31
07/2008
0

Van Gogh-festményt találtak speciális röntgen vizsgálattal

Vincent Van Gogh 1887-es, Fűfolt című festménye alatt egy portréképet találtak.

Speciális röntgenvizsgálat segítségével megtalálták Vincent Van Gogh egyik eddig ismeretlen festményét a Fűfolt című képe alatt. A Fűfoltot Van Gogh egy beazonosítatlan parasztasszony portréjára festette rá. Most egy olyan technológia segítségével fedezték fel belga és holland kutatók, amit eddig még festményeken sosem alkalmaztak.

Egy korábbi röntgenfelvétel már kimutatta a női fej körvonalait a festmény alatt, de a speciális röntgenvizsgálattal (szinkrotronsugárzás-indukciós röntgenes fluorenszcencia-spektroszkópia) éles, részletes képetkaptak az átfestett arcról.

A festményt a Joris Dik által vezetett kutatócsoport, vizsgálta. A portré feltételezhetően része Van Gogh 1884-’85-ös portrésorozatának, amiket a Nuenen nevű holland városban készített.

Van Gogh gyakran festett rá alkotásaira, egyes szakértők szerint a korai szakaszában készült képeinek egyharmada alatt lapul valami más. A Fűfoltot 1887-ben fejezte be Van Gogh Párizsban, jelenleg a holland Kröller-Müller galéria tulajdona.

 forrás: 

 

 

 

Festmények röntgenvizsgálata

A röntgensugarat felfedezése után az orvosi diagnosztika és a gyógyítás mellett felhasználták különböző tárgyak belső szerkezetének vizsgálatára is. A múzeumi röntgenvizsgálatot általában festmények vizsgálatára alkalmazzák, de más műalkotások tanulmányozása is lehetséges általa. A múzeumi röntgenfelvételek ipari filmre, erősítőfólia alkalmazása nélkül készülnek, festmények esetében lágysugártechnikával. A festmények röntgenvizsgálatának alapja az eltérő rendszámú elemeket tartalmazó festékek jelenléte. A szerzők négy festmény vizsgálatával jelentős felismerésekhez jutottak. A bemutatott képeken világosan láthatók a műalkotások stilisztikai és szerkezeti jellegzetességei, eredetiségük, sérüléseik, illetve a megfestett kompozíció változtatásai a festő munkája során. A budapesti Szépművészeti Múzeumban lévő ipari röntgenberendezéssel festményekről készített felvételek a restaurátorok munkáját segítik.

Magyar Radiológia - 2005;79(6) A teljes cikk PDF-ben ( Letöltés: 250.5 kbyte )
Metodikai közlemény - Festmények röntgenvizsgálata -Szabó Éva, Szentkirályi Miklós

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr60594775

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: relojes mujer tous 2017.10.28. 02:49:22

Szürreális választási műsor az ATV-n - emTV.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.