14
05/2008
0

Gothard Jenő (1857-1909)

Vasvármegyei nemesi család természettudományos érdeklődésű legidősebb sarja, a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagász, az ógyallai Konkoly Thege Miklós (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán.
A 2002. május 17-én új környezetben, új koncepció alapján megnyílt Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás az Obszervatórium alapítójának, Gothard Jenőnek tudományos hagyatékából nyújt keresztmetszetet.

Gothard Jenő, a tudós-földbirtokos herényi birtokán berendezett korszerű természettudományi laboratóriumában 1896. január 23-án készített először röntgen-felvételeket, éppen azon a napon, mikor Röntgen az Orvosfizikai Társaság würzburgi ünnepi ülésén megtartotta a nagy horderejű felfedezéséről szóló előadását.

Az obszervatóriumban őrzött 32 darabos gyűjtemény alapján igen jól felismerhető Gothard két röntgen-korszaka.

Az 1896. január 23. és május 26. között készült 24 darab felvétel (No. 1 - No. 24) határozottan mutatja az új tudományos felfedezéssel ismerkedő tudós gyakorlatias gondolkodásmódját. Az archívumból szinte kihallik a kérdés: vajon mire használható és miként alkalmazható mindez? A herényi laboratóriumban készült röntgen-felvételek második sorozata (No. 25 - No. 32) a berlini kongresszust követően, 1905. júniusából származik, és a felvételek a röntgen-fotográfia technikájára összpontosító tanulmányjellegű kísérleteket dokumentálják.


A képek forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr74469127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.