08
06/2009
0

CT protokollok

A protokoll készítésénél a rendelkezésre álló CT készülék paramétereit, lehetőségeit figyelembe kell venni. A CT vizsgálatok végzése kapcsán mindig mérlegelni kell az ionizáló sugárzás alkalmazásának kockázatát, ezért a mérések számát, a vizsgált régió kiterjedését a szükséges minimumra kell mérsékelni. A CT vizsgálat elvégzése ellenjavallt terhességben (kivéve vitalis indikáció) és szigorúan mérlegelendő csecsemő- és gyermekkorban. Ezekben az esetekben lehetőleg alternatív képalkotó eljárást kell alkalmazni. A több régiót érintő vizsgálatok kapcsán (különös tekintettel a teljes test vizsgálatára, pl. polytraumatizáltak esetében) különösen fontos, hogy minden lehetséges módon (pl. a berendezés által nyújtott dózisredukciós technikák segítségével) csökkentsük a pácienst érő sugárterhelés nagyságát.

A vizsgálat elvégzésekor figyelembe kell venni a jódos kontrasztanyag alkalmazásának kockázatát is (különösen veseelégtelenségben, illetve egyes oralis antidiabetikumot szedők esetében), és alkalmazni a vonatkozó szakmai állásfoglalások utasításait. Ugyanakkor:

  • a kontrasztanyag alkalmazásáról való lemondás az esetek többségében egyet jelent a CT vizsgálat végzéséről való lemondással, mivel a natív felvételek a legtöbb probléma megoldására nem elegendőek, ilyenkor tehát a mérés elvégzése fölösleges sugárterhelést eredményez, klinikai haszon nélkül,
  • a jódérzékenység nem egyenlő a kontrasztanyag-érzékenységgel
  • egy adott kontrasztanyaggal szembeni érzékenység nem zárja ki egy másik hordozómolekulájú kontrasztanyag – megfelelő óvatossággal végzett – alkalmazását.

A gyermekek sugárérzékenysége nagyobb a felnőttekénél, ezért a felnőttekre kidolgozott műveleti leírások gyakran módosításra szorulnak. Néhány fontosabb szempont:

  • a CT berendezés többféle sugárredukciós programot használ, ezeket a vizsgálat tervezésénél alkalmazni kell. A multislice berendezés rendelkezik ilyen szoftverekkel. A gyártó által gyerekekre javasolt paraméterek, szükség esetén egyéni tervezésnél módosítandók, tovább csökkentendő a sugárdózist
  • amikor a klinikai indikáció megengedi, használjunk alacsony-dózisú technikát (tüdőparenchyma, melléküregek)
  • jelentősen csökkenthető a volumen-dózis, ha célzott CT-vizsgálatot végzünk, csak azt a régiót/kat vizsgáljuk, amelyekre feltétlenül szükség van (gerinc, kismedencei trauma!). Főleg kontroll vizsgálatok esetén elhagyható a natív sorozat. Többfázisú kontrasztanyagos sorozat csak gondos mérlegelés esetén készüljön. A nem vizsgált testrészek ólomtakarásáról mindig godoskodni kell.
  • 3-4 éves kor alatt MSCT esetén is szükség van altatásra, szedálásra. A vizsgálat alatti mozgás, a kooperáció hiánya a kontrasztanyagos sorozatot értéktelenné teheti, felesleges a sugárterhelésnek tehetjük ki a beteget. Egyes CT és CTA vizsgálatoknál (tracheobroncialis, érfejlődési rendellenességek) rövid apnoera is szükség lehet.
  • a kontrasztanyag-dózist mindig szabjuk a vizsgált beteg testsúlyához.

A CT vizsgálat során hasznos a magasabb jódtartalmú kontrasztanyagok alkalmazása, amellyel nem csak az egyre nagyobb szerepet kapó CT angiográfiák minőségét lehet javítani, hanem a beadandó kontrasztanyag mennyisége is csökkenthető. Ezt a célt szolgálja a dual injector alkalmazása is. Amennyiben lehetséges a kontrasztanyag beadása során figyelni kell az előmelegítésre.

források:

Radiológiai Szakmai Kollégium:

CT/MR vizsgálatok műveleti leírása

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://radiologia.blog.hu/api/trackback/id/tr271170017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.