05
11/2015
0

Több ezer szelet, tucatnyi tesla, bruttó 39 milliárd forint

forrás: radiologia.hu - Zöldi Péter

A KEOP 5.6.0. projekt kapcsán a kirakós játék darabjaiból végre összeállt a nagykép. Megpróbáljuk bemutatni olvasóinknak is. 2. forduló.

Kétség nem fér hozzá, hogy az elmúlt évtized meghatározó képalkotó diagnosztikai fejlesztése a KEOP 5.6.0./E/15. számú, uniós finanszírozású projekt, amelynek első fordulójáról szeptember 10-én „Hipertérugrás a radiológiában” című cikkünkben számoltunk be. Akkor és azt követő összes hírlevelünkben azt ígértük, a projekt második szakaszáról is tudósítunk – amint kapunk róla érdemi információt. Mostanra sikerült.

Bár hivatalos, összesített végeredmény nem jelent meg a Magyar Közlönyben, az első hírek a Soproni Ultrahang Napok második estéjén, október 9-én, pénteken kezdtek szivárogni az intézmények felől: az Egységes Monitoring Információs Rendszerben (EMIR) megjelent adatok szerint megnyerték a pályázatot! Mindenki.

Aznap este és másnap körbekérdezve a Soproni Ultrahang Napokon résztvevő szállítókat, mindenki csak olyan telefonokról tudott beszámolni, amelyek az intézmények pozitív eredményéről számoltak be. Itt kezdett el jelezni a vészcsengő…

Sok-sok, nagyon-nagyon sok pénz

Az Európában működő egészségügyi technológiai szállítókat tömörítő COCIR szervezet piaci információi szerint az elmúlt években, a kilengéseket nem számítva, a magyar képalkotó diagnosztikai piac éves átlagos forgalma 20 millió euró, azaz kb. 6 milliárd forint körül alakult.

A KEOP 5.6.0. pályázat első szakaszában a bírálók összesen 20 pályázó esetében, 10,3 milliárd forint összértékben hirdettek győztest, CT, MR, SPECT/CT és PET/CT cseréhez. A második szakaszban ehhez még hozzájött további 65 pályázó összesen 28,6 milliárd forint értékben, elsősorban röntgenberendezések, DSA-k, és egy-két helyen CT- vagy MR-berendezések beszerzése kapcsán. 38,9 milliárd forint. Egészen pontosan 38.917.703.376 Ft. Ha ebből levonjuk az általános forgalmi adót, még mindig marad 30 milliárd forint. Az átlagos éves piaci forgalom ötszöröse. Amit gyakorlatilag másfél hónap alatt kell telepíteni.

img_20150202_095301_1.jpg

A jelenleg ismert állapot szerint összesen 15 CT, 9 MR, 14 DSA és sok-sok röntgenberendezés kerül telepítésre. A nagydiagnosztikai eszközöket még össze tudtuk számolni, a mobil, C-íves és telepített röntgenberendezéseket azonban már nem. A radiologia.hu megkérdezte az ismert szállítók döntő többségét, ahol erre nem volt lehetőség, ott megvizsgálta a rendelkezésre álló publikus pályázati anyagokat, de 300 darabnál feladtuk. Így csak annyit mondhatunk: becslésünk szerint több mint 300 alacsonyabb energiafogyasztású, digitális röntgenberendezést terveznek lecserélni az év végéig.

A dátumprobléma

„Terveznek lecserélni az év végéig” – szeretnénk felhívni a figyelmet e mondat finom fogalmazására. Nem fog ugyanis mindenkinek sikerülni. A szállító cégek visszajelzése szerint ugyanis lehetetlen mindenhol még ebben az évben lezárni a projektet. Minden ez ellen dolgozik. Ismerjük hát meg a folyamatot a dátumprobléma megoldásához!

A 2007-2014-es uniós fejlesztési időszak utolsó utáni időpontja 2015. december 31. A uniós finanszírozási forrásokból csak akkor lehet támogatni fejlesztéseket, ha a magyar állam 2015. december 31-ig benyújtja a számlát az Európai Uniónak. A folyamat egészen pontosan úgy működik, hogy a szállító elvégzi a telepítést, a kórház befogadja a szállító számláját, ez alapján a Magyar Államkincstár a szállítót kifizeti, aki ad egy igazolást arról, hogy a számla rendezve van, és ezzel az igazolással lehet benyújtani a számlát uniós finanszírozásra.

A dátumokkal azokban van egy kis gond. A Magyar Államkincstár idei utolsó utalási napja december 18. péntek. Akinek aznap nem utal a Magyar Államkincstár, az nem lesz boldog. Az a szállító, illetve kórház, aki december 18-ig nem kapja meg pénzét, boldog karácsonyt fog ülni, annak biztos tudatában, hogy szállítását, fejlesztését az Európai Unió mégsem finanszírozza.

Hogy állunk most?

A pályázat első szakaszában futó projektek telepítése már zajlik. Két CT-berendezést már tavasszal telepítettek, a 12 CT, 7 db 1,5T térerejű MR, egy 3T MR, egy SPECT/CT és egy DSA telepítése határidőre lezárul. A második szakaszban nyertes, nagydiagnosztikai eszközöket tartalmazó pályázatok esetében már nem ennyire rózsás a helyzet, elsősorban az MR-berendezések területén.Volt olyan cég, amely már szeptember közepén jelezte, hogy a feltételes közbeszerzésben ajánlott MR-berendezéseit csak bizonyos határidőig tudja telepíteni, és ha nem történik addig megrendelés, akkor nem tud szállítani. Volt olyan cég, amely október közepi határidővel tette ugyanezt.

kep_035.jpg

A szállításokat külön nehezíti, hogy nem csak Magyarországon, hanem a környező uniós országokban is 2015. december 31-én jár le az uniós finanszírozási határidő, és máshol is voltak olyan eszesek, hogy a beragadt uniós források egy részét a gyorsan mozgósítható képalkotó diagnosztikai fejlesztésekre fordították. Ennek köszönhetően a nagy szállítók gyárai szinte kizárólag a közép-európai piacra termelnek, de nincs több kapacitásuk.

A második szakaszban nyertes pályázatok esetében elméletileg október 15-ig kellett megkapnia minden intézménynek a támogatói okiratot, amely alapján a feltételes közbeszerzések hatályossá váltak – ez október végéig minden intézményben sikerült. Így most az a szállítók feladata, hogy a szerződések életbe lépésével másfél hónap alatt leszállítsanak 15 CT-t, 9 MR-t, 14 DSA-t és több mint 300 röntgent. Egészen pontosan: a régi gépeket leállítsák, leszereljék, az esetleges építészeti átalakításokat elvégezzék, kifessenek, az új gépeket beemeljék és beüzemeljék. Csak hogy a munka nagyságát érzékelni lehessen: van olyan cég, amelynek tucatnyi nagydiagnosztikai eszköz telepítése mellett több mint 100 röntgenberendezést is telepítenie kell. Önök szerint menni fog?

kep_059.jpg

Lesznek vesztesek is

Természetesen az előbbi költői kérdést feltettük konkrétabb formában a szállító cégeknek is. Érdekes válaszokat kaptunk. Mivel nekik diszkréciót ígértünk, a megszólalók nevét most nem közöljük. Egyébként mindenki nagyjából ugyanazt gondolja az egészről.

„Ez a fejlesztés óriási, soha vissza nem térő lehetőség a magyar radiológia számára. De úgy tűnik, nem volt elég erős a szakmai szűrő. Nem mindenhol gondolták át, hogy melyik intézménybe, milyen helyszínre miért pontosan arra a berendezésre van szükség, ami kiírtak. Volt olyan gép, ami sokkal nagyobb teljesítményű, mint a szakmai igények, és telepítenek kis tudású gépet is nagy központba.”

„Ezt a 40 milliárdot kicsit túltolták a fiúk. 2007-2014 között 500 milliárdot költöttek az egészségügyi fejlesztésekre. Ennek nagyjából a tizedét két hónap alatt telepíteni azt jelenti, hogy lesznek a projektben vesztesek is.”

„Leginkább a kórházigazgatókat sajnálom. Nekik büntetőjogi felelősségük tudatában kellett aláírniuk a megrendeléseket, és a 85 KEOP-projektből biztosan lesz olyan, nem is egy, ami nem teljesül, tehát lehet, hogy elő fogják venni az első számú vezetőt.”

„Bár az eredeti koncepció szerint a központi régió elmaradt gépfejlesztéseit támogatta volna a projekt, az országossá váló hatókör új dimenzióba emeli a magyar radiológiát. Csak az a kérdés, honnan teleportálódnak a radiológusok ebbe az új dimenzióba.”

„Mindenki ismerte a végső határidőt. Már a pályázat tavaszi kiírása óta. Miért kellett hosszú heteknek teljes bizonytalanságban eltelnie? Mára már az időből és erőforrásokból is kicsúsztak a szereplők, így az elméleti összeg legalább negyede bukni fog. Ami most zajlik, az pusztán kármentés. Persze, a 30 milliárd mínusz áfa még akkor is óriási lépés…”

„Mi megpróbáljuk befoltozni a lyukakat. Azok a gépek, amelyekkel foltozunk, persze sokszor az iparág legmodernebb termékei. Mindent megteszünk, de nem biztos, hogy mindenhol sikerülni is fog.”

„A projektek összecsúsztak, sok kórház van és lesz nehéz helyzetben, és egyáltalán nem biztos, hogy minden projektet le lehet szállítani.”

„Abszolút lelkesek vagyunk. A teljes csapat 1000 százalékon pörög, alig alszunk valamit, de nem gond, majd januárban pihenünk.”

„Annak mindenki örül, hogy pár év erőteljes piaci nyugalom után idén sok-sok készülék kerül telepítésre, amivel az átlagéletkor alulmúlja a nyugat-európai átlagot. A projekt remek, viszont az idő lehetetlen szorításában élünk. Mindenki mindent megtesz annak érdekében, nemcsak itthon, hanem a regionális és globális cégközpontban és a gyárakban is, hogy amit tudunk, szállítsunk, de lássuk azt is, hogy ugyanilyen nyomás alatt dolgoznak cseh és román kollégáink is.”

„A feltételes közbeszerzések során megjelentek olyan specifikációk, amelyeknek kevés cég tudott megfelelni. Aki viszont megfelelt és nyert, a projektek torlódása miatt nem tud szállítani – aki viszont tudna szállítani, az nem felel meg teljes mértékben a kiírásnak – nagy kérdés, hogy mit enged majd meg a körbeszerzési eljárás…”

 „Mindegyik nagy szállító gyártói kapacitása teljes mértékben le van kötve. Ráadásul ezeket nem lehet rugalmasan felfuttatni, hiszen van egy csomó komponens, amit mindenki külső szállítótól szerez be.”

„Mi csak olyan tendereket vállaltunk be, ahol becsülettel tudunk szállítani. Ahol erre nem volt esély, ott nem is jelentkeztünk. Egy CT- vagy MR-berendezés általános megrendelési, szállítási és letelepítési ideje készüléktípustól és komplexitástól függően 70-90 napot szokott igénybe venni. Ennél rövidebb idő alatt nehezen lehet készüléket behozni az országba, főleg nagy mennyiségben. Egy gépnél talán még meg lehetne oldani a 40-50 napos szállítási határidőt, de tucatnyinál erre nincs lehetőség.”

„A kórházak és az intézmények közül mindenki maximálisan kooperatív volt. Jó lenne, ha ez a cikk senkit sem tüntetne fel negatív fényben, az időfaktor az, ami problémát jelentett.”

„Rengeteget dolgozunk, hogy ez a projekt sikeres legyen, a srácok éjjel-nappal tolják a munkát.”

„Annak ellenére, hogy láttuk a hozzá nem értést a rendszer sok-sok pontján, ez a mostani fejlesztés óriási esély, hogy a nagy magyarországi szereplők árnyékában a stabil nemzetközi szállítók is lehetőséghez jussanak itthon, és stabilizálják piaci pozíciójukat.”

„Ez olyan óriási fejlődés, amihez a piac és a magyar radiológia minden szereplőjének fel kell nőnie.”

Idén nem megyünk Chicagóba

A magyar állami radiológiai ellátórendszerbe tehát december közepéig több ezer szeletet, több száz digitális röntgendetektort és több tucat teslát, magyarul sok-sok modern CT-t, röntgent és MR-t építenek be. És akkor még nem is beszéltünk a legjelentősebb budapesti magán egészségügyi ellátó MR-beruházásáról, a két székesfehérvári MR-fejlesztésről és egy nagy magyar klinikahálózat budapesti CT- és MR-fejlesztéséről, és egy-két még futó, magánfinanszírozású beruházásról.

Izgalmas november és december elé nézünk. Annyira, hogy a chicagói repülőjegy foglalást vissza is mondtuk. Az az egy hét sokkal izgalmasabb lesz itt, Magyarországon. Chicago lesz jövőre is, ilyen mértékű gépfejlesztés biztosan nem. Már előre várom a meghívókat december elején, és biztos vagyok benne: ahogyan közeledünk a végső határidő felé, úgy fogunk naponta 2-3 hírt megjelentetni a több százmilliós röntgen, CT- és MR-fejlesztésekről.

A magyar radiológia – a magándiagnosztikai központok kivételével – lökésszerűen megújul. A magántulajdonú diagnosztikai központok csak azért nem, mert ők folyamatos fejlesztési programot hajtanak végre, és saját forrásból, tudatosan, 8-10 évente cserélik a gépeket, és mivel a központok megnyitása óta a második 8-10 év mostanában telt vagy telik le, viszonylag új (0-5 éves) eszközparkkal dolgoznak.

Azzal viszont nem tudom, mit fognak majd kezdeni, hogy az új gépek telepítésével radiológiai osztályonként és nagydiagnosztikai eszközönként évente 10-20 millió forintnyi forrás szabadul fel – hiszen a projektek döntő többségében az ötéves fenntartási periódus alatti teljes szerviztevékenységet a projekt finanszírozza, értékcsökkentésre pedig nem kell félretennie az állami kórháznak. Az állami szolgáltatók így – elméletileg – versenyképesebbé válnak a magánszolgáltatóknál. A radiológusok és radiográfusok iránti munkaerőpiaci igény folyamatosan nő, a kórházi osztályokon szabad források keletkeznek – az már az osztályvezető főorvosok felelőssége, hogy ezeket a pénzeket öntudatosan az osztály bérkeretébe forgassák be, és ne hagyják elvonni.

A jövő elkezdődött…

05
11/2015
0

Magyar Neuroradiológiai Társaság XXIII. Kongresszusa

Címkék: MNRT XXIII