03
05/2008
0

Pulmonalis embolia

A pulmonalis embolia (PE) a vénás thromboemboliás betegség (VTE) változatos klinikai képpel megjelenő életveszélyes, kezelés nélkül magas mortalitású formája, gyakran okoz hirtelen halált, az embóliás események ismétlődésével, ill. krónikussá válásával potenciálisan nagy kockázatú állapotot jelent. Minden profilaktikus törekvés, diagnosztikus, terápiás fejlődés ellenére a PE gyakran aluldiagnosztizált és halálos betegség, kórházon belüli mortalitása továbbra is magas. Ritkán PE-t nem trombogén betegségek is okozhatnak: infektív endocarditis, tumor, zsír-, légembólia, idegen test.

A PE az akut ischaemiás szindróma és a stroke után a harmadik leggyakoribb cardiovascularis betegség. A PE incidenciája a populációban 50-100/100 000 lakos/év. A kórházban meghaltak boncolásánál 12-15%-os a PE prevalenciája. A kezeletlen PE 25-30%-ban fatális, a halálozási arány adekvát kezeléssel 2-8%-ra csökkenthető. A heveny centrális PE mortalitása 41%, a masszív PE-ben 18%, a nem masszív PE esetén átlagosan 12-14%.

A PE felosztása részint az anatómiai kiterjedés mértéke szerint, részint a hemodinamikai következmények alapján történik. Az elzáródás kiterjedése alapján Greenfield beosztása szerint a PE lehet enyhe (<20%), szubmasszív (20-30%), masszív (30-50%), szubtotális vagy fulmináns (> 50%). A klinikai gyakorlat szempontjából azonban az enyhe (<20%), középsúlyos (20-50%), és a masszív (> 50%) felosztás terjedt el. Ez utóbbi felosztást használja a kardiológiai szakma is. Amennyiben a PE hemodinamikai instabilitást okoz (hipotónia vagy sokk) masszív PE-ről beszélünk (a sokk egyéb oka kizárandó), minden más esetben nem masszív PE-ről van szó. A PE következtében fellépő jobb kamrai terhelés megítélésében kitüntetett szerepe van az echokardiográfiának. Stabil keringés nem zárja ki a kiterjedt embolisatiót.

(A képek forrása)
Diagnosztikus értékű képalkotó vizsgálat a pulmonalis CT-angiográfia (lehetőség szerint MDCT - multislice, sokszeletes). A vizsgálat szubszegmentális szintig képes a PE diagnosztizálására. A CT vizsgálat (MDCT) érzékenysége centrális főtörzsi PE esetén 100 %, szegmentális szubszegmentális PE esetén szenzitivitása 86-96%, specificitása 92-98%. Hasonló eredmény érhető el, gyors MRI-berendezéssel végzett MRI-angiográfiával is, de hozzáférhetősége erősen korlátozott. CT-vel az angiográfiával egyenértékű diagnózis állítható fel főtörzsi és szubszegmentális szintű embóliák esetén.

  Home page
Radiology

M. Remy-Jardin, M. Pistolesi, L. R. Goodman, W. B. Gefter,
A. Gottschalk, J. R. Mayo, and H. D. Sostman
Management of Suspected Acute Pulmonary Embolism
in the Era of CT Angiography: A Statement from the
Fleischner Society

Radiology, November 1, 2007; 245(2): 315 - 329.
[Full Text] [PDF]

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr91452587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.