29
12/2017
0

e-Kommandó

hew_badge_2017-02-300x300.png

A betegek többsége egészségügyi problémáival kapcsolatban az interneten tájékozódik, ezért nagyon fontos, hogy egyértelmű legyen számukra, melyek a hiteles, szakemberek által írt és jóváhagyott információk.
Léteztek, most is léteznek olyan szakmai alapokon kategorizáló és minősítő oldalak, amelyek kiszűrik a téves félrevezető információkat, de ezek idegen nyelven tájékoztatnak, nem építhetők be könnyen a hazai on-line kultúrába.
A Health on the Net Foundation (HON) 1995-ben Svájcban, 11 ország 60 képviselője (kutatók, fizikusok, valamint a WHO, a National Library of Medicine, a CERN, az EU képviselői) által alapított non-profit szervezet, amely az egészségügyi szféra jobb, gazdaságos működésének érdekében mind a szolgáltatói, mind a fogyasztói oldalt hiteles, megbízható információkkal kívánta ellátni. A HON vezető szerepet töltött be a webfejlesztők számára kidolgozott etikai követelményrendszer közreadásában.
A Health on the Net-en elérhető információk minőségét ("reliability and credibility:" megbízhatóság és hitelesség) az alapítvány által kidolgozott kódrendszer (HONcode) segítségével biztosították. A problémát ugyanis nem az információk megtalálásában, hanem azok relevanciájának, hitelességének ellenőrzésében látták. A HONcode szabályai arra irányultak, hogy a webhelyek szerzőivel betartassák az etikai szabályokat és segítsék a felhasználót az adott anyag hitelességének (az olvasott információ forrásának és céljának) értékelésében.

A radiológiával, tágabb értelemben a képalkotó diagnosztikával kapcsolatban is rengeteg információ elérhető, ami nem hiteles, félrevezető. Jelentős ezen információk ereje, hiszen a képalkotó diagnosztika az egyik alapja a betegségek kimutatásának, illetve elindítója a terápiának. Ha hamis illúziót keltünk a laikus olvasókban egyes - szakmailag nem elismert - eljárások eredményességét illetően, akkor jelentősen hátráltatjuk a valós betegség kimutatását, a terápia elkezdését. Ezen oldalon is történtek már próbálkozások néhány esetben a tisztázásukra - válaszul perrel fenyegetés is történt már (1, 2, 3, 4, 5).

2017-12-29_17-46-13.jpg

Az EgészségKommandó magyarországi indulása hiánypótló, hiszen egyre nagyobb problémát okoznak azok a különböző egészségügyi témákkal foglalkozó portálok, amelyek szakmai alaposságot nélkülöznek, vagy öncélúan jelenítenek meg téves, félrevezető, elferdített információkat tartalmazó (profitorientált - mindenféle hitelesített szakmai evidenciát, ajánlást nélkülöző - tevékenységet reklámozó) anyagokat.
Az EgészségKommandó csak a tudományos vizsgálatokra, statisztikai kutatásokra alapozott orvoslással (“nyugati orvoslás”) foglalkozó egészségügyi honlapokat értékeli, az alternatív, komplementer, jellemzően tudományos alapokat nélkülöző gyógymódokkal foglalkozó weboldalakat nem elemzi, mivel azok hatékonyságára általában érdemi értékelhető bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

e-Kommandó - Hiteles weboldalak

Az EgészségKommandó néhány ajánlása:

Gondolatok az online elérhető egészségügyi tartalmakról
2017. szeptember 4.
Az interneten gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájuthatunk, csak tudnunk kell, milyen forrásból tájékozódjunk. De vajon tudjuk ezt? Tudjuk szűrni, hogy melyek a hiteles tartalmak és melyek azok, amelyek valamilyen mögöttes szándékkal születtek egészség, egészségügy, egészségtudatosság témában, vagy esetleg egyszerűen csak szakmaiatlanságuk miatt vezetnek minket félre? Nemrég indult egy kezdeményezés, az EgészségKommandó, amely az átláthatóságot és a szakmaiságot tűzte a zászlajára. 

Hiteles oldalnak minősítették a HáziPatika.com-ot 
2017. augusztus 4.
Hiteles oldalnak minősítette az EgészségKommandó a HáziPatika.com portálját. A projekt célja, hogy kiszűrje az álhírek és tudományos alapot nélkülöző cikkek közlőit, és csak a hiteles tartalmat nyújtó honlapokat ajánlja az olvasóknak.

Hitelesített egészségügyi információk
2017. augusztus 3.
Az EgészségKommandó célja, hogy a hazai, magyar nyelvű egészségügyi tartalmakkal rendelkező internetes oldalakat egy objektív szempontrendszer alapján megvizsgálja, és azokat ajánlja laikus és szakmai olvasásra egyaránt.

forrás: e-Kommandó, Betegfókusz, Házipatika, Medical Online

17
12/2017
0

A mesterséges intelligencia és a képalkotás - 2017

A mesterséges intelligencia használata a radiológiában nem új dolog. Több ezer olyan tudományos cikk, illetve előadás született már, amelyek képanalizáló algoritmusokról és CAD-ról (computer-aided detection) számolnak be. Lassan egy éve, hogy kezdtek felgyorsulni a mesterséges intelligencia megjelenései a szakmai hírekben is. Ilyen fogalmakkal kell megismerkednünk: mesterséges intelligencia, deep learning, gépi tanulás, algoritmusok, stb.

170403_r29646-1200x630-1490293692.jpg


A közeljövőben a mesterséges intelligencia (AI) nem fogja leváltani a radiológusokat, de a technológia már készen áll arra, hogy drámai módon befolyásolja a radiológia gyakorlatát a munkafolyamat optimalizálásával, megkönnyítve a kvantitatív radiológia elterjedését.
Milyen kutatási területekről, eredményekről szólnak a beszámolók? Milyen klinikai alkalmazások, eredmények várhatóak, láthatók előre?

 1. munkafolyamatok optimalizálása
 2. intelligens beszédfelismerés (BI-RADS, C-RADS, GI-RADS, LI-RADS, Tüdő-RADS, TI-RADS és PI-RADS kategorizálások
 3. natural language processing (NLP) – természetes nyelvi feldolgozás (szabad formátumú leletek utólagos hasznosítása)
 4. szakmai ajánlások automatikus elemzése
 5. képek osztályozása régiók szerint
 6. anatómiai lokalizáció, szegmentáció
 7. abnormalitás felismerése, jelölése, karakterizálása
 8. strukturált előzetes lelet készítése
 9. abnormalitás előre jelzése, genomikus, diagnosztikai tulajdonságok felismerése, összegzése
 10. acut agyi katasztrófa, emlődiagnosztika, tüdő nodulusok kimutatása, elemzése, csigolyatest törés kimutatása, cardio CT-MR-SPECT elemzések
 11. célzottabb, személyre szabottabb betegellátás

A radiologia.hu feldolgozott külföldi hírei a témával kapcsolatban:

 1. Mesterséges intelligencia a képelemzés szolgálatában (2016.12.01)
 2. Mesterséges intelligencia (AL) segítségével a diagnosztikában (2017.05.20)
 3. Képes-e a mesterséges intelligencia és az MR felismerni a depressziót? (2017.06.09)
 4. Hogyan fog a mesterséges intelligencia hatni a radiológiára? - 1. rész (2017.06.09)
 5. Hogyan fog hatni a mesterséges intelligencia a radiológiára - 2. rész (2017.06.09)
 6. Hogyan fogja a mesterséges intelligencia befolyásolni a radiológiát az elkövetkezendő 20 évben? (2017.07.17)
 7. A gépi tanulás csökkentheti a felesleges térd MRI-ket (2017.07.18)
 8. Az orvosi képalkotást forradalmasítja a mesterséges intelligencia (2017.07.29)
 9. Az Al akár 30 %-al tudná csökkenteni az emlőműtétek számát (2017.11.20)
 10. A Stanford algoritmusa jobban diagnosztizálja a pneumomiát, mint a radiológusok (2017.12.01) youtube

forrás: radiologia.hu

05
12/2017
0

A Council Directiv 2013/59/Euratom irányelv

2017-12-05_22-24-16.jpg

Másképpen kell hozzáállni...

Tekintettel arra, hogy a lakosság mesterséges forrásokból származó sugárterhelésének legnagyobb hányada az orvosi sugáralkalmazásokból származik, a sugárterhelés indokolt szinten való tartása érdekében a lehetséges és szüksége út a beavatkozásokra és a használt eszközökre vonatkozó előírások betartása. Ezt szolgálja és teszi indokolttá a Council Directiv 2013/59/Euratom irányelv vonatkozó részeinek hazai érvényesítését.
A Council Directiv 2013/59/Euratom irányelv:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32013L0059
megadja az EU tagországokra vonatkozó sugárvédelmi követelményeket az orvosi alkalmazások vonatkozásában is. Az irányelv 7. fejezetében 55-64. cikk-ig foglalkozik az orvosi sugárterhelésre vonatkozó követelményekkel.
Az irányelv átvételének határideje 2018. február 6.

 1. A sugárvédelem általános követelményeinek átvétele a 487/2015 Kormányrendeletben megtörtént.
 2. Az orvosi alkalmazásokra vonatkozó magyar jogszabály (az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak nem munkaköri kötelezettségük keretében kitett személyek egészsége védelmének
  szabályairól) megjelenése folyamatban

Megjelentetéséig az egészségügynek és szakmai szervezeteinek fel kell készülni az alábbiakban megadott követelmények teljesítésére:

 1. A lelet tartalmazza a páciens sugárterhelését
 2. A standard orvosi radiológiai eljárások minden egyes típusához minden egyes berendezésre írásos protokoll kerüljön kidolgozásra a páciensek érintett kategóriái tekintetében
 3. A beutaló orvosoknak az orvosi képalkotó eljárásokkal kapcsolatos – a sugárdózisokat figyelembe vevő – beutalási útmutatók álljanak a rendelkezésükre
 4. a diagnosztikai irányadó szintek rendszeres túllépése esetén megfelelő felülvizsgálat történjen
 5. A szolgáltató megfelelő minőségbiztosítási programokat hajtson végre
  1. határozza meg a páciens dózisokat vagy ellenőrizze a beadott aktivitásokat;
  2. átvételi vizsgálatot és meghatározott gyakorisággal állapotvizsgálatot hajtassanak végre
 6. A lakossági dózisok becslése megtörténjen. Az orvosi diagnosztikai és az intervenciós radiológiai célból alkalmazott eljárásokból származó, egyénre vetített becsült dózisértékek népességen belüli eloszlását  határozzák meg személyek kor és nem szerinti megoszlásában.

Részletesebben a teendők:

 1. Páciens dózis:
  1. páciensdózis leletben való közlése
  2. írásos protokoll
  3. intézményi irányadó szintek meghatározása
  4. nemzeti irányadó szintek meghatározása
  5. populációs dózis meghatározása
 2. Beutalási kritérium rendszer: a beutaló orvost segíti és kötelezi ezen kritériumok betartására.

A beutalási kritérium rendszerrel és a protokollokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy pl. a hasi régió CT-vizsgálatai során a beutaló feltett kérdésére válaszolva, a legmegfelelőbb diagnosztikus képminőséget adó, de a legkisebb sugárterheléssel járó protokoll szerint vizsgálunk. Ezért a beteget ért effektív dózis igen széles határok között  mozog: 2-60 mSv. A feltett kérdésük alapján választjuk ki a megfelelő protokollt, ezért a kérő orvos indikációi
egyértelműek és határozottak legyenek. Néhány példa:

 1. a mellkasi régióban különböző protokoll szerint vizsgáljuk a:
  a. tumor?
  b. progressio (onkológiai követés)?
  c. PE?
  d. fibrosis, bronchiectasia, sarcoidosis?
  indikációkat, amelyek között több tíz mSv effektív dózis eltérés van.
 2. a hasi régióban különböző protokoll szerint vizsgáljuk a:
  a. tumor?
  b. progressio (onkológiai követés)?
  c. aorta dissectio?
  d. microhaematuria, tu?
  e. vese-, ureter kő?
  f. epeúti daganat?
  g. pancreas tu?

indikációkat, amelyek között több tíz mSv effektív dózis eltérés van. Kerülni kell a nagy sugárterheléssel járó CT-vizsgálatok során a többszörös, nem egyértelmű kérdéseket (pl.: PE-tumor?, dissectio-tumor?). Fiatal betegek esetében nem traumás gerinc CT-vizsgálat kérése esetén gondoljanak mindig alternatív képalkotásra, pl. MR-vizsgálat lehetőségére. Ne az előjegyzési idő határozza meg azt, hogy fölösleges, iatrogén sugárártalomnak teszik ki páciensüket.

2017-12-05_22-40-22.jpg