13
04/2008
2

Új mammográfiás szűrőbusz a Dél-Alföldön

Magyar Rákellenes Liga (MRL) új, 60 millió forintból kialakított mammográfiás szűrőbusza a dél-alföldi régióban fog működni, és a hódmezővásárhelyi kórház üzemelteti majd - közölte Vasvári Artúrné, a szervezet elnöke szombaton az alföldi városban.
A külföldi tapasztalatok alapján a mobil szűrőállomásokkal eredményesen lehet felvenni a küzdelmet az emlőrákkal szemben, amely betegség Magyarországon minden nyolcadik nőt érint élete során - mondta a civil szervezet elnöke a szűrőbusz ünnepélyes átadásakor.
Az emlőrák a nőket veszélyeztető daganatos betegségek leggyakoribb formája, néha rendkívül lassan, akár hat-hét év alatt alakul ki. A betegség eredményes gyógyításának feltétele a korai felismerés, amelyre a mammográfiás szűrővizsgálat a legalkalmasabb - közölte a szakember.
2006-ban Zala, Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a leginkább veszélyeztetett - 45 és 65 éves korú - nők több mint 60 százaléka jelent meg a szűrésen, a Dél-Alföldön ez az arány 50 százalék alatt maradt. A MRL célja, hogy az átszűrtséget 70-80 százalékra növelje, mellyel jelentős mértékben csökkenthető lenne az emlőrák okozta halálozás - tudatta Vasvári Artúrné.
A szűrőbusz kialakításához szükséges 60 millió forint kétharmadát egy gyógyszeripari és egy kozmetikai cég alapítványától kapta a szervezet, a fennmaradó részt pedig 7.700 magánszemély adományából fedezte a MRL - mondta az elnök.
A busz átadásával azonos időben rendezett női szűrőnappal elkezdődött az Egészséges Vásárhely Program, amelyet a város lakóinak egészségmegőrzése és a betegségek korai felismerése érdekében indított a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A tíz évre szóló program a város lakóinak minden korosztályát érinti, s idei megvalósítására 170 millió forintot fordít az önkormányzat.

A bejegyzés trackback címe:

https://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr85423681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keszthelyi Gabriella 2008.10.07. 10:47:39

Azt szeretném kérdezni,mikor jön a szűrőbusz Tapolcára?Jön-e egyáltalán,vagy máshova kell elmennem?
Köszönöm:
Gabi

bágyipéter · http://radiologia.blog.hu 2008.10.07. 12:42:49

Kedves Gabi! A szervezett emlőszűrés a meghatározott korcsoporton belül a megyei Szűrőközpontokon keresztül történik, az ANTSZ-el közösen meghatározott kritériumok alapján küldik ki a vizsgálatra a "behívókat". Amennyiben a Szűrőközponttal együttműködő busz van a megyében, akkor az szorosan együttműködve a Központtal végzi feladatát. Emiatt csak azt tudom tanácsolni, hogy a területileg illetékes Emlőszűrő Központnál kell érdeklődni.