05
10/2008
0

Dr. Manninger Jenő 1918-2008

90. születésnapja (október 30.) előtt egy hónappal elhunyt Manninger Jenő professzor, a XX. századi magyar orvostudomány kiemelkedő személyisége.

 

Fotó: Evangélikus Élet

Traumatológusok, kézsebészek százai, betegek ezrei gyászolják tanítómesterüket, orvosukat. Nevéhez fűződik a hazai kéz- és mikrosebészet megalapítása, a korszerű baleseti sebészet kifejlesztése. A combnyaktörés kutatásának és gyógyításának Európa - szerte tisztelt, elismert szaktekintélye volt.

 

Orvosok százait tanította négy évtized alatt a gyógyítás legnehezebb szakterületein, fantasztikus eredménnyel. Nemcsak tudást, de orvosi gondolkodást, etikus magatartást, erkölcsi példamutatást sugárzott minden gesztusával, minden szavával.

Az orvosi és oktatói tevékenység mellett hatalmas energiával modernizálta, fejlesztette intézetét. Az Országos Traumatológiai Intézet 1984-ben befejezett újjáépítésével évtizedekig példát mutatott minden kórház és orvostechnikával foglalkozó szakembernek. Szigorú, de önmagát sem kímélő vezető volt, aki minden cselekedetével a betegek érdekeit szolgálta. Nyugdíjas éveit is aktív tevékenységgel töltötte, magyarul, németül és angolul megjelentetett könyve a combnyaktörés műtéti kezeléséről (Internal Fixation of Femoral Neck Fractures an Atlas) még hosszabb ideig alapvető fontosságú lesz a fiatal traumatológusok képzésében. Örülhetünk, hogy kortársai, tanítványai, munkatársai lehettünk. Emlékét megőrizzük.

Dr. Szepesi András

Forrás: Weborvos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr56697969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.