fertőzés terjedésének kisebb kockázatát, valamint a kezelés ambulánsan történő elvégzésének lehetőségét.

Cikk:
Ierardi, A.M., Lanza, C., Calandri, M. et al. ESR Essentials: image guided drainage of fluid collections—practice recommendations by the Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe. Eur Radiol (2024). https://doi.org/10.1007/s00330-024-10993-0

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1918465323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami képalkotás
süti beállítások módosítása