11
08/2008
0

Dual Source CT (DSCT)

Az eddig ismert és széles körben használt klasszikus komputer tomográfoktól eltérően nem 1, hanem 2 röntgen csővel, valamint kettős detektor rendszerrel rendelkező CT. A két cső egymásra merőlegesen helyezkedik el és a test körül együtt forogva, egymással szinkronban gyűjtik a detektorok az információt. A csövek gyorsító feszültsége különböző, 80-140 kV. Mérési mezőjük (FOV/FOM) más (a sugárnyaláb szélessége is eltérő). A gantry rotációs ideje (a 360 fokos körbefordulás időtartama nagyon rövid (0,33 sec).

 A készülék két különböző üzemmódban működtethető – az egyik a „dual source”, a másik a „dual energy”.
A dual source jelentése „két sugárforrás” (DSCT). Ebben az esetben mindkét röntgencső azonos kV értékkel dolgozik. Egy axialis szelet adatgyűjtéséhez 90’-os elfordulásuk szükséges.
A dual energy kifejezés alatt a már említett 80 és 140 kV-os csőfeszültség működik és a két cső 180’-ot fordul egy haránt metszet elkészítéséhez. Így lecsökken ugyan a sebesség (a scannelés tovább tart), viszont egy adott időpillanatban, egy adott pontban a két detektorsoron egyszerre történik mérés és az eltérő energiájú rtg. sugarak elnyelődése más és más lesz. Ez két, eltérő információtartalmú adatsort eredményez, ami lehetővé
teszi a leképezett szövet és anyag differenciálását, jellemzését, izolálását és megkülönböztetését.

A téma folytatása: Megjelent a Somatom Definition Flash, a két sugárforrással ellátott CT-berendezések második generációja

dr. Bágyi Péter - radiologia.blog@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr81611379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.