12
02/2015
0

Miből lesz a fizetés? 2.

Radiológiai osztályokon járva-kelve néha leesik a tantusz, hogy nem mindenki van tisztában azzal, miből lesz a hónap végén fizetése. Megpróbáljuk sorozatban összefoglalni. 2. rész.

Sorozatunk első részében bemutattuk, hogyan termel bevételt a radiológiai osztály, amelyből aztán a hónap végén fizetés lesz. A második részben annak járunk utána, hogyan kapcsolódik a bevételhez a jövedelem.

when-you-have-money.jpg

A radiológiai osztályok költségvetésében 65-75%-ot képviselnek a személyi jellegű kiadások, ezt nevezzük bértömegnek. A bértömeg általában egyenlő arányban oszlik meg a doktor és non-doktor (radiográfus, adminisztrátor) munkatársak között – azzal a különbséggel, hogy az orvos munkatársak általában fele annyian vannak, mint a non-doktor munkatársak. A bértömeget az intézmények többségében az osztályon eltöltött idő, műszak, ügyelet, készenlét alapján osztják szét a munkatársak között, sok esetben súlyozva az intézményben eltöltött idő, közalkalmazotti jogviszony hossza, szakorvosi, főorvos, adjunktusi cím alapján.

Csupán néhány olyan intézményről tudni az országban, amely az eltöltött időn túl teljesítménykritériumokat is megfogalmaz – elsősorban a radiológus kollégák munkája kapcsán. Ebben jellemzően meghatároznak egy minimumelvárást, leletezési darabszámot, amit teljesíteni kell, és az ezen felül megvalósuló leletezési tevékenységért valamilyen bónusz illeti a szakembereket, illetve ha rendszeresen nem teljesítik a minimumelvárást, nem számíthatnak hosszú távú szerződésre.

Ám amikor összeáll a hóvégi bértömeg, és annak elosztása, még akkor sem tiszta a helyzet: kezdődik a bérszámfejtés. 2006 nyara óta létezik egy színlelt szerződésekre vonatkozó jogszabály, amely megtiltja, hogy a munkavállaló munkaszerződésében meghatározott tevékenységért munkáltatójától szerződéses jogviszonyban (egyéni vállalkozóként, vállalkozásként) is bért kapjon. Ettől függetlenül számtalan olyan legális szerződéses módszertan létezik, amelyben a többletjövedelmet az adózási szabályok messzemenő figyelembe vételével számlázhatja ki a radiológus egyéni vállalkozása vagy családi cége. A munkaviszony és a vállalkozói jogviszony között adózási szempontból csupán annyi a különbség, hogy munkaviszony esetén a munkáltatói költségek 50 százaléka a nettó jövedelem, vállalkozóként viszont ez 60-90 százalék közötti. Márpedig nem mindegy, hogy félmillió forintból 250 ezret vagy 450 ezret visz haza az ember…

A külföldre távozó magyar radiológusokkal folytatott (természetesen anonim) háttérbeszélgetésekben a távozás okaként nem elsősorban az anyagi jellegű problémákat, a bántóan alacsony jövedelmet – ami ma már nem is bántóan alacsony – jelölik meg a kollégák, sokkal inkább a szervezeti kilátástalanságot, az osztályon tapasztalható káoszt, a jövőkép, a fejlődés hiányát – nagyjából függetlenül attól, hogy mekkora jövedelmet visznek haza.

Sorozatunk következő, harmadik részében a teljesítményarányos bérezési modelleket mutatjuk be.

forrás: radiologia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr477157973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.