10
06/2009
3

Kenézy EmlőCentrum - Komplex Mammográfiás Központ Debrecenben

Debrecenben a Jerikó utca 21. sz. alatt kialakított emlődiagnosztikai centrumba a  meglévő, áttelepített mellé egy új gépet (mammográfot - GE Alpha ST)  és egyéb műszereket vásárolt a kórház. A digitális technológiával dolgozó eszközök: foszforlemezes rendszer, kiolvasó, mindkettő mammográfiás vizsgálatokra dedikált.  A kiolvasó : Fuji Computed Radiography Profect CS. Az újonnan kialakított rendelő területe mintegy 250 négyzetméter, ötször akkora, mint a szűrésnek korábban helyet adó, Debrecen Bethlen utca 11-17. sz. alatt található részleg.
A napokban birtokba vett központban végzett vizsgálatok két nagy csoportba sorolhatók:
emlőszűrés, diagnosztikai emlővizsgálat
A szűrést 45-65 év közötti nő számára végzik el a Centrumban. Az érintett korosztályba tartozó hölgyek kétévente kapnak „behívót". A szűrésen részt vett nőkről készített felvételeket a Centrum két orvosa egymástól függetlenül értékeli. A páciens az eredményről postán kap értesítést. Ha a szűrés eredménye negatív, nincs további teendő, a beteg két év múlva újabb behívót kap. Az első szűrés eredményének ismeretében a nők 3-5%-át úgynevezett tisztázó vizsgálatra rendelik vissza. Ez nem jelenti azt, hogy ők betegek, de az orvosok esetükben kiegészítő vizsgálatokat tartanak szükségesnek. A tisztázó vizsgálatok eredményeként sokuk esetében nem mutatható ki elváltozás, de 2 ‰-nél (évente 30-40 betegnél) a kiegészítő vizsgálatok is pozitív eredményt mutatnak ki.
Diagnosztikai emlővizsgálat
Ezen a vizsgálaton minden olyan nő részt vehet, aki orvosától panasza miatt beutalót kapott. Ezen a vizsgálaton tehát nem a „behívót" kapott nők, hanem a Kenézy kórház illetékességi területén kívülről, beutalóval érkező hölgyek vesznek részt. Esetükben azonnal elvégzik a kiegészítő ultrahang vizsgálatot és az eredményről nem postai úton, hanem azonnal kiadott lelet formájában értesülnek.
A szűrésen történő megjelenés és az időben való felismerés rendkívül fontos, mert a kis méretű daganatok gyógyulási esélye 95% körül van.
A Kenézy kórházban évente kb. 150-200 emlőműtét történik emlőrák miatt, amelyek a szűrésből és a diagnosztikus vizsgálatokból kerülnek kiemelésre. Jóindulatú elváltozás miatt kb. 30-50 műtétre kerül sor évente. Pozitív elváltozás esetén – függetlenül attól, hogy az elváltozást emlőszűréssel vagy diagnosztikai emlővizsgálattal ismerték fel – a beteget teljes, biopsziát is magába foglaló diagnosztikus kivizsgálásnak vetik alá. (Biopszia: kis szövetminta eltávolítását jelenti mikroszkópos vizsgálat céljából. Ezt az eljárást akkor végzik, ha bármilyen jó- vagy rosszindulatú elváltozás került kimutatásra az emlőben.)
Az eredmény ismeretében a hetente egyszer ülésező onko/emlő team a beteg jelenlétében terápiás javaslatot dolgoz ki. Az emlő-team tagjai: radiológus, cytológus, patológus, sebész, onkológus. Ez egyrészt a korrekt terápia megválasztása, másrészt pedig a beteg pszichés vezetése szempontjából egyaránt fontos (azzal a sebésszel, onkológussal találkozik a megbeszélésen, aki majd kezelni fogja). A praeoperatív szakasz után a beteggel a műtétet követően posztoperatív team foglalkozik.
 


Alföld TV - TÉMA (az adás első része)
A régióban egyedülálló mammográfiás centrum Debrecenben -
Vendég: Dr. Sebő Éva a Komplex Mammográfiás Központ vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr211177514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.Tóth Ildikó 2009.06.10. 23:51:34

Gratulálok mindazoknak, akik a megvalósulásban szerepet vállaltak!
Sok sikert!

Rausch Jánosné 2019.03.03. 09:53:39

Miért nem tudom már két hete felhivni a megadott számokat, állandóan trillázik, időpont kellene áprilisi kontrolra.Már a rendelőben is próbálkoztunk és semmi.kérem sürgős válaszukat.

Rausch Jánosné 2019.03.03. 09:58:48

Az orvosom Dr. Sebő Éva, és nem tudok időpontot kérni, mert a megadott telefon csak trillalázik, nem jeletkezik, nem csörög ki. 536-865, 541-753,-536-864. ezeken hivom, bármilyen telefonról, és semmi.
Kérem, sürgős válaszukat.80km a távolság, személyesen kell menni, vagy mi történt. Évek óta ezen a számon kérem az időpontot. Válaszukat köszönöm.