23
04/2014
0

V. Neuroimaging Workshop - Debrecen, április 25-26.

2014. áprilisában a Debreceni Egyetem OLKD Tanszéke ad helyet az V. Neuroimaging Workshopnak, a Nagyerdei Képalkotásért Alapítvány támogatásával.

Screenshot_2014-04-23-08-15-53.png

Screenshot_2014-04-23-08-15-46.png

22
04/2014
0

Balhé a svájci emlőszűrő program körül

A svájci egészségügyi hatóságok jelentése, mely szerint leállítanák az emlőszűrést az országban, Európa szerte nagy felháborodást keltett és radiológusok szerint a döntés hamis tudományos eredményeken alapul. A publikáció április 16-án jelent meg online formában a New England Journal of Medicine-ben (NEJM).

mammogram-516x350.jpg

A Swiss Medical Board által eredetileg 2014 februárjában publikált cikk azt vitatja, vajon a mammográfia nyújtotta előnyök felülmúlják-e annak hátrányait. Írásukban ugyan elismerik, hogy a mammográfia csökkenti az emlőrák okozta halálozási arányt (1000 szűrésen átesett nőből 1-2 nő élete menthető meg), azonban a szűrés fals pozitív eredmények mellett, szükségtelen beavatkozásokat is eredményez. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a mammográfia „nagyon kedvezőtlen” költséghatékonysági profillal rendelkezik, ezért nem indulnak új szűrési programok az országban. Sőt mi több, a jelenleg zajló programok befejezésére még határidőt is javasolt a bizottság.

Ez a jelentés elfogadhatatlan a szűrést támogató szakemberek számára – nevezetesen, hogy az általuk számos, alapjaiban hibásnak tartott klinikai tanulmány begyűrűzik a politikai életbe és hatással van az emlőszűrés jövőjére. Attól tartanak, hogy az ilyen írások és a döntéshozó szervek, mint például a Swiss Medical Board által elrendelt változtatások, női életeket sodorhatnak veszélybe.

A szóban forgó cikkben a szerzők valóban két, a szűrést támogató szakemberek által erősen vitatott cikkre hivatkoznak. Az egyik, egy február 11-én BMJ-ben megjelent (Miller et al) írás, mely egy kanadai nemzeti emlőszűrő tanulmányból származó következtetésekre hivatkozik, a másik pedig egy 2012. novemberében az NEJM-ben megjelent cikk (Bleyer et al), mely szerint a három évtizedes szűrő mammográfia csak kismértékben csökkentette a halálozási arányt az előrehaladott emlőrákban szenvedő nőknél. Mindkét tanulmányt a radiológusok és a képalkotók is erősen kritizálják. Az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) egy kulcsembere a napokban egy kemény hangvételű levélben arra kérte a NEJM-et, hogy vonja vissza a leközölt Bleyer cikket, ami azt sugallja, hogy a mammográfiai szűrés nagymértékben növeli a tévesen diagnosztizált korai szakaszban lévő emlődaganatok számát.

„A Swiss Medical Board elképesztő állítása egy 2012-ben megjelent NEJM cikkre utal, mely ellen tiltakozásul számos szakember küldött már levelet a folyóiratnak – beleértve engem is” – mondta dr. Forrai Gábor PhD, az EUSOBI alelnöke, valamint a MH Egészségügyi Központ radiológiai osztályának vezetője.

A cikkek megjelenése óta, számos radiológus írt már nemzeti újságoknak és orvosi folyóiratoknak is, rámutatva az ilyen információk terjesztésével járó káros hatásokra, melyek úgy vélik, tévesen befolyásolják a kormányzati egészségügyi politikát és lebeszélik a nőket a szűrésről, aminek következtében növekszik az emlődaganat okozta felesleges halálozások száma.

Továbbá az amerikai Emlőképalkotó Társaság (SBI) és az ACR által kibocsájtott közleményében –melyet az EUSOBI is támogat –, a kiadott cikket „hibásnak és félrevezetőnek” titulálja, és arra kéri az NEJM-et vonja vissza azt, mivel a benne szereplő következtetések nem tudományos adatokon alapulnak. A Svájci Radiológia Társaság is küldött egy nem baráti hangvételű levelet a bizottságnak, melyben vitatja a szűréssel kapcsolatban kialakult szemléletváltozást. „A Svájci Radiológiai Társaság és a Svájci Rákellenes Szövetség is kíváncsian figyelte a Swiss Medical Board jelentését és egyben elutasította azt. Figyelembe kell vennünk azonban azt is, hogy a bizottságnak egyetlen egy radiológus tagja sincs valamint, hogy nagyon sok szakértő kétségbe vonja a jelentés minőségét” – mondta dr. Stefan Duewella társaság elnöke.

Más svájci radiológusok szerint a mammográfiai vizsgálatok számának csökkenése Svájcban – csakúgy, mint minden európai országban – az egyre növekvő egészségügyi költségek és a fizetős vizsgálatok szelektív csökkentésére való törekvések miatt van.

Európa szerte más szűrést támogató szakértők is hozzászóltak a vitához. Dr. José Vilar a Dr. Peset University Hospital Radiológia Intézetének (Valencia) igazgatója és a Valenciai Emlődaganat Szűrő Program társalapítója is elutasítja a bizottság által közölt jelentésben leírtakat és úgy véli, hogy a szakmabeliek többsége is ugyanezen a véleményen van. Vilar azt is elmondta, hogy a már 20 éve futó valenciai szűrő program eredményei azt mutatják, hogy a mellrák okozta halálozások száma folyamatosan csökken. Továbbá hozzátette, „nagyon fontos megemlíteni, hogy mivel a korai stádiumban detektált daganatok kevésbé agresszív kezelést igényelnek, ezért a beteg számára is kisebb megterheléssel, és kevesebb költséggel járnak és a felépülési idő is rövidebb.” Ezek az eredmények tették szükségessé pár évvel ezelőtt a szűrési korhatár módosítását a korábbi 45-65 helyett 45-69 éves korra.

Félő, hogy az ilyen kijelentések, mint például a svájci, a magyar hatóságokra is befolyással lesznek, ezért megelőző jelleggel a Magyar Radiológus Társaság tagjai, köztük Forrai Gábor is egy közleményben foglaltak állást a mammográfiai szűrés támogatása mellett. „Ebben továbbá jelezték, hogy a szóban forgó kanadai tanulmányt már korábban, 2002-ben szakmai körökben, minősége miatt semmisnek tekintettek, éppen ezért kizárt, hogy 12 évvel később azokra az adatokra támaszkodva egy új kutatás szülessen” – nyilatkozta Forrai Gábor az auntminnieeurope.com weboldalnak.

Forrás: radiologia.hu, auntminnieeurope.com

31
03/2014
0

MULTIDISZCIPLINÁRIS RADIOGRÁFIA

2014. április 12-én az MRAE pontszerző továbbképzést tart radiográfusoknak az éves Közgyűlés megrendezése után. Bővebb információ a programról a Felhívásban olvasható (letölthető itt vagy a képre kattintva).
A helyszín elérhetősége a mellékelt térkép áll segítségre. Letölthető ITT.

12
03/2014
0

Kutya és ember, meg az MRI

Magyar etológusok a világon elsőként hasonlították össze az ember és egy nem főemlős állatfaj agyműködését.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a kutya agyában csakúgy, mint az emberében, létezik egy fajtársak hangjaira érzékeny terület. A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutya agya az emberéhez hasonló módon érzékeli a hangokban rejlő érzelmek akusztikus jellegzetességeit is.  A fajtárshangokra való érzékenység egy olyan agyi funkció, ami már legalább 100 millió éve, a kutya és az ember legutolsó közös őse óta jellemzi az emlősök hangfeldolgozását. A kutatás új megvilágításba helyezi az ember és legjobb barátja közti különleges kapcsolatot is, és segít megérteni azokat a viselkedési és neurális mechanizmusokat, melyek a két faj több tízezer éve fennálló szövetségét olyan hatékonnyá tették.

A kutyák teszteléséhez nélkülözhetetlen volt, hogy az emberekhez hasonlóan mozdulatlanul feküdjenek az MRI készülékben. Az etológus Gácsi Márta, a kutatócsoport munkatársa által kifejlesztett tréning során az úgynevezett modell-rivális technika egyes elemeit alkalmazták. Ez lényegében annyit jelent, hogy míg egy tapasztaltabb kutyát dicsértek, jutalmaztak a mozdulatlan hasalásért a szkenner asztalon, egy másik, tapasztalatlanabb kutya az asztal mellől figyelhetett, és így hamarosan már alig várta, hogy ő lehessen a következő. A kutyák és gazdák lelkes részvétele tette lehetővé, hogy pontosan ugyanazt a neurális képalkotási kísérletet végezzék el úgy a kutyán mint az emberen – ilyen vizsgálatra korábban még nem volt példa. A kutatók megmérték a kutyák és az emberek agyi aktivitását, miközben összesen, mintegy kétszáz kutya- és emberi hangot hallgattak meg a nyüszítéstől és zokogástól egészen a játékos csaholásig és nevetésig.

A mérések szerint a fajtárshangokra érzékeny agyterület kutyában is és emberben is közel ugyanott, a halántéklebeny elülső végében, az ún. temporális pólusnál helyezkedik el. Nem meglepő módon ez a terület a kutyában elsősorban a kutyahangokra, emberben pedig emberhangokra reagál.

Voltak azonban különbségek is: érdekes módon, míg az ember hallókérgi területeinek csak 3 százaléka aktiválódik erősebben a nem élőlénytől származó zajokra, kutyáknál ez az arány 48 százalék. Vagyis míg az emberi hallókéreg szinte egészében az emberhangokra optimalizálódott, a kutya hallókérge ennél sokkal heterogénebb. A fajtárshangokra érzékeny területek megjelenése a nyelvi képességek kialakulásának fontos evolúciós állomása lehetett. Nagyon érdekes kérdés, hogy az emberi beszédértést segítő agyi mechanizmusok közül melyek vannak jelen a kutyában is. Ez a kutatás lehet az első lépés ahhoz, hogy megértsük, mitől tud a kutya annyira hatékonyan ráhangolódni a gazdája lelkiállapotára.

forrás: ng.hu, www.hdwallpapers.org

11
03/2014
0

A huszadik ECR-ről

Magyar moderálás mellett indult az ECR!
Huszadjára Bécsben?
A legfiatalabb résztvevő
A radiográfusok növekvő szerepe az ECR-en is megfigyelhető
Agykutatás in utero
Image1_5.jpgEgy személyes beszámoló a huszadik ECR-ről - Nulladik nap
Címkék: 2014 ECR
11
03/2014
0

Megjelent a Magyar Radiológia Online, 2014. 5. Évfolyam 2. száma

Image1_4.jpg

03
02/2014
0

Megjelent a Magyar Radiológia 2014/1. száma

MRO_2014_01.jpg

11
12/2013
0

Az elmúlt 31 nap leglátogatottabb blogbejegyzései

25
11/2013
0

Magyar Rákellenes Liga a CT-lézer-mammográfiáról

Néha-néha (egyre ritkábban) felbukkan még életünkben a CT-lézer-mammográfia. A Magyar Rákellenes Liga a 2013. november 1-jén keltezett állásfoglalásában a következőket írja:

"A központilag szervezett mellrákszűrés módszere a 45-65 éves hölgyek kétévenkénti mammográfiás vizsgálata. Ez a módszer nem változik. A médiában népszerűsített új eljárás, a CT-lézer-mammográfia alternatívakénti alkamazásáról a Magyar Rákellenes Liga messzemenően elfogadja a Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalását és kéri a lakosságot, hogy az eredeti szűrővizsgálati eljárásban vegyen kizárólag részt."

Korábbi, a témában megjelent anyagaink (milyen régen foglalkoztunk a témával!):

Őszintén a CT-lézer-mammográfiáról 1. 
Őszintén a CT-lézer-mammográfiáról 2.
A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása

forrás: radiologia.hu

Korábbi bejegyzés a témában

19
11/2013
0

Philips: Innovation and you – az új jelmondat

Új jelmondatot és új logót mutatott be a Philips november közepén.

A Royal Philips ismertette új brand irányelvét, amely egyenes következménye annak, hogy a cég mindig is olyan innovációkat fejleszt, amely fontos az emberek számára. Az újrapozícionálás keretén belül a Philips bemutatta új márkáját „Innovation and you" elnevezéssel, amely a vállalat azon megfontolásából jött létre, amely szerint egy újítás csak és kizárólag akkor lehet jelentőségteljes, ha az emberek korábban kielégítetlen igényeit és vágyait szolgálja ki. Mindezzel egy időben a cég amszterdami központjának homlokzatán feltűnt egy továbbfejlesztett cégtábla is.

„Mióta bemutattuk első villanykörténket kicsit több mint 120 éve, az innováció mindig is a vérünkben volt" – mondta Frans van Houten, a Philips vezérigazgatója. „Hisszük, hogy az új irányelv sokkal jobban kifejezi a Philips elköteleződését a fejlesztések és azokon keresztül az emberek életének javítása felé. Technológiával foglalkozó cégként olyan újításokra törekszünk, amelyek nemcsak hogy jövőbeni növekedéshez vezetnek, de számítanak is az emberek számára. Az egészségügyi ellátást megfizethetővé és jobban hozzáférhetőbbé tesszük. Energiahatékony LED világítási megoldásaink javítják a közérzetet, amellett, hogy a világot is fenntarthatóbbá teszik. Egy-egy adott helyszínen a releváns szolgáltatásaink és készülékeink emelik az élet színvonalát, az egészség és a közérzet szintjét. Ez az, amit a márkánk képvisel."

A ma bejelentett újrapozícionálás központi eleme az az útjára indított digitális történetmesélő fórum, amely a Philips újításait mutatja be személyes történeteken keresztül, így többek között megtudhatjuk róla azt is, hogy az MRI- vezérelt magas intenzitású fókuszált ultrahang terápia hogyan képes a tumorok kezelésére anélkül, hogy a körülölelő egészséges szövetekben kárt tenne. A cég egy másik találmánya, a Philips Hue vezeték nélküli világítástechnika például egy londoni család kislányának alvásidejét szabályozza. Mindezek mellett a weboldalon arról számol be egy fogorvos, hogy miért ajánlja pácienseinek a Philips Sonicare termékeket a szájápolásban, meggyőződvén arról, hogy azok alkalmazásával az emberek hatékonyabban képesek fogaik tisztítására, ezáltal javítva szájhigiéniás állapotukon.

Az új irányelvvel egyetemben a Philips bemutatta új cégérét is, amely 1934 óta használt, nemzetközileg ismert ikonnak számít. A cégtábla eredetileg azt fejezte ki, hogy a rádiós kommunikáció példaértékűen közelebb hozza az embereket, illetve javít életükön. Az ikonikus cégér továbbra is az innováció és a bizalom szimbóluma marad. Az újratervezett ábra azonban nagy szerepet fog kapni az új identitás kialakítása során, hiszen a márkáknak egyre fontosabb az érzelmileg telített ábrák használata. Az új külső megtartja a jól ismert elemeket, ugyanakkor 21. századi megjelenést kölcsönöz, amely jobban illeszkedik a digitális és mobil világba.

Az újrapozícionálás szerves része az Accelerate! kampánynak, amelynek célja, hogy a Philipset olyan agilis, vállalkozó és vezető technológiai vállalattá tegye, amely az egészségügyre, a világítástechnikára és wellbeing üzletágra fókuszál. A Philips ennek érdekében jelentősen megváltoztatta portfólióját, illetve mindezt tükrözendő, nevét is módosította Royal Philipsre még az év elején. Külső felmérések szerint a Philips jelenleg egy vezető, rendkívül megbízható márka, amelynek értéke mintegy 9,8 milliárd dollárra becsülhető.

Látogassa meg a Philips új digitális történetmesélő oldalát a www.philips.com/innovationandyou! - t

forrás: radiologia.hu