26
05/2010
0

Referáló: DSCT a köszvény diagnosztikájában

A köszvény az USA-ban mintegy 6 millió embert érint. A betegséget az ízületekben lerakódó nátrium-urát kristályok okozzák. Dr. Savvakis Nicolau és kollégái (Vancouver General Hospital, British Columbia, Canada) szerint DSCT segítségével a nátrium-urát kristályok jól elkülöníthetők az egyébként más vizsgáló módszerekkel hasonló képet adó csonttól.

Bár a klinikai tünetek segíthetnek a köszvény diagnózisának felállításában, sok esetben más betegségek is ezt utánozhatják. Definitív diagnózis az ízületi folyadék polarizált fénymikroszkópos vizsgálatával állítható fel, melynek során tű alakú negatív kettősen törő nátrium-urát kristályok láthatók. A kezelés elindításához a diagnózis felállítása elengedhetetlen. Az ízületi folyadék aspirációja technikailag nehéz lehet és emellett szövődmények is felléphetnek.

Éppen ezért fontos egy megbízható, non-invazív diagnosztikus eljárás alkalmazása. A DSCT készülékek (Somatom Definition, Siemens Healthcare, Malvern, PA) két rtg. csövet tartalmaznak, melyek szimultán adatgyűjtést tesznek lehetővé két energiaszinten, majd az így nyert két adathalmaz egy software (syngo Dual Energy, Siemens) segítségével kerül feldolgozásra.

A software segítségével a kalcium és a nátrium-urát elkülöníthető. A két anyag denzitás értéke a magas és alacsony feszültségű csövek használata során eltérő, ez teszi lehetővé a differenciálást.

A módszer alkalmazásával lehetővé válik a betegség korai diagnózisa és kezelése, ezáltal az ízületi és csontkárosodás megelőzhető. Emellett csökkenthető a társuló cardio-vascularis mortalitás, a vesefunkció romlása és a vesekőképződés. Mivel az urát kövek jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre, agresszívebb terápia alkalmazása esetükben nem feltétlenül szükséges. DSCT-vel az urát jelenléte megbízhatóan kimutatható, így az invazív beavatkozásnak számító aspiráció elkerülhető.

forrás:

dr. Bágyi Péter - radiologia.blog@gmail.com 

A bejegyzés trackback címe:

http://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr762026683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.