25
01/2013
0

A radiológiai mobil alkalmazások

Kollégám, dr. Székely András cikke jelent meg nemrég a European Journal of Radiology-n, online (András Székely, Roland Talanow, Péter Bágyi. Smartphones, tablets and mobile applications for radiology. EJR. DOI: 10.1016/j.ejrad.2012.11.034).
A téma nagyon aktuális, a auntminnieeurope.com szakmai portál ismertette a cikket. Ennek az ismertetésnek a magyar referálója jelent meg a radiologia.hu magyar szakmai portálon, amit Kürtös Zsófia referált:

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak.

A más operációs rendszert használó  okostelefon és tablet tulajdonosok számára, jelenleg sokkal korlátoltabbak a lehetőségek, jelent meg a European Journal of Radiology online folyóiratban közölt cikkben (András Székely, Roland Talanow, Péter Bágyi. Smartphones, tablets and mobile applications for radiology. EJR. DOI: 10.1016/j.ejrad.2012.11.034)
A Dr. Székely András (Kenézy Kórház Központi Radiológia Diagnosztika, Debrecen) vezette csapat a közelmúltban azt vizsgálta, hogy a képalkotó diagnosztikai szakemberek számára milyen mobil alkalmazások érhetőek el. A kutatócsoport jó néhány hasznos iOS programot talált, többek között leletező programokat, döntéstámogató szoftvereket, orvosi könyveket, interaktív enciklopédiákat és folyóirat olvasó alkalmazásokat Viszont, Android, Blackberry és Windows Phone alapú készülékekre csak kevés ilyen témájú alkalmazás létezik.
Annak bemutatására, hogy a képalkotó szakemberek mi mindenre használhatják az okostelefonjukat és tabletjüket, a kutatók, az iTunes App Store, az Android Market (mai nevén Google Play) Blackberry App World, és a Windows Phone Marketplace (jelenleg a Windows Phone Store) áruházaiban, olyan mobil alkalmazásokat kerestek, melyek relevánsak a képalkotó diagnosztika területén. A keresőbe beírt kulcsszavak az alábbiak voltak: radiológia, röntgen, ultrahang, MRI, CT, radiográfus, és nukleáris medicina. A keresést kizárólag angol nyelvű programokra korlátozták.
A keresési eredményeket két radiológus és egy rezidens nézte át. A keresés során talált alkalmazások leírása végén az ajánlott szoftverek között további alkalmazásokat azonosítottak.
A kutatók ezután az összes olyan alkalmazást letöltötték, mely alkalmasnak tűnt egy mobiltelefon vagy tablet készüléken való használatra. Eredetileg, összesen 102 alkalmazást találtak relevánsnak a képalkotó diagnosztika szempontjából, de 20-at ki kellett zárni a vizsgálatból, mert azokat szórakoztató céllal hozták létre. Egy spanyol nyelvű alkalmazást is ki kellet zárni a vizsgálatból, így végül 81 maradt.
Ezt a 81 szoftvert öt kategóriába sorolták: döntéstámogató- és leletező programok, tankönyvek, interaktív enciklopédiák, és folyóirat olvasó alkalmazások.

Leletező programok
A kutatók szerint egy ilyen telefon vagy tablet optimális és költséghatékony kiterjesztése lehet a leletező munkaállomásoknak. Például a vizsgálatot kérő orvos, bárhonnan lekérheti, és megtekintheti az elkészült képanyagot. Valamint a klinikus időt takarítva meg, akár a vizsgálóban is megtekintheti a beteg labor eredményeit, előzményeit és elkészült felvételeit.
Habár a mobiltelefonról illetve tabletekről való primer leletezés egyelőre még megosztja a szakmát, az amerikai FDA, és a kanadai Health Canada már engedélyezett leletezésre iOS alkalmazást – jegyezték meg.
A csapat szerint, különbséget kellene tenni a CT képek és a digitális röntgenfelvételek között, amelyeknek sokkal nagyobb a felbontása és szélesebb a tónustartománya.
„A mobil szoftverfejlesztők is foglalkoztak már ezzel a kérdéssel,” – jegyezték meg a szerzők. „Ebben a kategóriában a legtöbb alkalmazást „nem diagnosztikai célra” vagy „csak a nem jelentős kockázattal járó tanulmányokra’ szánják.”
Számos tanulmányban vizsgálták már a különféle alkalmazásokat, és a kutatók szerint, a mobileszközökön végzett leletezés hatékonysága összevethető a munkaállomáson végzett leletezésével.
Az okostelefonokon és a tableteken elérhető megtekintő és leletező szoftverek kezelik a nyers adatokat, illetve segítségükkel nagyítani, kicsinyíteni, ablakolni, elforgatni, kontrasztot és fényerőt állítani ugyanúgy lehet, mint a dedikált munkaállomásokon, valamint méréseket is végezhetünk rajtuk.
Hátrányuk, hogy a kis kijelzőkön nehézkes lehet például az ujjunkkal méréseket végrehajtani, és a korábbi valamint a jelen vizsgálatok képanyagát egymás mellett megjeleníteni.
„A kisméretű kijelző hosszabb távon fárasztó lehet a szem számára, éppen ezért az FDA leszögezte, hogy ezek az alkalmazások nem helyettesíthetik a dedikált munkaállomásokat, és csak olyan esetekben ajánlja az ilyen készülékekkel történő leletezést, ha dedikált munkaállomás nem áll rendelkezésre” – jegyezték meg.

Orvosi tankönyvek
A mobil eszközök az oktatás fontos eszközévé válhatnak, mivel tankönyvek ezreit, jegyzeteket és diákat is képesek tárolni. A felhasználók például személyre szabott könyvtárakat hozhatnak létre és a dokumentumokat átvihetik személyi számítógépükről a mobil eszközükre.
„A szöveget aláhúzhatjuk, kiemelhetjük, áthúzhatjuk, a dokumentumokra kézzel írhatunk, illetve azokhoz megjegyzéseket rögzíthetünk”.
Léteznek tankönyvek alkalmazások formájában is, melyek a készülékek kijelzőjéhez optimalizáltan jelenítik meg a tartalmakat. Ezen kívül beépített keresőt, animációkat vagy kisebb videókat is tartalmazhatnak.
„Bár egy IPS panelről, a hosszabb ideig tartó olvasás nem olyan praktikus, mint egy dedikált e-könyv olvasó használata, vagy egy hagyományos papír alapú könyv olvasása, a beágyazott animációk, videók, és az éles, színes képek messze kompenzálják az említett hátrányokat,” - írták a szerzők

Interaktív enciklopédiák
Mivel az interaktív enciklopédiák az e-könyveknél sokoldalúbbak, sok tanuló számára értékes eszközök lehetnek.
„Az interaktív enciklopédiák a tanulás egy új dimenzióját nyitják meg azáltal, hogy a leletezés élményét adják a tanulni vágyók kezébe.” „Mivel a felhasználó nem csak a szöveget olvassa, hanem az axiális CT szeleteket is lapozhatja, a tanuló hatékonyabbá válik, és új gyakorlati készségeket is szerezhet.”
A szerzők az egyik legjobb alkalmazásként, a Radiology 2.0: One night in the ED-t emelik ki, ahol az olvasó kiválaszthatja, hogy meg kívánja-e ismerni a diagnózisokat, vagy ő maga szeretné kitalálni azokat.
„A program betölti az egy régióhoz tartozó CT képeket”. „A felhasználó pedig az ujjával hosszanti irányban lapozhat a CT szeletek között, pont úgy, mint egy dedikált munkaállomáson.”
Ezen kívül, az interaktív enciklopédia egy másik példájaként, az ingyenes iRadiology alkalmazást is kiemelték.

Döntéstámogató alkalmazások
A csoport szerint, a mobil technológia segítségével csökkenthetők a szükségtelen képalkotó vizsgálatok száma csak úgy, mint a sugárdózis.
„A döntést támogató alkalmazások segítségével, az orvosok, a radiológusok és a radiográfusok, a vezető tünetek, a kórtörténet vagy a beutaló diagnózis alapján kiválaszthatják a legmegfelelőbb vizsgálati formát, így biztosítva az ALARA (as low as reasonably attainable) szabályok betartását.”
A szerzők arra is felhívták a figyelmet, hogy az alkalmazások segítségével a betegek még inkább a terápiás folyamat részévé válhatnak, és például a Radiation Passport nevű alkalmazás segítségével meg is becsülhetik a radiológiai vizsgálatok karcinogén kockázatát.
Más alkalmazásokkal például a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) értékét is kiszámíthatjuk csak úgy, mint a vizsgálathoz szükséges kontrasztanyag mennyiségét. Ezen túlmenően, egyes szoftverek, például Case Access (Mirada Medical) vagy RadSnap, célja a radiológus és a vizsgálatkérő orvos közötti kommunikáció megkönnyítése.

Folyóirat olvasó programok
Számos alkalmazás támogatja az orvosi folyóiratok mobil megtekintését, és több közülük saját iOS alkalmazással is rendelkezik. Ilyen például a Radiographics és a Radiology. A nyílt hozzáférésű folyóiratok, mint például a Journal of Radiology Case Reports, a mobil eszközökön sajátos megjelenést alkalmaznak.

Érvek és ellenérvek
Hordozhatóságának köszönhetően az okostelefonok és a tabletek a mindennapi képalkotó gyakorlat értékes eszközének bizonyulhatnak, mivel több ezer könyv, folyóirat cikk, radiológiai kép és laboratóriumi eredmény tárolására alkalmasak. A hátrányuk, hogy viszonylag drágák és a minőségi alkalmazások nem érhetőek el minden eszközön.
„A képalkotó szakemberek számára, az iOS platformon belül számos alkalmazás áll rendelkezésre, de a többi platform is várhatóan hamarosan felzárkózik,” - írták a szerzők.
A kis képernyő méret is egy korlátozó tényező.
A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „készüléktől és platformtól függetlenül, nézőpont kérdése az, hogy a túlzott mobilitás – a bárhol és bármikor rendelkezésre állás - mennyire előny vagy éppen hátrány”.

forrás: auntminnieeurope.com, radiologia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr285043271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.