19
10/2008
0

Új mérföldkő az integrált diagnosztikai képalkotásban

Biograph mCT néven olyan diagnosztikai szkenner kerül a piacra, amely egy nagy teljesítményű komputer tomográf (CT) képességeit egy nagy felbontású pozitron-emissziós tomográffal (PET) kombinálja, így egyetlen berendezés eleget tesz a molekuláris képalkotás és a radiológia minden követelményének. Az új berendezéssel már a „molekuláris komputer-tomográfia” koncepciója valósítható meg.

A Biograph mCT révén, ha kell, egy lépésben mind CT-, mind PET-mintavételezés elkészíthető. A rendszer funkcionális anatómiai és molekuláris információt is szállít, mégpedig gyorsabban, élesebb és tisztább minőségben: a berendezés rutinszerű esetben öt perc alatt és homogén 2mm-es felbontással képes PET/CT scan-t előállítani a teljes felvételi területről. A konstrukció páciens-barát jellegét a széles (78 cm nyílású) és rövid alagút határozza meg, amely a klausztrofóbiára hajlamos vagy túlsúlyos személyek számára sem okoz kellemetlenséget, a rövid vizsgálati idő pedig hiperaktív, gyermek- és időskorú betegek számára is elviselhető. A tágassága ellenére kis alapterületű készülék integrált CT szkennereknél egyedülálló, 40, 64, sőt akár 128 szeletes detektor-konfigurációval szállítható – ennek és az egycsöves felépítéshez képest kiemelkedő, akár 150 mS-os időbeli felbontásnak köszönhető a kiváló képminőség. A rövid felvételi idő mellett az alkalmazott ultra-alacsony sugárdózis illetve az adaptív dózisvédő pajzsok (amelyek biztosítják, hogy a vizsgált személyt csak releváns sugárzás éri) is hozzájárulnak páciens-kímélő tulajdonságához.

A berendezés rutinszerű tumor-diagnosztika mellett összetett vizsgálatokra is alkalmas, pl. a neurológia és a kardiológia területén.

Címkék: ct pet mct

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr38721510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.