18
01/2010
1

Angiográfia (DSA) - betegtájékoztató

Az angiográfia elvégzését többfajta probléma is indokolhatja. Érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek, baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése.
Daganatokat tápláló erek fellelésére is ideális módszer, valamint a nyirokérrendszer is vizsgálható általa. Az esetek nagy részében az érfestés során mód van a diagnózis felállítása mellett terápiás beavatkozásra is. Alkalmazható minden olyan esetben, ahol szükséges az érrendszer állapotának felderítése. Az érfestés az úgynevezett invazív érvizsgáló módszerek közé tartozik, avagy az érrendszerbe való behatolással jár.
A vizsgálat során az artériákba fecskendezett kontrasztanyag jó röntgenárnyékot ad, az egyébként röntgen által nem kimutatható erek állapotáról. Mivel a véráramlás az erekből a kontrasztanyagot gyorsan elsodorja, ezért azt közvetlenül a vizsgálandó érbe kell eljuttatni. Ez katéter bevezetésével lehetséges. A katétert általában a comb verőerébe vezetik be, majd innen tolják a vizsgálandó érterülethez. Olykor máshol hatolnak be az érrendszerbe, területspecifikusan. Ha az egész test érrendszerét kell feltérképezni, általában az aortába bejutva az összes eret megfestik. Az érszakasz kezdeténél az orvos megállítja a katétert, és befecskendezi a kontrasztanyagot. A leletben leírják a vizsgált érterület lefutását, helyzetét, a látható szűkületek vagy elzáródások helyét megadják a szűkületek mértékét. A leletező orvos megállapítja, hogy a szűkült vagy elzáródott ér ellátási területének keringése más erek felől biztosított-e. A betegnek sokat kell innia a beavatkozás előtt, mivel ez segíti az érbe való behatolást, és az erek jobban kitelnek és kirajzolódnak, valamint a kontrasztanyag kevésbé vált ki allergiás reakciókat. 5-6 órával az angiográfia előtt kerülni kell az ételfogyasztást, mert a kontrasztanyag arra érzékenyeknél hányingert, hányást idézhet elő. A cukorbetegséget kezelő gyógyszerek szedésével fel kell hagyni 3 nappal a diagnosztika előtt, mert egyes hatóanyagok a kontrasztanyaggal kapcsolatba lépve vesekárosodást idézhetnek elő. A többi gyógyszer nyugodtan szedhető az eljárás ideje alatt. Bizonyos laborvizsgálatok elvégzése szükséges lehet az eljárás elvégzése előtt, például a vérképvizsgálat. A gyógyszerallergiát, kontrasztanyag- vagy jódérzékenységet, vagy véralvadás-csökkentő gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt feltétlenül jelezni kell a kezelőorvosnak. Más gyógyszerek használata nem befolyásolja a lelet minőségét.
A kontrasztanyag-allergia nagyon ritka esetben súlyos, akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet. A katéter vezetése közben az érfal megsérülhet, megrepedhet, emiatt vérzés fordulhat elő és azonnali műtét válhat szükségessé. Ezek azonban csak nagyon ritkán, több százezer esetben egyszer fordulnak elő.

A vizsgálat nem fájdalmas, csak kellemetlen. Mindig érzéstelenítőt kap a páciens, mert a katéter tűje az átlagosnál nagyobb méretű. Azoknak az ereknek a környékén, ahol a kontrasztanyag áthalad, forróságot érezhet a beteg. A vizsgálatot kísérheti émelygés, hányinger, fémes szájíz. Az érfestés végeztével a katétert kihúzzák, a szúrás helyére erős nyomókötést tesznek, amit általában 24 órán át ott is tartanak. Néhány órán át fekve kell maradni. Az érfestést többnyire akkor alkalmazzák, ha egy művi beavatkozás szükségessége valószínűsíthető. Az érfestések 60-70 százaléka műtéttel együtt jár. Ilyen műtét például a sztentbeültetés egy-egy beszűkült ér kitágítására, a ballonos értágítás, a vérrögoldás speciális oldóanyagok által. Daganatot tápláló ereket is el lehet zárni az érfestéssel egy időben, egy beavatkozás által. Ennek során drótgyűrűk segítségével eltömítik a daganatokhoz vezető eret, így az elhal, és a rákos burjánzás is felszívódik.

dr. Bágyi Péter - radiologia.blog@gmail.com

Egyéb, hasznos anyagok:

RadiologyInfo - The radiology information resource for patients

 

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr311680465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica Éva Takács 2017.05.29. 19:57:36

Jónapot kivánok! Kérdezném, hogy érfestés után amikor a kórházból haza megyek, lehet menni már dolgozni?Előre is köszi aválaszt!♥