24
10/2008
1

Sírunk, nevetünk

Először egy "Tékozló Homár" bejegyzés: Kapcsold ki a lélegeztetőgépet! - Backdoor típusú főkapcsoló a rendelőben. Kemény. A kommenteket lásd ott...

Aztán olvasgatok és megtalálom ezt a "gyöngyszemet" a HAON oldalán:

Röntgenezni lehet a celluxszal

Na ezt ott érdemes elolvasni. Megjegyzem nem olvastam az eredeti cikket (http://www.nature.com/news/2008/081022/full/news.2008.1185.html), de a fordító-újságíró (?) kicsit túllőtt a célon:

"A kutató szerint egy nap olcsóbb és biztonságosabb röntgengépeket készíthetnek a felfedezés alapján. Jelenleg a betegeket sugárzásnak teszik ki és egy magasan képzett technikust is fizetni kell."

Tehát Hölgyeim és Uraim a JÖVŐ:

  1. reggel a hátára ragaszt egy 35*43-as rtg-filmet, amennyiben megelégszik az AP felvétellel (a fényvédelemre vigyázni!).  A PA felvétellel az a probléma, hogy a celluxot a hátunk mögött kell tépegetni, bár ezt tekintjük az alap beállításnak - mindegy, erre is kitalálnak valamit.
  2. amíg beér a munkahelyére szétszaggatja maga előtt a két kezével a széles cellux szalag-tekercset (50-70 kg között elég a fele, 70-90 kg között a teljes tekercset kéretik).
  3. ha ez megvan, felkeresi a legelső széthullot Röntgenosztályt (mert a cellux óta senki nem jár oda), megkeresi a sötétkamrát és előhívja az így készült mellkas-rtg filmjét (sajnos nincs "technikus" aki előhívja).
  4. ha készen van tartsa az ablak felé, találja ki, hogy mi van rajta, mert a fordító már a radiológust aztán igazán kifelejtette, már Ő sem számol vele, de azért azt a fránya jól fizetett technikust - aki magasan képzett - még megemlíti.

Ez egy igazi gyöngyszem, hogyan lehet a "laikus" közönséget teljesen félrevezetni...

  1. A HAON írományból nem derül ki a fizikai háttér, csak a cellux-szaggatás - x-ray gondolatmenet kavarog mindenkiben.
  2. Ha elég nagy és széles a tekercs talán még terápiás célokat is szolgálhat?
  3. A technikus az talán radiográfus, Angliában megfelelő kompetenciákkal... és fizetéssel...

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr98730365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birogeri · http://koterblog.freeblog.hu 2008.10.25. 16:07:07

Már látom is magam előtt a CCT-t (ti. cellux CT), a képalkotás legújabb csodáját!