26
07/2009
0

CT-vizsgálat - nativ - kontra - kontrasztos

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a páciens elutasítja a CT-vizsgálat soránt azt, hogy kontrasztanyagot kapjon. Ezek többsége sima elutasítás, nem előző allergiás reakció, túlérzékenység, vagy egyéb ellenjavallat miatt születik, inkább a környezet, a hallottak hatására.

Mégis miért fontos az iv. adott kontrasztanyag?
Nativ koponya CT-vizsgálat:

Posztkontrasztos koponya CT vizsgálat:

A nativ és a posztkontrasztos vizsgálat képei azonos magasságban:

Az elváltozás VIP coronalis rekonstrukciós képe:

 Az elváltozás - aneurysma - 3D rekontrukciós képe:

A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásában, a CT/MR vizsgálatok műveleti leírásában is ezek szerepelnek:

A vizsgálat elvégzésekor figyelembe kell venni a jódos kontrasztanyag alkalmazásának kockázatát is (különösen veseelégtelenségben, illetve egyes oralis antidiabetikumot szedők esetében), és alkalmazni a vonatkozó szakmai állásfoglalások utasításait. Ugyanakkor:

  • a kontrasztanyag alkalmazásáról való lemondás az esetek többségében egyet jelent a CT vizsgálat végzéséről való lemondással, mivel a natív felvételek a legtöbb probléma megoldására nem elegendőek, ilyenkor tehát a mérés elvégzése fölösleges sugárterhelést eredményez, klinikai haszon nélkül,
  • a jódérzékenység nem egyenlő a kontrasztanyag-érzékenységgel
  • egy adott kontrasztanyaggal szembeni érzékenység nem zárja ki egy másik hordozómolekulájú kontrasztanyag – megfelelő óvatossággal végzett – alkalmazását.

dr. Bágyi Péter - radiologia.blog@gmail.com

Források: Radiológiai Szakmai Kollégium:

CT/MR vizsgálatok műveleti leírása

 

A bejegyzés trackback címe:

http://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr971268999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.