04
08/2008
0

Antikytherai Szerkezet

A leletet 2006-ban röntgen-felvételi technikával vizsgálva kiderítették, hogy több mint 30 fogaskerékből és tárcsából áll, bevésett ógörög betűkkel és csillagászati jelekkel. Az új felfedezés - amelyről a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány, azt teszi ehhez hozzá, hogy a szerkezet az ógörög olimpiai játékok naptárául is szolgált. A tudósok erre utaló feliratokat fedeztek fel a fogaskerekeken.
Az ókori görögöknél az olimpiai játékok nem 4 évenként voltak, hanem minden évben, de úgy, hogy 4 különböző játéksorozat váltotta egymást a 4 éves ciklus minden évében.

Az Antikytherai Szerkezetet földközi-tengeri görög szivacshalászok találták 1901-ben Antikythera szigete közelében, egy időszámításunk kezdete előtti római kereskedelmi hajó roncsában. Ehhez fogható bonyolult fogaskerekes óraművet csak több mint ezer évvel később állítottak elő Európában. Azonban a Kréta közelében elhelyezkedő Antikythera szigeténél a tenger fenekén eltöltött két évezred igencsak megviselte a szerkezetet. 1901-ben bukkantak rá szivacshalászok egy római hajóroncsban, ahonnan számos görög műtárgyat hoztak a felszínre. A mechanizmusból 82 töredék került elő, köztük 30 fogazott kerekének maradványai. A leletek mind egy athéni múzeumba kerültek, a mechanizmus jelentőségét azonban jó ideig senki sem ismerte fel, míg egy brit régész el nem kezdte vizsgálni, felfedezve benne az óraműhöz hasonló szerkezetet, amihez hasonlót csak majd' másfél évezreddel később alkotott az emberiség. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: http://www.antikythera-mechanism.gr/

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr91600221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.