10
02/2015
0

Miből lesz a fizetés? 1.

Radiológiai osztályokon járva-kelve néha leesik a tantusz, hogy nem mindenki van tisztában azzal, miből lesz a hónap végén fizetése. Megpróbáljuk sorozatban összefoglalni. 1. rész.

A radiologia.hu az elmúlt években több cikkben foglalkozott a képalkotó diagnosztika finanszírozásával. EBBEN és EBBEN a cikkben bemutattuk, hogyan működik a radiológia finanszírozása, most megpróbáljuk összefoglalni, hogy lesz ebből fizetés.

292.jpg

A radiológiai osztályok és önálló radiológiai centrumok árbevételének döntő többsége (jellemzően több mint 90 százaléka) az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származik. A maradék 10 százalék alatti rész térítéses betegellátásból, illetve klinikai vizsgálatok képalkotó diagnosztikai támogatásából származik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező bevétel két részre bontható: a járóbeteg-ellátási tevékenységért járó finanszírozás nagyjából az OEP-kifizetések 70%-a, a maradék 30% a fekvőbetegek vizsgálatáért jár.

Illetve járna – hiszen e fekvőbeteg ellátás során a Homogén Betegcsoport (HBCS) alapján történik a kifizetés a kórháznak, amit egy meghatározott betegség teljes ellátásáért kap az intézmény. Az már az intézmény belső döntése, hogy a képalkotó diagnosztika költségét a fekvőbeteg-ellátásban milyen módon téríti meg. Van, ahol az intézmény egyáltalán nem téríti meg a radiológiai osztálynak a vizsgálat költségét, van olyan intézmény, ahol bevételként nem számolják el, de a tevékenység költségét a fekvőbeteg-ellátó osztályok megtérítik, és van olyan hely is, ahol – mivel külső szolgáltató végzi a vizsgálatot – az OENO-pont értékén történik a fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatok finanszírozása. Ebből a bevételi összegből gazdálkodnak a radiológiai osztályok, és kell fedezniük költségeiket.

A finanszírozási rendszer külön szépsége, hogy az OEP-pel közvetlenül szerződött intézményeknek (szakrendelők, képalkotó diagnosztikai központok, kórházak) teljesítmény-volumenkorlátot, felső finanszírozási korlátot állít fel az egészségbiztosító, ami miatt nem éri meg bizonyos teljesítmény felett betegellátást végezni, a keletkező költségek mellett ugyanis nem termelődik bevétel. Ez a korlát a radiológia világában tulajdonképpen csak a közvetlen OEP-szerződéssel rendelkező magánszolgáltatókat (Diagnoscan bizonyos központjai, HUNIKO, Raditec, Pécsi Diagnosztikai Központ) érinti direkt módon, a kórházakban közreműködőként dolgozó magánszolgáltatókat vagy a kórházi radiológiai osztályokat nem. Ugyanis ezekben a kórházak számára állapít meg az OEP járóbeteg-finanszírozási keretet (EMAFT, azaz Előre Meghatározott Alapdíjjal Finanszírozott Teljesítmény a hivatalos neve), amelynek belső felosztásáról az intézmény rendelkezik. Az is elképzelhető tehát, hogy a finanszírozás 99%-a megy a radiológiai osztály számára, 1% pedig a többi szakrendelésre.

Ám ahhoz, hogy ebből a bevételből fizetés legyen, még sok-sok folyamatnak kell megvalósulnia. Erről szól sorozatunk következő része.

forrás: radiologia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr247157943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.