13
02/2015
0

Miből lesz a fizetés? 3.

Radiológiai osztályokon járva-kelve néha leesik a tantusz, hogy nem mindenki van tisztában azzal, miből lesz a hónap végén fizetése. Megpróbáljuk sorozatban összefoglalni. 3. rész.

Sorozatunk első részében bemutattuk, hogyan termel bevételt a radiológiai osztály, amelyből aztán a hónap végén fizetés lesz. A második részben annak jártunk utána, hogyan kapcsolódik a bevételhez a jövedelem. A sorozat harmadik részében a teljesítményarányos bérezési modelleket mutatjuk be.

funny-truck-with-money-loaded.jpg

A teljesítményarányos bérezés bevezetésekor elsőként azon az axiómán kell túllépni, hogy a hippokratészi eskü a betegellátásra és nem a felelős gazdálkodásra vonatkozik. Az eskü erre, a fenntartható működésre, hatékony gazdálkodásra is vonatkozik: „A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom”. A képalkotó diagnosztika eszköztára ugyanis olyan mértékben bővült az elmúlt két évtizedben, hogy a tudás folyamatos fejlesztése mellett nem kerülhető meg az új leletezési munkamódszerek elsajátítása. Amennyiben az elvégzett munka mennyisége és minősége nem játszik szerepet a motivációs rendszerben, nincs mi motiválja az orvosokat – és szakdolgozókat – arra, hogy ne a szükséges minimális, hanem a lehetséges maximális mennyiségű munkát végezzék el munkaidejükben, vagy azon túl.

A teljesítményarányos bérezési modelleket a radiológiai vizsgálat és a radiológiai leletezés különválása a keresztmetszeti képalkotó protokollok, majd a teleradiológia megjelenése kényszerítette ki világszerte. A vizsgálattól eltérő helyszínen végzett leletezést ugyanis nem lehet órabérben végezni, mennyiségi elvárásokat és minőségi kritériumokat kell megfogalmazni a megfelelő színvonalú munkavégzéshez. Ha viszont a teleradiológiában végzett tevékenységet leletdíjjal fizetik, miért ne tennék ezt így a főállású munkahelyen?

A teljesítményarányos bérezés legegyszerűbb formája a leletdíj. Ami lehet fix összegű, leletenként (és modalitásonként) 400-3000 Ft, illetve az OEP-finanszírozás bizonyos része. A mammográfiában és intervenciós radiológiában egyre gyakrabban alkalmazott finanszírozás arányos modell viszonylag egyszerű: a lejelentette OEP-pont 10-40%-át kapja meg az orvos – a modalitástól, a feladattól és alkupozíciójától függően.

Osztályos környezetben azonban nem érdemes ennyire nyers ösztönzőt alkalmazni – a beavatkozások bizonyos része, például az ultrahang-diagnosztika, az orvos számára sokkal időigényesebb, az osztály számára pedig inkább veszteséget jelent – ezért nem érdemes sem leletdíjban, sem az OEP-árbevétel százalékában meghatározni az orvosi díjat. A veszteséget, vagy nem akkora nyereséget termelő modalitásokat is üzemeltetni kell, a diagnosztikai igényeket ezeken a területeken is ki kell elégíteni.

A mai magyar radiológiai környezetben kevés olyan intézmény létezik, ahol az orvosok (és szakdolgozók) jövedelme az osztály finanszírozási teljesítményétől függ. Az egyik ilyen, hosszú évek óta működő modellben a közalkalmazott radiológusoknak jól meghatározott leletezési teljesítményt, vizsgálati számot kell havonta teljesíteniük. A limiten felüli vizsgálatok külső teleradiológiai szolgáltatóhoz kerülnek. Egy másik intézményben a leletezési feladatok jelentős részét praxisközösségben működő külső szolgáltató végzi, amely teljesítményarányosan motiválja tulajdonos-munkavállalóit. Ám ezen rendszerek elsősorban a színlelt szerződéses környezet jogilag megnyugtató, adózási szempontból is helyes rendezésére fókuszálnak. Jelenleg országosan csupán néhány olyan intézmény van, ahol egységes szerkezetben valósul meg a munkatársak teljesítményarányos ösztönzése. A módszertan lényege, hogy az intézménynél a közalkalmazotti bértömeg mellett jelentős ösztönzési keret áll rendelkezésre, amelyet az egyes orvosok teljesítménye alapján osztanak fel. Ebbe a teljesítménybe viszont beleértik az oktatási-továbbképzési tevékenységet, az ügyeleti ellátás teljesítményét, valamint az extrateljesítményeket, a részlegvezetést, az OnkoTeam-részvételt, az otthoni szupervizori tevékenységet is. A havi ösztönző mértéke munkatársanként maximált, ennek mértékét úgy határozták meg, hogy a radiológusnak ne kelljen munkaidő után máshol munkát vállalni, netán külföldre menni dolgozni.

Nem megkerülhető kérdés, hogy a teljesítmény arányos rendszer csak akkor tud egészségesen működni, ha megjelenik a szakmai minőségmérés és annak visszacsatolása – ez egyre jellemzőbb Európa közkórházaiban is.

A fentebb említett ultrahang-diagnosztika finanszírozása miatt a „teljesítmény”, az ösztönző keret alapja nem egyszerűen a megtermelt OENO-pont bizonyos százaléka, hanem modalitásonként még tartalmaz egy szorzót is. Erre azért van szükség, hogy a finanszírozási anomáliákat ezzel simítsák ki, így egy képzett radiológus, megfelelő mennyiségű és minőségű munkával a hagyományos röntgendiagnosztikától, a nagy értékű beavatkozásokig megtalálja számítását. Természetesen az ösztönző különbséget tesz az egyes modalitások, beavatkozások leletezésének nehézségei, a diagnosztikai feladat komplexitása között is – így becsülve meg a kollégák évtizedes (pl. CT/MR-diagnosztikai) tapasztalatát.

Mivel jelenleg a szakdolgozói tevékenység a meglévő informatikai rendszerekben nem megfelelően dokumentálható, nem köthető hozzá OENO-pont, ezért a szakdolgozók ösztönzése más módon történik. Részlegenként limitált fő kap a rendszerből juttatást, az értékelésben az oktatási tevékenység, a tudományos munka (előadások, referálók tartása), a betegekkel való bánásmód, a kollégákhoz, egyéb „extra” tevékenységhez mutatott hozzáállás is számít.

Sorozatunk következő, negyedik részében annak járunk utána, hogy a szakdolgozói, operátori, adminisztrátori kör hogyan motiválható a radiológiai osztályokon.

forrás: radiologia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr237167399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.